FilmLife news

Marić: Snimanje filma o Tomi zaista ću pamtiti (VIDEO)

0
Marić: Snimanje filma o Tomi zaista ću pamtiti (VIDEO), Life.ba

Ovogodišnje 27. izdanje Sarajevo Film Festivala večeras će zatvoriti filmsko ostvarenje srbijanskog režisera, scenariste i glumca Dragana Bjelogrlića “Toma” koje donosi priču o bezvremenskom jugoslovenskom pjevaču Tomi Zdravkoviću i epohi jednog vremena koje se nikada neće ponoviti.

Tomu je portretirao glumac Milan Marić koji je uspio prenijeti apsolutnu emociju tužnog čovjeka, kako za sebe sam kaže Toma u filmu, budući da film priča gotovo cijeli život Tome Zdravkovića, obuhvatajući period od 35 godina.

U razgovoru za Fenu Marić kaže da je bilo izazovno pripremiti se za takvu ulogu, čitao je sve do čega je mogao doći, ali inspiraciju je pronašao u tekstovima Tominih pjesmama.

– Gledao sam i intervjue koje je davao, ali kada se bavite javnim poslom to je dio proze jer ili koketirate s javnošću ili se krijete od nje. Zanimao me ipak više neki njegov unutrašnji svijet, a to su zapravo svi njegovi tekstovi, ne aranžmani nego tekstovi – kaže Marić.

Dok je čitao te tekstove bez aranžmana, izbacivši ritmove i melodiju pjesama koje svi poznajemo, shvatio je da u njima određena doza mraka te mu je to polazna tačka i odakle je krenuo da se priprema za ulogu.

Marić napominje da je kroz lik i djelo Tome Zdravkovića odana određena vrsta omaža jednom vremenu te naglašava da je Zdravkovićeva karijera dovoljno inspirativna kao i trenutak u kojem je stvarao da bi se napravio film.

Veliku ulogu u Tominom životu odigrala je jugoslovenska pjevačica Silvana Armenulić koju je glumila Tamara Dragičević. Bjelogrlić je kazao da je iz više izvora saznao da je Toma uvijek bio zaljubljen u Silvanu, ali da nikada ništa između njih nije bilo.

Istina iz stvarnog života je da je Silvana zaista otkrila Tomu Zdravkovića kao što je i istina da je njoj Toma poklonio pjesmu koja je postala njen najveći hit “Noćas mi srce pati”, a ostale stvari u filmu su na tim činjenicama nadograđene.

LIFE:  Video: Stjuardese kompanije “Alitalia” u donjem vešu u znak protesta

Tu gotovo opipljivu emociju između Tome i Silvane glumci su uspjeli prenijeti gledateljima, a Marić kaže da se ni na snimanju nisu libili pustiti suze.

– Valjda se snimanje desilo u trenutku kada se cijeli svijet zaustavio i okrenuo nas na nas. Nakon nekog kovitlaca koji smo živjeli, kretanja, ideja da nešto radimo korisno sa svojim životom i nekog jurcanja za nečim odjedanput se nešto desilo i zaustavilo nas i baš u tom trenutku snimali smo film – kaže Marić.

Već je, kaže, bio prošao strah od virusa i počeli su snimati užasno emotivan film te su ih emocije jednostavno preplavile od sreće što rade takav film o takvom čovjeku, i jednostavno sve te stvari su se poklopile što im je donekle i pomoglo da prenesu tu snažnu emociju.

– Još uvijek pokušavam da razlučim šta se sve dogodilo vezano za taj film da je i nama bilo toliko emotivno raditi na njemu. Ovo ne izgovaram kao floskulu: Ovaj film ću zaista pamtiti – zaključuje u razgovoru za Fenu glumac Milan Marić.

Film “Toma” prikazan je danas na pres-projekciji, a večeras će na tri projekcije zabilježiti svjetsku premijeru čime će biti spuštena zavjesa na ovogodišnje izdanje Sarajevo Film Festivala.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!

Comments

Leave a reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

You may also like