Marić: Snimanje filma o Tomi zaista ću pamtiti (VIDEO)

- Advertisement -

Ovogodišnje 27. izdanje Sarajevo Film Festivala večeras će zatvoriti filmsko ostvarenje srbijanskog režisera, scenariste i glumca Dragana Bjelogrlića “Toma” koje donosi priču o bezvremenskom jugoslovenskom pjevaču Tomi Zdravkoviću i epohi jednog vremena koje se nikada neće ponoviti.

Tomu je portretirao glumac Milan Marić koji je uspio prenijeti apsolutnu emociju tužnog čovjeka, kako za sebe sam kaže Toma u filmu, budući da film priča gotovo cijeli život Tome Zdravkovića, obuhvatajući period od 35 godina.

U razgovoru za Fenu Marić kaže da je bilo izazovno pripremiti se za takvu ulogu, čitao je sve do čega je mogao doći, ali inspiraciju je pronašao u tekstovima Tominih pjesmama.

– Gledao sam i intervjue koje je davao, ali kada se bavite javnim poslom to je dio proze jer ili koketirate s javnošću ili se krijete od nje. Zanimao me ipak više neki njegov unutrašnji svijet, a to su zapravo svi njegovi tekstovi, ne aranžmani nego tekstovi – kaže Marić.

Dok je čitao te tekstove bez aranžmana, izbacivši ritmove i melodiju pjesama koje svi poznajemo, shvatio je da u njima određena doza mraka te mu je to polazna tačka i odakle je krenuo da se priprema za ulogu.

PROČITAJTE JOŠ:  Talačka kriza u zatvoru: Zatvorenik oteo dvojicu robijaša

Marić napominje da je kroz lik i djelo Tome Zdravkovića odana određena vrsta omaža jednom vremenu te naglašava da je Zdravkovićeva karijera dovoljno inspirativna kao i trenutak u kojem je stvarao da bi se napravio film.

Veliku ulogu u Tominom životu odigrala je jugoslovenska pjevačica Silvana Armenulić koju je glumila Tamara Dragičević. Bjelogrlić je kazao da je iz više izvora saznao da je Toma uvijek bio zaljubljen u Silvanu, ali da nikada ništa između njih nije bilo.

Istina iz stvarnog života je da je Silvana zaista otkrila Tomu Zdravkovića kao što je i istina da je njoj Toma poklonio pjesmu koja je postala njen najveći hit “Noćas mi srce pati”, a ostale stvari u filmu su na tim činjenicama nadograđene.

Tu gotovo opipljivu emociju između Tome i Silvane glumci su uspjeli prenijeti gledateljima, a Marić kaže da se ni na snimanju nisu libili pustiti suze.

– Valjda se snimanje desilo u trenutku kada se cijeli svijet zaustavio i okrenuo nas na nas. Nakon nekog kovitlaca koji smo živjeli, kretanja, ideja da nešto radimo korisno sa svojim životom i nekog jurcanja za nečim odjedanput se nešto desilo i zaustavilo nas i baš u tom trenutku snimali smo film – kaže Marić.

PROČITAJTE JOŠ:  Dokumentarni film "Žena hrabrost": Borba za goli život u braku

Već je, kaže, bio prošao strah od virusa i počeli su snimati užasno emotivan film te su ih emocije jednostavno preplavile od sreće što rade takav film o takvom čovjeku, i jednostavno sve te stvari su se poklopile što im je donekle i pomoglo da prenesu tu snažnu emociju.

– Još uvijek pokušavam da razlučim šta se sve dogodilo vezano za taj film da je i nama bilo toliko emotivno raditi na njemu. Ovo ne izgovaram kao floskulu: Ovaj film ću zaista pamtiti – zaključuje u razgovoru za Fenu glumac Milan Marić.

Film “Toma” prikazan je danas na pres-projekciji, a večeras će na tri projekcije zabilježiti svjetsku premijeru čime će biti spuštena zavjesa na ovogodišnje izdanje Sarajevo Film Festivala.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

VSTV BiH imenovao nosioce pravosudnih funkcija

Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTV...

Lijepa vijest: Za samo 19 sati prikupljena sredstva za liječenje djevojčice Amine iz Bugojna

Zbog bolesti, 19-godišnja Amina Zjakić iz Bugojna potpuno je...

Podignuta optužnica protiv advokatice Vasvije Vidović

Tužiteljica iz Odsjeka za korupciju Tužiteljstva BiH, podigla je...

U Gornjim Živinicama pronađeno tijelo 50-godišnjeg muškarca

Policijskoj stanici Živinice, prijavljeno je da je u mjestu...

Otišao je veliki čovjek i humanista: Zbogom legendo

Sarajevo je izgubilo velikog humanistu. Svi oni koji nisu...