“Meso” – jedan od najboljih projekata na konkursu Filmskog centra Srbije

- Advertisement -

Upravni odbor Filmskog centra Srbije je na osnovu prijedloga za dodjelu sredstava po Konkursu za finansiranje i sufinansiranje projekata u kinematografiji za 2017. godinu u kategoriji: Sufinansiranje proizvodnje manjinskih koprodukcija donio odluku da sa 8 miliona dinara podrži projekat “Meso”, reditelja Saše Hajdukovića, u produkciji banjalučke “Bosonoge”.

U obrazloženju za ovakvu odluku stoji sljedeće: “Scenarista filma Nikola Pejaković je uspeo da pronađe istinski dramsko u banjalučkoj svakodnevnici i pretoči u univerzalan scenario. Veoma autentična priča. Ova tema korespondira sa širokim svetskim auditorijumom, jer baveći se moralnim i duhovnim posrnućem svojih likova u Banjaluci, on saopštava posrnuće čovekovo, moralnu trulež čovečanstva 21. veka. Od reditelja i njegovog izbora kako će da snimi ovaj film zavisi da li će uspeti da korespondira sa najširim auditorijumom.”

PROČITAJTE JOŠ:  Dokumentarni film "Žena hrabrost": Borba za goli život u braku
Ekipa filma Meso
Ekipa filma Meso

“Ova Odluka došla je kao nagrada za sve ono što je cijela ekipa uložila u stvaranje projekta Meso, koji će činiti serija u trajanju od 9 epizoda i dugometražni film. Činjenica da smo prepoznati od strane Filmskog centra Srbije i stručnjaka koji u njihovom Upravnom odboru sjede, govori u prilog tome da imamo odličan proizvod i sigurno ćemo taj potencijal i iskoristiti u periodu koji je pred nama,” istakao je Saša Hajduković.

“Izuzetno mi je drago što je Filmski centar Srbije prepoznao kvalitet i važnost ovog projekta i što smo već na početku srušili kulturne granice u regionu. Novac koji smo dobili nam mnogo znači, ali me i dalje rastužuje činjenica da tu vrstu prepoznavanja nismo dobili od domaćih nadležnih institucija, što smo iskreno očekivali, jer je domaća produkcija dugometražnog  igranog filma vrlo rijetka pojava u Banjaluci, al ii cijeloj Republici Srpskoj. Filmovi snimljeni na ovim prostorima, s domaćom ekipom i većinskim domaćim glumačkim ansamblom broje se na prste jedne ruke u posljednjih 25 godina,” dodala je Brankica Janković, producent projekta.

PROČITAJTE JOŠ:  Legendarni Mima Šiš iz kultne Audicije imao moždani udar

Film, koji je trenutno u postprodukciji okupio je i sjajnu glumačku ekipu koja je vrlo uspješno prenijela emociju, ali i pokazala kvalitet domaćih glumaca. Osim Pejakovića, koji pored scenarija i glumi u filmu, uloge tumače, Igor Đorđević, Branko Janković, Vuk Kostić, Marija Pikić, Faketa Salihbegović Avdagić, Nikolina Jelisavac, Ljubiša Savanović i drugi.

Premijeru filma možete očekivati krajem godine u domaćim bioskopima.

Odluku Filmskog centra Srbije možete pogledati na ovom linku.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Legendarni Mima Šiš iz kultne Audicije imao moždani udar

Glumac Jasmin Geljo, iz legendarne predstave Audicija pretrpio je...

Dokumentarni film “Žena hrabrost”: Borba za goli život u braku

Od 18. aprila u program Federalne televizije vraća se...

Turska serija po istinitoj prici “Zlatni kavez”

TV Nova svojim gledateljima od ponedjeljka, 22. januara donosi...

Nastavljen bizaran trend: Umro Džeki Čen?

​Džeki Čen, poznati hongkonški režiser, glumac i borilački majstor,...

Glumac Nenad Cvetko preminuo nakon borbe s teškom bolešću

Nakon borbe s teškom bolešću preminuo je glumac Nenad...