Film

Hajrudin Šiba Krvavac, majstor filmskog spektakla

0

Prije tačno 92 godine, na današnji dan, u Sarajevu je rođen Hajrudin Šiba Krvavac, jedan od najvećih bosanskohercegovačkih i ex-yu filmskih autora i jedan od najgledanijih reditelja u svijetu. 

Svojom snažnom autorskom ličnošću spojenom s rijetkom zanatskom vještinom i smislom za spektakl i akciju u funkciji emotivnog angažovanja publike, a ne slavljenja ove ili one ideologije, Šiba je autor koji je donio potpuno novu vrijednost u ex-yu i bh. kinematografiju.

Krvavac se režijom počeo baviti nakon Drugog svjetskog rata i upravo je taj period ostavio dubok trag na njega.

Snimio je oko četrdeset uradaka, dokumentarnih filmova, tv-serija, kratkih i dugometražnih filmova.

Napisao je i preko dvadeset scenarija. Svi njegovi igrani filmovi u regiji, ali i šire, imaju kultni status. “Valter brani Sarajevo“, koji je snimio 1972. godine, bio je najgledaniji film u Kini, a film “Most” je prodat u skoro sve zemlje svijeta. Samo ovi podaci ukazuju na to koliko je Šibin filmski opus imao doprinosa i ostavio traga na bh. kinematografiju.

Njegov dar za precizno pričanje filmske priče je bio vidljiv već u njegovim ranim dokumentarnim filmovima što je postalo osnovna crta kasnijih dugometražnih filmova koje je režirao. Svi njegovi filmovi su akcioni i imaju temu Drugog svjetskog rata.

Za svoju filmsku naraciju puno duguje stripovima i američkim akcionim filmovima, naročito vesternima, s maštovitom kombinacijom akcije i emocija, ličnih drama i epskih tragedija, idealizovanih heroja i psiholoških ispitivanja, ponekad s dozom humora.

LIFE:  Žiri Takmičarskog programa - dokumentarni film 25. Sarajevo Film Festivala

Zbog svog filmskog stila, Krvavac je ponekad uspoređivan s američkim oskarovcem Howardom Hawksom. U najkraćem, ono što je Šiba radio bila je čista filmska umjetnost.

Mnogi se slažu da je Šiba jedini režiser akcionih filmova u punom smislu te riječi na prostoru bivše Jugoslavije, utemeljitelj i svojevrstan predstavnik cijelog jednog filmskog žanra, poznatog kao “partizanski vestern”, javlja Anadolu Agency (AA). Njegovi filmovi predstavljaju kontinuitet modernog filmskog izraza u estetskom i svakom drugom umjetničkom segmentu, zbog čega i jesu kulturno blago Bosne i Hercegovine.

Šiba je od 20. aprila do 1. oktobra 1949. godine bio zatvoren na Golom otoku, političkom zatvoru za vrijeme Jugoslavije, nakon razlaza tadašnjih sovjetskih i jugoslavenskih lidera. No, Šiba nikada nije govorio o tome.

Iako mu je tokom agresije na BiH bilo ponuđeno da to uradi, Šiba je odbio napustiti rodni grad. Preminuo 11. jula 1992. godine u opkoljenom Sarajevu.

Povodom Šibinog rođenadana, danas će u Sarajevu biti obilježen i Dan Hajrudina Šibe Krvavca, u organizaciji Udruženja rediteljica i reditelja Bosne i Hercegovine, na čelu sa predsjednikom Udruženja Dinom Mustafićem.

U sarajevskom kinu Meeting Point o Šibinom filmu “Diverzanti”, snimljenom 1967. godine u crno-bijeloj tehnici, govorit će poznati istraživač Nebojša Jovanović, a poslije predavanja bit će prikazan film “Diverzanti”. Također za večeras je planirano da se i premijerno predstavi i monografija o Šibi.

Facebook komentari

Roy Keane: Igrači Uniteda su Josea Mourinha “bacili pod autobus”

Prethodni članak

Vladimir Grublješić iz Prijedora u 91. godini redovno planinari na Kozari

Sljedeći članak

Možda će vam se svidjeti

Komentari

Odgovori

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Još u rubrici Film