Kontroverzni dokumentarci koji su šokirali svijet

- Advertisement -

I dok holivudske blockbustere gledamo zbog razonode i zabave, od dobrog dokumentarca očekujemo da nas natjera na razmišljanje.

Ovih pet filmskih naslova sigurno vas neće ostaviti ravnodušnima jer u pitanju dokumentarci koji su svojom tematikom šokirali gledatelje širom svijeta.

„Titicut Follies“ (1967.)

Film redatelja Fredericka Wisemana jedan je od onih koje je teško pogledati do samog kraja. U centru priče je bolnica za mentalno bolesne kriminalce u američkom gradu Bridgewateru. Realan prikaz zlostavljanja i nezamislivih uvjeta u kojima žive ovi marginalizirani pripadnici društva šokirat će svakog gledatelja.

Uoči prikazivanja ne Njujorškom filmskom festivalu 1967. godine, vlada države Massachusetts pokušala je zabraniti distribuciju filma. Iako je Wiseman dobio dozvolu za snimanje pacijenata od upravitelja bolnice koji je bio njihov legalni skrbnik, vlada je tvrdila je redatelj narušio njihovu privatnosti i da je snimanje protuzakonito jer za to nije imao direktan pristanaka pacijenata. Država New York dopustila je prikazivanje, ali godinu dana kasnije sud u Massachusettsu naredio je prekid distribucije i uništavanje svih kopija filma. Nakon Wisemanove žalbe, sud je dopustio je da se film prikazuje samo doktorima, odvjetnicima, sucima, socijalnim radnicima i studentima iz ovih i srodnih područja. Dopuštenje da dokumentarac prikaže kompletnoj javnosti dobio je tek 1991. godine nakon odluke američkog Vrhovnog suda.

PROČITAJTE JOŠ:  Legendarni Mima Šiš iz kultne Audicije imao moždani udar

https://www.youtube.com/watch?v=ew0B65Fub60

„The Bridge“ (2006.)

Dokumentarac se bavi visokom stopom samoubojstava u San Franciscu. Filmska ekipa na čelu s Ericom Steelom kamerom je zabilježila 24 samoubojstva počinjena skakanjem s mosta Golden Gate. Mnogi su smatrali kako je redatelj pokušao napraviti „spektakl“ iz tuđe nesreće i raspravljali su o tome je li snimanje uopće bilo moralno. Steel je prilikom vađenja dozvole za snimanje lagao o temi svog dokumentarca i naveo kako mu dozvola treba za kadrove pejzaža. Također je intervjuirao obitelj i prijatelje žrtava, ali nije im rekao da posjeduje snimke njihovog samoubojstva. Uprava mosta kasnije je objavila kako je nakon povećanog interesa za dokumentarac i publiciteta broj pokušaja samoubojstava porastao.

https://www.youtube.com/watch?v=Zwl-Pa_QT0M

 „The Act of Killing“ (2012.)

Redatelj Joshua Oppenheimer napravio je dokumentarac o indonezijskom genocidu koji se dogodio između 1965. i 1966. godine. U masovnim čistkama koje su pod naređenjem vlade izvodile paramilitarne jedinice i gangsteri ubijeno je između 500.000 i 1.000.000 indonezijskih komunista i simpatizera komunističke stranke. Oppenheimer je pred kameru doveo nekoliko osoba koje su sudjelovale u masakrima, ali pritom im je lagao rekavši da radi film koji njihova djela prikazuje kao herojski čin.

 „Zeitgeist: The Movie“ (2007.)

PROČITAJTE JOŠ:  Dokumentarni film "Žena hrabrost": Borba za goli život u braku

Ako volite teorije zavjere, onda je ovo dokumentarac za vas. Film redatelja Petera Johnsona bavi se upravo raznim kontroverznim teorijama zavjere, između ostalog i onom o Novom svjetskom poretku. Iako je film izazvao ogroman interes publike, stručnjaci su ga jednoglasno proglasili propagandom i napali redatelja zbog pokušaja indoktrinacije gledatelja. Zamjerili su mu i prezentiranje netočnih informacija kao činjenica. Johnson se nije dao smesti i snimio je još dva dokumentarca na ovu temu, a kompletna trilogija može se pogledati na YouTubeu.

„Blackfish“ (2013.)

U centru pažnje ovog popularnog dokumentarca nalazi se Tilikum, kit ubojica iz tematskog morskog parka SeaWorld. Film detaljno istražuje sve traume kroz koje ove fascinantne životinje prolaze u zarobljeništvu i posljedicama koje neprirodno okruženje tematskih parkova ostavlja na njima. Ko je kriv za agresivne napade orki na trenere koji su završavali i smrtnim ishodom – njihova narav ili zarobljeništvo? Dokumentarac je nakon premijere izazvao burne reakcije i proteste u više gradova SAD-a. Aktivisti su tražili hitno zatvaranje parka, a uprava SeaWorlda branila se tvrdnjama da je film napravljen senzacionalistički i da je prepun netačnih navoda. Istina se vjerojatno nalazi na pola puta, ali jedno je sigurno – nakon ovog dokumentarca kitove ubojice promatrat ćete drugim očima.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Legendarni Mima Šiš iz kultne Audicije imao moždani udar

Glumac Jasmin Geljo, iz legendarne predstave Audicija pretrpio je...

Dokumentarni film “Žena hrabrost”: Borba za goli život u braku

Od 18. aprila u program Federalne televizije vraća se...

Turska serija po istinitoj prici “Zlatni kavez”

TV Nova svojim gledateljima od ponedjeljka, 22. januara donosi...

Nastavljen bizaran trend: Umro Džeki Čen?

​Džeki Čen, poznati hongkonški režiser, glumac i borilački majstor,...

Glumac Nenad Cvetko preminuo nakon borbe s teškom bolešću

Nakon borbe s teškom bolešću preminuo je glumac Nenad...