Mustafić: Autori prave filmove koji govore o bezumnosti rata

- Advertisement -

Bosanskohercegovački režiser Dino Mustafić ocijenio je danas u razgovoru za Fenu da ga ne čudi činjenica što se veliki filmski autori bave ratnom tematikom jer je rat zapravo velika filmska tema i žanr koji se vrlo često koristi u igranoj formi.

Komentirajući nagrađene Zlatnim globusom, među kojima je drama o Prvom svjetskom ratu “1917” čiji je režiser Sam Mendes osvojio Zlatni globus za najboljeg režisera, Mustafić ističe da se veliki autori vraćaju temama rata, posebno onim historijskim događajima koji kao u slučaju Mendesa ekraniziraju početak 20 stoljeća.

Film “1917” osvojio je nagradu za najbolji ovogodišnji film u kategoriji drame. On donosi priču o dva mlada britanska vojnika koji su se uputili u nemoguću misiju dostavljanja poruke koja će zaustaviti 1.600 muškaraca i jednog od braće vojnika da ne krenu ravno u smrtonosnu zamku.

Mustafić napominje da nije iznenađenje da su u fokusu dodjele ovogodišnje nagrade Zlatni globus bili upravo filmovi koji su imali političku i sociološku pozadinu uz ratnu tematiku.

– Živimo vrijeme neizvjesnosti, u drugoj dekadi 21. stoljeća u kojoj se, vrlo često, ne samo zvecka oružjem, nego se na lokalnom i regionalnom nivou lideri odlučuju na rat. Cijeli svijet živi u psihozi straha od mogućeg nuklearnog rata i uništenja planete – dodaje Mustafić.

Govoreći generalno o temi rata u filmovima, Mustafić je naglasio da su svi autori koji su u historiji kinematografije napravili velike ratne filmove zapravo pravili velike antiratne filmove kojima su pozvali na razum i pacifizam.

– Pravili su filmove koji govore o bezumnosti rata i u tom smislu po stvaralačkom instinktu autori se zagledaju u teme slikajući sudbine malih i običnih ljudi koji u datim historijskim okolnostima postaju žrtve – mišljenja je Mustafić.

Ovaj, jedan od najuspješnijih filmskih i pozorišnih režisera u Bosni i Hercegovini, ocjenjuje da je rat destrukcija i materijalizirano zlo kojem se treba vraćati uvijek kao opomena da se ne bi dogodio budućim pokoljenjima.

Film redatelja Sama Mendesa “1917” je u kategoriji najbolje drame pobijedio favorite “Irca” i “Bračne priče”, dok je nostalgični “Bilo jednom u Hollywoodu” osvojio nagradu kao najbolja komedija uz još dvije velike nagrade – Zlatni globus za najbolji scenarij koji je pripao Quentinu Tarantinu i Zlatni globus za najboljeg sporednog glumca Bradu Pittu.

Najbolja glumica u drami je Renee Zellweger koja je utjelovila Judy Garland u istoimenom filmu, dok je Joaquinu Phoenixu nagrada u kategoriji za najboljeg glumca pripala za ulogu Jokera.

Najboljom televizijskom kratkom serijom ili filmom proglašena je BBC-jeva serija o nuklearnoj katastrofi “Černobil”.

Nagrada za životno djelo pripala je dobitniku dva Oscara te četiri Zlatnih globusa Tomu Hanksu za velika dostignuća u filmskom svijetu u kojem je poznat i kao filmski producent, a ne samo kao glumac.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Turska serija po istinitoj prici “Zlatni kavez”

TV Nova svojim gledateljima od ponedjeljka, 22. januara donosi...

Nastavljen bizaran trend: Umro Džeki Čen?

​Džeki Čen, poznati hongkonški režiser, glumac i borilački majstor,...

Glumac Nenad Cvetko preminuo nakon borbe s teškom bolešću

Nakon borbe s teškom bolešću preminuo je glumac Nenad...

(FOTO) Sergej Trifunović pokazao svoju novu djevojku

Već godinama šira javnost nestrpljiva je da sazna ko...

Večeras se u Sarajevu otvara 14. izdanje Omladinskog Filmskog Festivala

Omladinski Film Festival Sarajevo - OFF svečano se otvara...