Film

Pet dobrih dokumentarnih filmova, za početak

0
Ilustracija, youtube

Iako smo tek nekoliko mjeseci odmakli od početka godine, već sada možemo zaključiti da će 2019. godina biti izuzetno uzbudljiva i bogata godina kad je riječ o dokumentarnim filmovima.

Piše: Sanja Savić

Vjerovatno ste nekad čitali o Fyre Festival, „luksuznom muzičkom festivalu“ kojeg su 2017. godine na Bahamima organizovali izvršni direktor Fyre Media Inc-a i reper Ja Rule.

Događaj je bio promoviran na Instagramu od strane utjecajnih ličnosti, uključujući Kendall Jenner, Bellu Hadid i Emily Ratajkowski, a ostat će upamćen kao festival koji je prevario kompletnu javnost u uvjerenju da će biti jedan od najvećih događaja desetljeća.

Uzbudljivi dokumentarac Fyre: The Greatest Party That Never Happened će vam otkriti niz šokantnih i zanimljivih detalja o najvećoj zabavi koja se zaista nikad nije dogodila.

Film Surviving R. Kelly je dokumentarni film koji je u potpunosti raskrinkao poznatog pjevača i potvrdio sve glasine o brojnim seksualnim zlostavljanjima koje je on odbio. Dokumentarac je emitovan u tri dijela, od 3. januara do 5. januara 2019. godine.

U dokumentarcu su se pojavili muzičari Chance Rapper, John Legend i Stephanie “Sparkle” Edwards. P

rvi nastavak dokumentarca Surviving R. Kelly je bio najgledaniji program na svijetu u posljednje dvije godine, sa ukupno 1,9 miliona gledalaca.

LIFE:  Spider-Man: Daleko od kuće (video)

Ubrzo nakon emitovanja, izdavačka kuća R.Kelly-a je ukinula radni odnos sa njim. U februaru 2019. R. Kelly je formalno optužen po 10 tačaka krivičnog djela seksualnog zlostavljanja.

Jedan od svakako najšokantnijih dokumenataraca u 2019. godini, a o kojem mediji već sedmicama ne prestaju pisati jeste film Leaving Neverland o legendardnom Michael Jackosonu koji je podjelio mišljenje javnosti o kralju popa. Film se fokusira na dvojicu muškaraca, Wadea Robsona i Jamesa Safechucka, koji tvrde da su kao djeca seksualno zlostavljani od strane pjevača. Dokumentarac je rezultirao reakcijom protiv Jacksona i ponovnom procjenom njegovog naslijeđa.

Još jedna bizarna priča ispričana je kroz četri epizode dokumentarne serije Lorena. Dokumentarac istražuje napad iz 1993, a  kasnije i sudski postupak protiv Johna i Lorene Bobbitt, kroz objektiv porodičnog nasilja i seksualnog zlostavljanja.

Za kraj, tu je i film The Inventor: Out for Blood in Silicon Valley o Elizabeth Holmes koju je 2015. godine Forbes imenovao za najmlađu izvršnu direktoricu i milijardera na svijetu. Ubrzo se sve promijenilo kada se njena revolucionarna sprava za testiranje krvi, koja je bila procjenjena na 9 milijardi dolara, suočila sa tvrdnjama o prevarama, ostavljajući Holmesa bez ičega.

Facebook komentari

Foto: Idbar podno Prenja, selo u koje se ne dolazi usput

Prethodni članak

Premijera dokumentarnog filma o najvećem uspjehu bh. košarke (VIDEO)

Sljedeći članak

Možda će vam se svidjeti

Komentari

Odgovori

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Još u rubrici Film