NAJMRAČNIJI SAT (DARKEST HOUR)

- Advertisement -

NAJMRAČNIJI SAT je uzbudljiva i inspirativna istinita priča koja počinje uoči Drugog svjestkog rata, kada Winston Churchill (Gary Oldman, nominovan za Oskara) samo nekoliko dana nakon što je imenovan za premijera Ujedinjenog Kraljevstva, mora da se suoči sa jednom od svojih najturbulentnijih i najvažnijih odluka: da istraži pogodnosti mirovnog sporazuma sa nacističkom Njemačkom ili da bude odlučan u borbi za ideale i slobodu svog naroda. Dok nezaustavljive Njemačke trupe prolaze Zapadnom Evropom i prijetnja od invazije je neizbježna, javnost je nespremna, kralj je skeptičan, a iz njegove stranke se organizuju zavjere i spletke, Churchill mora izdržati svoj najmračniji sat, okupiti naciju i pokušati da promijeni tok svjetske historije.

Film Najmračniji sat je briljantno svjedočanstvo jednog vremena. U svojoj 65. godini Winston Churchill je značajan član britanskog Parlamenta, ali se postavlja pitanje da li je podoban za kanditata za funkciju premijera Vlade Njenog veličanstva. U Evropi tog trenutka, situacija je beznadežna. Savezničke države potpadaju pod nacističku okupaciju, a skoro cijela britanska vojska nalazi se u Francuskoj. Po hitnom postupku Winston Churchill stupa na dužnost 10. maja 1940. godine.

Hitlerove snage nadiru i prijete da sprovedu invaziju na Veliku Britaniju, a 300 000 britanskih vojnika zarobljeno je u Dunkirku. U trenutku koji je kritičan i ključan po državu, Evropu i cijeli svijet, Churchill otkriva zavjeru koja se kuje protiv njega i kralja Georga VI koji je skeptičan da li njegov premijer može da odoli svim izazovima.

Uz podršku odane supruge Churchill će pronači snagu, a britanski narod će ga inspirisati da se uspravi, zauzme čvrst stav i upusti se u borbu za ideale svog naroda i slobodu. Stavljajući svoje govorničke sposobnosti pred ultimativni izazov, uz pomoć svoje sekretarice, Winston mora da napiše i pročita govor koji će odjeknuti kroz generacije.

Inspiracija za scenario ovog filma pronađena je u tri govora koja je Churchill napisao i izrekao od maja do juna 1940. godine. Stvaraoci filma su se složili da bi pričanje priče o Churchillu bilo suprotno zdravom razumu ukoliko se ne izdvoji jedan poseban segment ili period njegovog života. I to su upravo uradili i snimili film Najmračniji sat, u kojem se oslikava jedan kratak dio života tog izvandredng čovjeka. Složili su se da je ovo projekat vrijedan upuštanja i film koji će ne samo zabaviti publiku, već će ih natjerati da stanu i razmisle nad historijom i njenim tokovima.

O STVARANJU LIKA WINSTONA CHURCHILLA

„Kada sam saznao da će Gary Oldman igrati Churchilla, pomislio sam kakva će to gluma biti! Gary je jedan od mojih omiljenih glumaca“, priznao je redatelj Joe Wright. „Churchill me je oduvijek fascinirao jer je on zaista naš najveći državnik. Istina je i da je to ličnost za koju sam se radovao da je igram. Prije više godina imao sam priliku da ga glumim i tada sam odbio“, rekao je glavni glumac, Gary Oldman. „Nije to psihološki ili intelektualni izazov koji je ozbiljan, već više fizički. Mislim, pogledajte njega i pogledajte mene“, priznao je Oldman. „Želio sam da izgovorim te riječi. Churchillovi govori, koje je sam pisao, neki su od najboljih tekstova na engleskom jeziku“.

Upravo govori koje je Churchill napisao u maju 1940. godine nikada nisu izgubili na značaju i snazi. Zauvijek će imati jačinu i simboličan status, kao i sposobnost da inspirišu i nadahnu. Churchill je bio jedan od najuticajnijih govornika 20. vijeka. Njegove riječi mobilisale su milione, a čitava nacija citira njihove dijelove i dan danas. Njegove riječi prevazilaze okvire vremena i prostora. „Mnogi zaboravljaju da je Churchill karijeru započeo kao novinar. Pisanje je njegov prvi talenat, koji ga je jako dobro služio“, podsjeća reditelj Joe Wright.

Najmračniji sat postavit će pred ovog izvrsnog glumca velike izazove. „Počelo je sa glasom. Morao sam da ubijedim sebe da zvučim kao on. Tako sam uzeo jedan njegov govor i  diktafon i započeo eksperiment. Onda sam uronio u pisane materijale. Morao sam da ga upoznam na psihološkom i intelektualnom nivou. Želio sam da izgradim lik, ciglu po ciglu. Gledao sam mnoge dokumentarne snimke koji su mi otkrili čovjeka od 65 godina, prepunog energije. Bio je u državnim poslovima preko 50 godina, napisao je preko 50 knjiga, dobio Nobelovu nagradu, odlikovan je u 4 rata. Da nije bilo njega, kako bi naš svijet danas izgledao? Niko mu nije ni prinjeti.“

PROČITAJTE JOŠ:  Legendarni Mima Šiš iz kultne Audicije imao moždani udar

Oldman je osjetio da je pronikao u Churchillov karakter, ali da mu fizička pojava još uvijek zadaje poteškoće. Shvatio je da ne može odigrati ulogu dok je ne doživi u potpunosti, od načina na koji se kreće pa sve ostalo. „Morao sam da dođem u fazu da kada se pogledam u ogledalo vidim njega, ili bar osjetim njegov duh kako mi uzvraća pogled. Znao sam da je jedina osoba koja u tome može da mi pomogne Kazuhiro Tsuji. U svom poslu, on je Pikaso.“

Poznati i priznat u filmskoj industriji, kada je u pitanju maska i protetika, Tsuji je dva puta bio nominovan za Oskara. Iako jedan od najuspješnijih umjetnika u toj oblasti, Tsuji se povukao iz filmske industrije 2012. godine kako bi se posvetio savremenom hiperrealističkom vajarstvu. Oldman je lično otišao kod Tsujia. Umjetnik se prisjeća: „Gary mi je kazao: ‘Bit ću u tom filmu samo ako ti budeš radio masku’. Razmišljao sam neko vrijeme, ali nisam mogao da kažem ne Garyu. Za razliku od mnogih on shvata koliko je maska važna i poštuje proces izrade.“

U kinima od 11. januara 2018.

Režija: Joe Wright

Uloge: Gary Oldman, Kristen Scott Thomas, Lily James, Stephen Dillane, Ronald Pickup, Ben Mendelsohn

Žanr: drama

Scenario: Anthony McCarten

Studio: Universal Pictures

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Legendarni Mima Šiš iz kultne Audicije imao moždani udar

Glumac Jasmin Geljo, iz legendarne predstave Audicija pretrpio je...

Dokumentarni film “Žena hrabrost”: Borba za goli život u braku

Od 18. aprila u program Federalne televizije vraća se...

Turska serija po istinitoj prici “Zlatni kavez”

TV Nova svojim gledateljima od ponedjeljka, 22. januara donosi...

Nastavljen bizaran trend: Umro Džeki Čen?

​Džeki Čen, poznati hongkonški režiser, glumac i borilački majstor,...

Glumac Nenad Cvetko preminuo nakon borbe s teškom bolešću

Nakon borbe s teškom bolešću preminuo je glumac Nenad...