Film

Premijera kratkometražnog animiranog filma ‘Zlatna jabuka’

0

Premijera kratkometražnog animiranog filma Udruženja ‘Bajka’ pod imenom ‘Zlatna jabuka’, uz pripovijedanje bosanskih narodnih bajki Tatjane Šojić bit će održana 24. januara u Sarajevu.

Članovi produkcijskog tima i glumci će također od 22. do 24. januara organizirati poludnevne radionice za izradu filmova ‘stopmotion’ tehnikom ‘Moja bajka – Moj film’, namijenjene za djecu stariju od osam godina.

Na filmu su radili: Tatjana Šojić (pripovijedanje i animacija), Alan Savić (kompoziting i montaža), Željka Lemez (lutke i scenografija), Sanela Husić Musabašić (scenografija i likovna rješenja), Merima Kondić ( pedagoška pozadina i saradnja na scenografiji), Amela Spahić Savić (fotografija), Draško Marijan (ton), Marina Tomić i Tijana Vignjević (muzika) te saradnici čija su znanja o bajkama i pripovijedanju utkana u sav njihov rad Jasna Held i Snježanka Jadrijević.

Tijana Šojić istakla je da je to prvi film u budućem serijalu koje planiraju uraditi, jer posjeduju fundus od oko 90 prikupljenih izvornih narodnih bosanskih bajki. Želja im je da u 2019. godini naprave još četiri filma.

LIFE:  Foto: 72. Filmski festival u Cannesu: Monica Belucci na projekciji filma "Najbolje godine života

Željka Lemez naglasila je da su bajke dobra platforma na kojoj se može graditi odgoj i obrazovanje djece te da su upravo u filmu pokušali sačuvati maksimum tog segmenta.

Istakla je da je film ponuda roditeljima i djeci da nauče da sami prave bajke i mala pozorišta kao što je ‘Zlatna jabuka’ koja akcentira volju, razum, emocije i ostale ljudske karaktere.

Alan Savić je kazao da su film snimili u drugoj polovini 2018. godine. Govoreći o tehnici stopmotion, kazao je da ruka animatora oživljava lutku i da mu je želja da mladim generacijama, koje žive u digitalizovanom i virtualnom vremenu, približi opipljivi svijet igre.

Fena

Facebook komentari

Pamić, Stanić i Petrović novi igrači Širokog Brijega

Prethodni članak

Na sceni SARTR-a 11. januara premijerno predstava ‘Nigdje nikog nemam’

Sljedeći članak

Možda će vam se svidjeti

Komentari

Odgovori

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Još u rubrici Film