Omar Sy, smijehom i požrtvovnošću od siromaštva do velikih filmskih ostvarenja

- Advertisement -

Omar Sy, danas popularni francuski glumac, još u ranoj mladosti je naučio važne životne lekcije. Gledajući kako se njegov otac žrtvuje radeći cijeli život posao koji ne voli da bi mali Omar imao mogućnost normalnog odrastanja shvatio je da se mora školovati i raditi ono što voli… U suprotnom će život povesti u siromaštvu i s grčem u stomaku boreći se da preživi, baš kao što je njegov otac radio.

Omar Sy četvrto je od osmero djece imigranata iz zapadne Afrike, rođen 20. siječnja 1978. godine u mjestu Tappes. Majka Mauritanka za život je zarađivala čisteći kuće, a otac Senegalac radio je u tvornici. Odrastao je u prigradskim socijalnim stambenim kompleksima gledajući koliko se njegovi roditelji žrtvuju da bi im djeca imala bolji život.

Omar je bio je svjestan toga da su došli u Francusku iz istih razloga zbog kojih svi useljenici odlaze u drugu zemlju – kako bi pružili djeci bolji način života.

-Paralelno postoje dvije Francuske. Tek kad sam počeo raditi vidio sam onu drugu Francusku i čuo druge načine govora. Znali smo da ona postoji, ali nikada je nismo vidjeli, kazao je Sy za strane medije.

Od radija do filma

Danas je Omar Sy zvijezda u novoj Netlixovoj hit seriji u kojoj glumi lik poznatog lopova Arsena Lupina, a najveću slavu stekao je fantastičnom ulogom u filmu Nedodirljivi iz 2011. godine.

S obzirom da je želio raditi ono što voli, karijeru je započeo kao komičar na Radiju Nova, odmah nakon završetka srednje škole 1996. godine. Priznaje da mu je komedija prirodno ležala, ali da nije puno razmišljao da mi tu ta zabava kasnije mogla otvoriti vrata svijeta filma.

PROČITAJTE JOŠ:  Legendarni Mima Šiš iz kultne Audicije imao moždani udar

U početku je izvodio radijske skečeve s kolegom Fredom Testotom, a s obzirom da ih je publika dobro prihvatila taj ‘eksperiment’ je prerastao u televizijsku seriju ‘Omar et Fred’ na Canalu + 2000. godina.

Emisija se temeljila na lažnim pozivima na radio, a pozive slušatelja lažirao je i s poznatim komičarom Jamelom Debbouzeom u njegovoj emisiji ‘Le Cinéma de Jamel’ na Canalu +.

Uskoro je počeo glumiti sporedne uloge uglavnom u francuskim komedijama, poput ‘Nos jours heureux’ iz 2006. godine, ‘Tellement proches’ iz 2009. i umjetničkog filma ‘Micmacs’, satiri o svjetskoj trgovini oružjem iz 2009. godine.

-Definitivno mi je najlakše u komediji, u njoj sam započeo i to je moja prva ljubav. Imam više senzibiliteta za nju i poznajem je, ali želim biti otvoren i za sve ostalo, kazao je glumac.

-I privatno se volim puno šaliti, to je u biti moj način koncentracije. Da bih se osjećao dobro i mogao koncentrirati, moram biti okružen opuštenim ljudima, kazao je Sy.

Nije sve bilo idilično. U mladosti je nailazio na različite vrste diskriminacije. Za mnoge je tek bio smiješni crnac iz predgrađa koji ne zaslužuje da dobije značajnije uloge.

-Uvijek su me sputavali govoreći da nešto ne radim, da ne mogu nešto činiti, ali umjesto da me to zaustavi, tjeralo me na razmišljanje kako ja to mogu i moram učiniti. Želio sam biti nešto drugo i ako vidim vrata koja su malo otvorena, naći ću način da prođem kroz njih, poručio je Sy.

Nedodirljivi

Uloga koja ga je izbacila u orbitu jeste ona u filmu ‘Nedodirljivi’ iz 2011. godine. Radnja se vrti oko bogatog kvadriplegičara (Francois Ckuzet) koji angažira problematičnog mladića (Sy), upravo puštenog iz zatvora, da se brine o njemu.

PROČITAJTE JOŠ:  Dokumentarni film "Žena hrabrost": Borba za goli život u braku

Kao što je njegov lik iskoristio pruženu priliku i život bogatog kvadriplegičara okrenuo naglavačke, tako je i Sy iskoristio odškrinuta vrata i ostvario ulogu koja ga je vinula u zvijezde.

Film je doživio nevjerojatan uspjeh, a osim što je zasjeo na vrh francuskog box officea 2011. godine, postao je najprodavaniji francuski film svih vremena.

Tri najomiljenija lica u Francuskoj su tenisač Yannick Noah, nogometaš i trener Zinedine Zidane i glumac Omar Sy!

Uloga u tom filmu donijela mu je i nagradu Globe de Cristal 2012. za najboljeg glumca, s kolegom Francoisom Cluzetom podijelio je nagradu za najboljeg glumca na Međunarodnom filmskom festivalu u Tokiju, a osvojio je i nagradu Cesar za najboljeg glumca i time se upisao u povijest kao prvi crni glumac kojemu je to uspjelo.

Nakon toga je sve išlo kao podmazano u njegovoj karijeri. Glumio je Bishopa u filmu ‘X-Men: Days of Future Past’ (2014.), glumio je u filmu ‘Samba’ redatelja Oliviera Nakachea i Érica Toledana, a sudjelovao je i u četvrtom nastavku sage ‘Jurassic World’ u lipnju 2015. godine. Utjelovio je i lik Hot Roda u petom nastavku serijala ‘Transformeri’, filmu ‘Transformeri: Posljednji vitez’ iz 2017. godine…

Početkom ove godine publika ga je imala priliku ‘upoznati u osuvremenjenom televizijskom prikazu romana o Arsenu Lupinu, Netflixovoj hit seriji ‘Lupin’.

Obiteljski čovjek

Požrtvovnost njegovih roditelja i u Omara je ugradila jake obiteljske vrline. Omar je privržen svojoj dugogodišnjoj životnoj suputnici Heleni, s kojom ima petero djece. Helene Sy je osnivačica i izvršna direktorica tvrtke Siyah Organics, koja se bavi uvozom prirodnih lijekova.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Legendarni Mima Šiš iz kultne Audicije imao moždani udar

Glumac Jasmin Geljo, iz legendarne predstave Audicija pretrpio je...

Dokumentarni film “Žena hrabrost”: Borba za goli život u braku

Od 18. aprila u program Federalne televizije vraća se...

Turska serija po istinitoj prici “Zlatni kavez”

TV Nova svojim gledateljima od ponedjeljka, 22. januara donosi...

Nastavljen bizaran trend: Umro Džeki Čen?

​Džeki Čen, poznati hongkonški režiser, glumac i borilački majstor,...

Glumac Nenad Cvetko preminuo nakon borbe s teškom bolešću

Nakon borbe s teškom bolešću preminuo je glumac Nenad...