Film

[life review 10/10] Druga sezona Bellingcat podcasta: istraživačko novinarstvo u najboljem izdanju

0
[life review 10/10] Druga sezona Bellingcat podcasta: istraživačko novinarstvo u najboljem izdanju, Life.ba

Bellingcat je u utorak objavio prvu epizodu druge sezone svog podcasta koji će posebno zanimljiv biti ljubiteljima istraživačkog novinarstva. Tema druge sezone je razotkrivanje istine iza viralnog i tajnovitošću obavijenog videa koji je 2018. godine užasnuo svijet prikazima stravičnog zločina nad civilima u Africi.

Grupa internetskih istraživača posvećenih razotkrivanju istine u nejasnim medijskim pričama iz cijelog svijeta poznata pod imenom Bellingcat je najzaslužnija za revoluciju takozvanog građanskog istraživačkog novinarstva ili žurnalizma zasnovanog na otvorenim izvorima. Bellingcat se po inovativnosti ističe od samog osnivanja 2014. godine, a danas se smatra jednim od najboljih svjetskih istraživačkih medija.

Priče poput one o rušenju aviona MH17 iznad Ukrajine, zločinima u sirijskom ratu, trovanju Sergeia Skripala ili masakra u novozelandskom Christchurchu, primjeri su vrhunskog modernog istraživačkog novinarstva, a njihovi autori dobitnici su niza priznanja. Bellingcat je, između ostalog, dva puta dobio European Press Prize (2017. i 2019. godine), a njihov novinar Christiaan Triebert, kao dio istraživačkog tima NY Timesa, ovogodišnji je dobitnik Pulitzerove nagrade.

Prva sezona podcast Bellingcat emitovana je prošle godine i tematizirala je istraživanje pada aviona Malaysia Airlines Flight 17 (MH17), te dobila pohvale kritike i publike.

U drugoj sezoni, čiji je narator osnivač ovog medija Eliot Higgins, dvodijelni serijal govori o tome kako je uz pomoć izvanrednog istraživanja zasnovanog na otvorenim izvorima otkrivena tajna videa koji se našao u centru svjetske pažnje 2018. godine.

LIFE:  Trinaest skakača iz BiH i regiona na 'Bentbaša Cliff Divingu' (VIDEO)

Na snimku, koji se brzo proširio internetom, vidi se kako nenaoružane žene i djecu ubijaju muškarci u vojnoj uniformi. Nije bilo jasno kojoj vojsci su pripadali niti gdje se incident dogodio, a niti se pouzdano znalo ko su žrtve. Međutim, međunarodni tim istražitelja i volontera bio je odlučan u otkrivanju istine.

Među onima koji će se pojaviti u seriji su međunarodna urednica vijesti na Channel 4 Lindsey Hilsum, Benjamin Strick i Aliaume Leroy iz BBC Africa Eye, Brian Castner iz Amnesty Internationala i anonimni izvori vlade iz zemlje u kojoj se sloboda govora može platiti visokom cijenom.

Iz Bellingcata već najavljuju da je trenutno u fazi izrade treća sezona podcasta koja će ispitati kako je tajna jedinica ruskog obaveštajnog sistema izvršila trovanja, atentate i bila upletena u pokušaj državnog udara.

Bellingcat Podcast dostupan je na svim glavnim podcast platformama uključujući Apple PodcastsSpotifyPlayer FM i Stitcher. Sudeći prema prvoj epizodi druge sezone, Bellingcatov podcast je vrijedan svake sekunde slušanja.

https://www.youtube.com/watch?v=iw72-1q8OVw&feature=emb_title


10

Comments

Leave a reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

You may also like