[life review 10/10] Druga sezona Bellingcat podcasta: istraživačko novinarstvo u najboljem izdanju

- Advertisement -

Bellingcat je u utorak objavio prvu epizodu druge sezone svog podcasta koji će posebno zanimljiv biti ljubiteljima istraživačkog novinarstva. Tema druge sezone je razotkrivanje istine iza viralnog i tajnovitošću obavijenog videa koji je 2018. godine užasnuo svijet prikazima stravičnog zločina nad civilima u Africi.

Grupa internetskih istraživača posvećenih razotkrivanju istine u nejasnim medijskim pričama iz cijelog svijeta poznata pod imenom Bellingcat je najzaslužnija za revoluciju takozvanog građanskog istraživačkog novinarstva ili žurnalizma zasnovanog na otvorenim izvorima. Bellingcat se po inovativnosti ističe od samog osnivanja 2014. godine, a danas se smatra jednim od najboljih svjetskih istraživačkih medija.

Priče poput one o rušenju aviona MH17 iznad Ukrajine, zločinima u sirijskom ratu, trovanju Sergeia Skripala ili masakra u novozelandskom Christchurchu, primjeri su vrhunskog modernog istraživačkog novinarstva, a njihovi autori dobitnici su niza priznanja. Bellingcat je, između ostalog, dva puta dobio European Press Prize (2017. i 2019. godine), a njihov novinar Christiaan Triebert, kao dio istraživačkog tima NY Timesa, ovogodišnji je dobitnik Pulitzerove nagrade.

PROČITAJTE JOŠ:  Legendarni Mima Šiš iz kultne Audicije imao moždani udar

Prva sezona podcast Bellingcat emitovana je prošle godine i tematizirala je istraživanje pada aviona Malaysia Airlines Flight 17 (MH17), te dobila pohvale kritike i publike.

U drugoj sezoni, čiji je narator osnivač ovog medija Eliot Higgins, dvodijelni serijal govori o tome kako je uz pomoć izvanrednog istraživanja zasnovanog na otvorenim izvorima otkrivena tajna videa koji se našao u centru svjetske pažnje 2018. godine.

Na snimku, koji se brzo proširio internetom, vidi se kako nenaoružane žene i djecu ubijaju muškarci u vojnoj uniformi. Nije bilo jasno kojoj vojsci su pripadali niti gdje se incident dogodio, a niti se pouzdano znalo ko su žrtve. Međutim, međunarodni tim istražitelja i volontera bio je odlučan u otkrivanju istine.

PROČITAJTE JOŠ:  Dokumentarni film "Žena hrabrost": Borba za goli život u braku

Među onima koji će se pojaviti u seriji su međunarodna urednica vijesti na Channel 4 Lindsey Hilsum, Benjamin Strick i Aliaume Leroy iz BBC Africa Eye, Brian Castner iz Amnesty Internationala i anonimni izvori vlade iz zemlje u kojoj se sloboda govora može platiti visokom cijenom.

Iz Bellingcata već najavljuju da je trenutno u fazi izrade treća sezona podcasta koja će ispitati kako je tajna jedinica ruskog obaveštajnog sistema izvršila trovanja, atentate i bila upletena u pokušaj državnog udara.

Bellingcat Podcast dostupan je na svim glavnim podcast platformama uključujući Apple PodcastsSpotifyPlayer FM i Stitcher. Sudeći prema prvoj epizodi druge sezone, Bellingcatov podcast je vrijedan svake sekunde slušanja.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Legendarni Mima Šiš iz kultne Audicije imao moždani udar

Glumac Jasmin Geljo, iz legendarne predstave Audicija pretrpio je...

Dokumentarni film “Žena hrabrost”: Borba za goli život u braku

Od 18. aprila u program Federalne televizije vraća se...

Turska serija po istinitoj prici “Zlatni kavez”

TV Nova svojim gledateljima od ponedjeljka, 22. januara donosi...

Nastavljen bizaran trend: Umro Džeki Čen?

​Džeki Čen, poznati hongkonški režiser, glumac i borilački majstor,...

Glumac Nenad Cvetko preminuo nakon borbe s teškom bolešću

Nakon borbe s teškom bolešću preminuo je glumac Nenad...