Počinje snimanje pet kratkih filmova za Cannes Directors’ Fortnight

- Advertisement -

U produkciji Sarajevo Film Festivala (Obala Art Centar) u glavnom gradu BiH počet će snimanje pet kratkih filmova čija će premijera otvoriti program Cannes Directors’ Fortnight 2019 (Quinzaine des réalisateurs).

Pet autora iz svijeta i isti broj autora iz regije zajedno će raditi na pet kratkih 10-minutnih filmova, koji će otvoriti ovogodišnji program Quinzaine des réalisateurs u Cannesu, najavljeno je iz Sarajevo film festivala (SFF).

Filmovi koji će se snimati u Sarajevu su “Love supreme”, čiji su autori Dušan Kasalica (Crna Gora) i Teodora Ana Mihai (Rumunija / Belgija), film “Red stain” Urške Djukić (Slovenija) i Gabriela Tzafka (Grčka / Danska), “The sign” Eleonore Veninove (Makedonjia) i Yone Rozenkiera (Izrael / Švicarska), “Mommy” Maše Šarović (Srbija) i Sharon Angelhart (Izrael) i “Spit” autora Nevena Samardžića (Bosna i Hercegovina) i Caroline Markowitz (Brazil).

Rad na ovim ostvarenjima okupit će međunarodnu glumačku ekipu, među kojima su i Jelisaveta Seka Sablić, Mirjana Karanović, Mediha Musliović, Doroteja Nadrah, Marija Pikić, Andrea Aković, Lidija Kordić, Muhamed Hadžović, Boris Ler, Mladen Nelević i drugi.

Filmovi nastaju u okviru projekta Southeast Europe Factory prema konceptu La Factory, koji potpisuju Dominique Welinski i Directors’ Fortnight.

U najnovijem izdanju ovog projekta udružili su snage sa Sarajevo Film Festivalom, Filmskim centrom Srbije, Makedonskom agencijom za film, Filmskim centrom Slovenije i Filmskim centrom Crne Gore u realizaciji projekta Southeast Europe Factory.

Deset autora će također imati priliku da predstave svoj prvi dugometražni filmski projekt učesnicima Cannes Film Festivala i Marketa: kupcima, agentima, predstavnicima medija i distributerima.

U kinu Meeting Point u Sarajevu u utorak bit će prikazan film Lebanon Factoryja – pet kratkih filmova nastalih u okviru istog projekta koji je otvorio Cannes Directors’ Fortnight 2017. godine.

Ulaz na projekciju je slobodan, a prisustvovat će i autori 10 filmova koji će snimati u Sarajevu, kao i kustosica programa Dominique Welinski iz Pariza.

Fena

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Turska serija po istinitoj prici “Zlatni kavez”

TV Nova svojim gledateljima od ponedjeljka, 22. januara donosi...

Nastavljen bizaran trend: Umro Džeki Čen?

​Džeki Čen, poznati hongkonški režiser, glumac i borilački majstor,...

Glumac Nenad Cvetko preminuo nakon borbe s teškom bolešću

Nakon borbe s teškom bolešću preminuo je glumac Nenad...

(FOTO) Sergej Trifunović pokazao svoju novu djevojku

Već godinama šira javnost nestrpljiva je da sazna ko...

Večeras se u Sarajevu otvara 14. izdanje Omladinskog Filmskog Festivala

Omladinski Film Festival Sarajevo - OFF svečano se otvara...