Pet kultnih horor filmova koje trebate pogledati za Noć vještica

- Advertisement -

Noć vještica je odmah iza ugla! Već dugi niz godina, zadnji dan mjeseca oktobra u američkoj kulturi, ali i u velikom djelu Evrope (pa čak i kod nas!) rezervisan je za Halloween.

I dok teku posljednje pripreme za sve one koji su se odlučili pojaviti na nekoj od kostimiranih zabava u gradu i ove godine, s druge strane, postoje i oni koji će ‘najstrašniju’ noć u godini provesti u udobnosti svoga doma uz grickalice i pokoji horor film.

Kada je riječ o horor filmovima, postoji pregršt onih dobrih, ali i zaista, zaista loših (njih, nadamo se, nećete gledati), a postoje i oni kultni, koji su udarili temeljac za mnoga horor ostvarenja kasnije.

Bez obzira jeste li raspoloženi za demonsko opsjedanje, krznene vanzemaljce ili dobre stare uklete kuće, postoji nešto za svakoga.

Neke od njih ste možda već gledali, neke možda i ne, ali i ukoliko jeste, nije na odmet da se još jednom prisjetite nekih od najuticajnijih horror filmova uz omiljeno piće i veliku djelu kokica. U nastavku donosimo pet kultnih horror filmova koji će vas razveseliti za sami kraj mjeseca.

The Exorcist (1973)

Smatran začetnikom svih kultnih horror filmova, The Exorcist je i danas podjednako šokantan kao što je to bio slučaj kada je prvi put prikazan 1973. godine.

PROČITAJTE JOŠ:  Legendarni Mima Šiš iz kultne Audicije imao moždani udar

Zasnovana na romanu Williama Petera Blattyja, priča prati demonsko opsjedanje mlade djevojke i dva svećenika koji je pokušavaju spasiti. Film je bio vrlo kontroverzan zbog svojih grafičkih slika i uvredljivog jezika.

Uprkos kontraverzama, The Exorcist je na kraju oborio rekorde kino blagajni, dobio 10 nominacija za Oscara i postao jedan od najuticajnijih senzacija pop kulture.

The Evil Dead (1981)

Ovaj film prati grupu tinejdžera na njihovom putovanju na kampovanje usred ničega, međutim kamp nije posve onakav kakvim se čini.

Demoni iz „Knjige mrtvih“ počinju da opsjedaju tinejdžere, i jedan po jedan ih uništavaju, igrajući se i mučeći ih dok pokušavaju da prežive tokom noći. Ovo je definitivno klasik i morate ga dodati na svoju listu filmova za ovu Noć vještica.

Critters (1986)

Film koji je izašao 1986. godine i nadahnuo  tri nastavka od kojih je treći 1991. Godine obilježio debi Leonarda DiCaprio na velikom ekranu. Critters spaja elemente horora, naučne fantastike, pa čak i komedije.

Riječ je o grupi malih, krznenih i bijesnih vanzemaljaca koji terorišu seoski gradić Kansas.

PROČITAJTE JOŠ:  Dokumentarni film "Žena hrabrost": Borba za goli život u braku

Stvorenja progone dva lovaca na glave od kojih jedan predstavlja identitet rock zvijezde po imenu Johnny Steele. Uz ovaj film provod je zagarantovan!

Halloween (1978)

Na popisima poput našeg, Halloween je film koji će uvijek naći svoje mjesto.

Njegov najveći doprinos leži upravo u činjenici da je poslužio kao inspiracija slasher podžanru horror filmova, a serijal legendarnih Hallowen nastavaka došao je do broja 11. Kako stvari stoje, bit će ih još.

Friday The 13th (1980)

Petak 13. je definitivno još jedan klasik koji se morao naći na našem popisu. Prvi nastavak iz 1980. godine prati grupu tinejdžera na ljetnom putovanju na Camp Crystal jezero gdje se mladić po imenu Jason Vorhees utopio godinama prije njihovog putovanja.

Iako nisu krivi, tinejdžeri se moraju suočiti s gnjevom misterioznog ubice, odlučnog da im naplati za smrt Jasona Vorheesa.

Ovo je film koji morate barem jednom pogledati, jer je jedan od glavnih krivaca u oblikovanju horror žanra, a važi i za jedan od najvećih i najpopularnijih serijala unutar žanra.

 

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Legendarni Mima Šiš iz kultne Audicije imao moždani udar

Glumac Jasmin Geljo, iz legendarne predstave Audicija pretrpio je...

Dokumentarni film “Žena hrabrost”: Borba za goli život u braku

Od 18. aprila u program Federalne televizije vraća se...

Turska serija po istinitoj prici “Zlatni kavez”

TV Nova svojim gledateljima od ponedjeljka, 22. januara donosi...

Nastavljen bizaran trend: Umro Džeki Čen?

​Džeki Čen, poznati hongkonški režiser, glumac i borilački majstor,...

Glumac Nenad Cvetko preminuo nakon borbe s teškom bolešću

Nakon borbe s teškom bolešću preminuo je glumac Nenad...