Opasno dobri filmovi – Ovo su dobitnici nagrada LET’S CEE Film Festivala

- Advertisement -

Na ceremoniji dodjele nagrada šestog LET’S CEE Film Festivala, održanog u petak uvečer, proglašeni su pobjednici u deset zasebnih kategorija.

Društveni triler Janeza Burgera iz Slovenije osvojio je prestižnu nagradu Danny Lerner za najbolji igrani film – jedna od brojnih nagrada koju je ove godine osvojio Balkan.

Prošle sedmice Márta Mészáros lično je primila svoju Urania Star nagradu, dok je Ukrajinka Kira Muratova na žalost nije bila u mogućnosti da je lično preuzme, ali je izrazila zahvalnost putem snimaka na ceremoniji zatvaranja.

Činjenica da su dvije legendarne ženske redateljke nagrađene LET’S CEE-ovom nagradom za životno ostvarenje “nakon što je nagrada otišla petorici brilijantnih muških redatelja prethodnih godina nije iznenađenje i predstavlja važan znak u pravom trenutku”, kaže Magdalena Želasko, jedna od direktora festivala.

Credit_Bianca Rauch
Credit_Bianca Rauch

Od dvanaest pojedinačnih produkcija koje su ušle u konkurenciju za najbolji igrani film, emocionalni film Ivan, Janeza Burgera osvojio je nagradu. Mračni društveni triler prati mladu ženu usred korumpiranog i patrijarhalnog društva, koja traži osećaj identiteta kao i ljubav svoje bebe. Žiri ga je opisao kao “hrabar, dubok, bolan i lijep”.

Pobjednik je nagrađen Danny Lernerovim nagradom – nazvanom po legendarnom izraelskom filmskom producentu – zajedno sa 5,000 eura u gotovini i dodatnih 50.000 eura u uslugama, koje su obezbijedile Nu Boyana Film Studios.

Posebno priznanje ukazano je bosansko-hercegovačkom redatelju Alenu Drljeviću za film Men don’t cry/Muškarci ne plaču, psihološkoj drami koja se fokusira na pokušaje pomirenja nekadašnjih neprijateljskih ratnih veterana jugoslovenskih ratova.  Također, počast je ukazana i Stephanu Komandarevu za Directions, čiji se film fokusira na noć u životu taksista i njihovih klijenata.

Deset kandidata je dobilo prvu nagradu u konkurenciji dokumentarnog filma. Jan Gebert iz Češke dobio je nagradu za When the War Comes, film koji se fokusira na paramilitarnu obuku mladih desničarskih nacionalista u Slovačkoj. Impresivni dokumentarac iz Poljske, Marte Prus Over the Limit zaslužio je posebno priznanje za priču o mladoj sportašici koja pokušava da prevaziđe svoje vlastite granice u brutalnom treningu.

PROČITAJTE JOŠ:  Katastrofa u Njemačkoj: Prevrnuo se autobus Flixbusa, najmanje petero poginulih

Ovogodišnje takmičenje debitanata imalo je trinaest konkurenata. Secret Ingredient, iz Makedonije, redatelja Gjorce Stavreski odnio je kući zlato. Dalje, posebno priznanje ukazano je Terezi Nvotová iz Slovačke za Filthy, zatim Emanuelu Pärvu iz Rumunije za Meda or The Not So Bright Side i Jagiđi Szelc iz Poljske za Tower A Bright Day.

Film Gorana Stovelskog, iz Makedonije, Would You Look at Her nevjerovatna je priča o mladoj ženi koja živi u svijetu u kojem dominiraju muškarci. Ovim filmom pobijedio je u konkurenciji  kratkih filmova. Posebno priznanje ukazano je i Aleksandri Terpińskoj iz Poljske za The Best Fireworks Ever kao i Gábou Benő Baranyiu iz Mađarske za Hide and Seek. Nagrada za najbolji kratki film na ovogodišnjoj LET’S CEE Talent Akademiji otišla je  filmu  DANGEROUSLY GOOD…  redatelja Rea Lesta iz Estonije, Nastja Kotnik Minik iz Slovenije, Anton Skripets iz Ukrajine i Naima Noelle Schmidt iz Austrije.

Dobitnik novo-kreirane nagrade Cineplexx Distribution je srpska produkcija Ederlezi Rising, koja je dobila dodatnih 20.000 eura u uslugama i pomoć za svoje međunarodno pozorišno izdanje. Debitantski film Lazara Bodrože dobio je najveći potencijal šire publike. Directions i Secret Ingredient također su dobili posebno priznanje. Nagradu za najbolju pozorišnu predstave bilo kojeg glumca ili glumice, dobila je Eliane Umuhire iz Ruande za  izvedbu u poljskoj drami Birds Are Singing in Kigali, u režiji Joanna Kos- Krauze i Krzysztof Krauze.

Dva filma dobila su i nagradu publike, za najbolji igrani film i najbolji kratki film a to su drama Dede, Mariam Khatchvani iz Gruzije i The Story of the Polar Bear that Wanted to Go to Africa, Mo Harawe, Austrija, koji prati put mlade Sirijke od Slovenije do Austrije.

PROČITAJTE JOŠ:  Bh. državljanin sa 2,74 promila alkohola napravio haos na autoputu u Hrvatskoj

Kategorije, žiri, nagrade i laureati:

Najbolji igrani film / Danny Lerner nagrada
Ivan
(Slovenia/Croatia), redatelj Janez Burger
Posebno priznanje: Directions (Bugarska/Makedonija/Njemačka 2017) redatelj Stephan Komandarev, Men Don’t Cry/Muškarci ne plaču (Bosna i Hercegovina/Slovenija/Hrvatska/Njemačka 2017), redatelj Alen Drljević

Najbolji dokumentarni film
When the War Comes
(Češka/Hrvatska 2018), redatelj Jan Gebert
Posebno priznanje: Over the Limit (Poljska/Njemačka/Finska 2017), redatelj Marta Prus

Takmičenje debitanata / UNIQA Promising Debut Award
Secret Ingredient
(Makedonija/Grčka 2017), redatelj Gjorce Stavreski
Posebno priznanje: Filthy (Slovačka/Češka 2017), redatelj Tereza Nvotová,
Meda or The Not So Bright Side of Things (Rumunija 2017), redatelj Emanuel Pârvu,
Tower. A Bright Day (Poljska 2017), redatelj Jagoda Szelc

Najbolji kratki filmovi / VdFS Short Film Prize
Would You Look at Her (Makedonija 2017), redatelj Goran Stolevski
Posebno priznanje: The Best Fireworks Ever (Poljska 2017), redatelj Aleksandra Terpińska,
Hide and Seek (Mađarska 2017), redatelj Gábor Benő Baranyi

Cineplexx Distribution nagrada
Ederlezi Rising
(Serbia 2017), redatelj Lazar Bodroža
Posebno priznanje: Directions (Bugarska/Makedonija/Njemačka 2017), redatelj Stephan Komandarev,
Secret Ingredient (Makedonija/Grčka 2017), redatelj Gjorce Stavreski

Nagrada publike: Najbolji igrani film

Dede (Gruzija/Hrvatska/Katar/Irska/Holandija 2017) redatelj Mariam Khatchvani

Nagrada publike: najbolji kratki film
The Story of the Polar Bear that Wanted to Go to Africa
(Austrija 2017) redatelj Mo Harawe

Nagrada za najbolju pozorišnu predstave bilo kojeg glumca ili glumice
Eliane Umuhire
za ulogu u The Birds Are Singing in Kigali

Nagrada za najbolji kratki film na ovogodišnjoj LET’S CEE Talent Akademiji
Dangerously Good…
redatelja Rea Lest iz Estonije, Nastja Kotnik Minik iz Slovenije, Anton Skrypets iz Ukraine i Naima Noelle Schmidt iz Austrije.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Turska serija po istinitoj prici “Zlatni kavez”

TV Nova svojim gledateljima od ponedjeljka, 22. januara donosi...

Nastavljen bizaran trend: Umro Džeki Čen?

​Džeki Čen, poznati hongkonški režiser, glumac i borilački majstor,...

Glumac Nenad Cvetko preminuo nakon borbe s teškom bolešću

Nakon borbe s teškom bolešću preminuo je glumac Nenad...

(FOTO) Sergej Trifunović pokazao svoju novu djevojku

Već godinama šira javnost nestrpljiva je da sazna ko...

Večeras se u Sarajevu otvara 14. izdanje Omladinskog Filmskog Festivala

Omladinski Film Festival Sarajevo - OFF svečano se otvara...