[Life potraga] 10 filmova koji popravljaju raspoloženje

- Advertisement -

„Feel-good“ filmovi mogu biti različitih žanrova – od romantičnih i dirljivih priča preko akcijskih blockbustera do urnebesnih komedija – ali im je zajedničko da gledatelju popravljaju raspoloženje, motiviraju ga i osnažuju.

Upravo to su one stvari koje nam trebaju dok smo izolirani po čitav dan i pod paljbom zabrinjavajućih vijesti svakog sata.

Srećom, Netflix ima jako bogatu ponudu „feel-good“ filmova iz koje vam preporučujemo njih 10, za svakog ponešto:

To All the Boys I’ve Loved Before

U ovoj vrtoglavoj romantičnoj komediji ljubavni život jedne stidljive tinejdžerke odjednom odlazi izvan kontrole nakon što ljubavna pisma, koje je pisala dječacima u koje je bila zaljubljena, dođu upravo u njihove ruke. Topao, saosjećajan i romantičan, ovaj film će se dopasti svima, a posebno tinejdžerima.

Someone Great

Kada muzička novinarka (Gina Rodriguez) dobije posao iz snova u San Francisku, to neočekivano dovede do prekida devetogodišnje veze sa njenim dečkom (Lakeith Stanfield), koji radije bira da raskine nego da njeguje vezu na daljinu. Kako bi okrijepila svoje slomljeno srce, ona se sprema za posljednji noćni izlazak u New York s prijateljicama, prije nego što zakorači u novi život. Opuštena i sirova, ova romantična komedija slavi žensko prijateljstvo i snagu života koji se nastavlja i nakon velikih razočarenja.

 

Spider-Man: Into the Spider-Verse

Priču o bruklinskom tinejdžeru po imenu Miles Morales, koji dobija neobične moći nakon ugriza radioaktivnog pauka, vjerovatno svi znamo. Ipak, ovo revolucionarno filmsko ostvarenja, sa ambicioznim vizualnim stilom koji istovremeno slavi i ismijava stripove, važi za  jedno od najboljih svih vremena među filmovima zasnovanim na stripu.

PROČITAJTE JOŠ:  Dokumentarni film "Žena hrabrost": Borba za goli život u braku

Always Be My Maybe

Karizma Ali Wonga i Randall Park dolazi do izražaja u šarmantnoj romantičnoj komediji o slatkom paru iz djetinjstva koji se ponovo povezuje nakon petnaest godina. Sa živahnim prikazom azijskoameričke porodične kulture i uz kratku rolu velikog Keanu Reevesa, ovaj film je jedan od onih sa „feel-good“ liste koji se moraju pogledati.

Incredibles 2

Porodicu Parr pratimo u inteligentnom nastavku u kojem Helen radi u grupi koja ima zadatak vratiti u javni život superheroje koji su davno proglašeni ilegalnim, dok se Bob bavi svakodnevnim junaštvima „normalnog“ života kod kuće s Violet, Dashom i bebom Jack-Jackom – čije će se supermoći tek otkriti. Njihova svakodnevnica, međutim, biva izbačena s kolosijeka kada se pojavi novi zlikovac koja prijeti svima i svemu. Porodična borba protiv kriminala koja slijedi je smiješna, odlično animirana i jako dirljiva priča puna akcije.

The Little Prince

U ovoj čarobnoj adaptaciji bezvremenske dječije knjige Antoine de Saint-Exuperyja, maštovita djevojčica koja se bori protiv života kakav joj želi njena majka sprijatelji se sa starijim avijatorom koji joj govori kako je jednom u pustinji sreo intergalaktičkog princa. Priča o pronalaženju ljepote u malim stvarima jednako je šarmantna i osjećajna kao i originalna knjiga, dodatno oživljena vrhunskom animacijom i fantastičnim glasovima.

PROČITAJTE JOŠ:  Legendarni Mima Šiš iz kultne Audicije imao moždani udar

Julie & Julia

Film govori o dvije žene koje svoju ljubav prema kuhanju odvode do novih visina. Na jednoj strani je Julia Child, slavna autorica popularne kuharice. S druge strane žena po imenu Julie krči svoj put ka drugačijem životu kroz plodnu knjigu Childove putem bloga koji privlači sve više pažnje.

Edge of Seventeen

Hailee Steinfeld dokazuje koliko je šarmantna mlada žena u ovom filmu o odrastanju u kojem glumi i legendarni Woody Harrelson. Film je tako dobar da mnogi kritičari smatraju kako je prava nepravda što nije dobio nominaciju za Oscara. Bolja vam preporuka ne treba.

Silver Linings Playbook

Čudni obrti u ovoj romantičnoj komediji nekima se mogu činiti premračnim, ali prevladavajući osjećaj u sada već legendarnom filmskom ostvarenju je taj da je stvari moguće riješiti uz malo ljubavi i šale na vlastiti račun čak i kada se one čine krajnje komplikovanim.

The 40-Year-Old Virgin

Film je to koji je Stevea Carrela od svima omiljenog šefa iz televizijske serije odveo u filmske zvijezdu. Osim što je prilično pristojan film u svakom segmentu, dao nam je i jednu od najboljih filmskih rečenica 21. stoljeća: AHHHH, KELLY CLARKSON.

Vezani sadržaj:

[Life potraga] 10 komedija za opuštanje i smijeh u vremenu samoizolacije

[life potraga] 5 dramskih serija na koje se isplati potrošiti vrijeme

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Legendarni Mima Šiš iz kultne Audicije imao moždani udar

Glumac Jasmin Geljo, iz legendarne predstave Audicija pretrpio je...

Dokumentarni film “Žena hrabrost”: Borba za goli život u braku

Od 18. aprila u program Federalne televizije vraća se...

Turska serija po istinitoj prici “Zlatni kavez”

TV Nova svojim gledateljima od ponedjeljka, 22. januara donosi...

Nastavljen bizaran trend: Umro Džeki Čen?

​Džeki Čen, poznati hongkonški režiser, glumac i borilački majstor,...

Glumac Nenad Cvetko preminuo nakon borbe s teškom bolešću

Nakon borbe s teškom bolešću preminuo je glumac Nenad...