Najbolji filmovi 13. PLJFF su diptih Pisma 1 & 2 i Nezavisni dečko

- Advertisement -

Dodjelom nagrada za kraj zatvoren je 13. Pravo Ljudski Film Festival. Prije filmskog zatvaranja (Trideset duša Diane Toucedo), proglašeni su najbolji filmovi ovogodišnjeg izdanja i to u dvije takmičarske kategorije: extra muros Zumiraj dokumentarni film.

Žiri festivala činili su Christine Huerzeler (Švicarska), Christophe Postic (Francuska), Ramiro Ledo (Španija), Sepideh Farsi (Iran/Francuska) i Michal Madracki (Poljska), a najboljim radom u takmičarskoj selekciji extra muros proglasili su diptih Pisma 1 & 2 Ane Pavlović, srbijanske rediteljice nastanjene u Danskoj. Pisma su odabrali zbog originalnosti vizuelnog pristupa koji “projektuje mentalni krajolik kroz moćni dispozitiv, pretvarajući jednostavni sto u zamišljeni ekran”.

– Film uspješno spaja dva različita prostora i vremena, sa njihovim specifičnim socio-političkim paradigmama, dijeleći intimna osjećanja izolacije i egzila sa gledateljem, stoji u izjavi žirija.

Posebno priznanje žirija dobio je ruski rediteljski dvojac Elena Gutkina i Genrikh Ignatov za film Vuk i sedam jarića. Žiri je prepoznao njihov “njihov smjeli i dosljedni vizuelni pristup intimnom odnosu oca i sina”, a u izjavi ističu kako “film prikazuje, kroz minimalistički filmski jezik, restrikcije života junaka koji uspijevaju stvoriti snažnu vezu i međusobnu podršku kroz svakodnevne rituale”.

ZooMeri i ZooMerice, dvanaestero mladih iz BiH, Srbije i Kosova birali su najbolji film unutar selekcije Zumiraj dokumentarni film. Najbolji po sudu mladog žirija je film Nezavisni dečko (Vincent Boy Kars) i to, kako stoji u izjavi, “zato što daje posve novu perspektivu generacijskog problema, te zato što uspijeva motivirati mlade ljude”. 

U toku šest dana Pravo Ljudski Film Festivala prikazano je 48 filmova (31 u glavnom dijelu programa, a 17 u okviru Zumiraj prava film festivala za mlade). Održane su i četiri radionice, dvije diskusije i jedno predavanje. Centralna tema festivala bila je politička imaginacija, nadahnuta pedesetogodišnjicom studentskih demonstracija, ali i savremenim društveno-političkim trenutkom gdje nam je, čini se, imaginacija potrebnija nego ikad.

Nagrađeni reditelji i rediteljice obrat Ane Pavlović, Elene Gutkine & Genrikha Ignatova, te Vincenta Boya Karsa.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Turska serija po istinitoj prici “Zlatni kavez”

TV Nova svojim gledateljima od ponedjeljka, 22. januara donosi...

Nastavljen bizaran trend: Umro Džeki Čen?

​Džeki Čen, poznati hongkonški režiser, glumac i borilački majstor,...

Glumac Nenad Cvetko preminuo nakon borbe s teškom bolešću

Nakon borbe s teškom bolešću preminuo je glumac Nenad...

(FOTO) Sergej Trifunović pokazao svoju novu djevojku

Već godinama šira javnost nestrpljiva je da sazna ko...

Večeras se u Sarajevu otvara 14. izdanje Omladinskog Filmskog Festivala

Omladinski Film Festival Sarajevo - OFF svečano se otvara...