Film

Sarajevo: Slavni glumac Tim Roth prošetao crvenim tepihom

0

Britanski glumac i reditelj Tim Roth koji je danas stigao u Sarajevo, prošetao je crvenim tepihom petog dana 25. Sarajevo Film Festivala, prenosi Anadolu Agency (AA).

Sarajevska publika pozdravila je ovacijama slavnog holivudskog glumca, koji je zastao da pozdravi brojne prisutne ispred Narodnog pozorišta i dao nekoliko autograma.

Prije ulaska u Narodni pozorište izjavio je da ga je na dolazak u Sarajevo i SFF nagovorio meksički prijatelj.

“Nagovarao me je dvije, tri godine da dođem. Kazao je da je festival odličan za mlade, i za već uspjele filmaše. Ludo je”, rekao je Roth.

Roth će nešto kasnije u Ljetnom kinu Raiffeisen primiti nagradu “Počasno srce Sarajeva” za svoj izniman doprinos filmskoj umjetnosti.

Glumac je ranije danas održao Masterclass u kinu Meeting Point, gdje je publici govorio o svojoj karijeri, prepričavao anegdote i najavio planove u karijeri.

Slavni holivudski glumac Tim Roth na 25. Sarajevo Film Festivalu ( Samir Yordamoviç – Anadolu Agency )

Tim Roth je rođen u Londonu, a trenutno prebiva u Los Angelesu. Izgradio je karijeru igrajući nezaboravne likove u nizu nezavisnih filmova. Kako je od najranijih dana posvećen umjetnosti, Roth je proveo mladost pokušavajući postati kipar i slikar. Međutim, kada se iz šale prijavio na audiciju za jednu srednjoškolsku predstavu i dobio ulogu, otkrio je da istinski voli glumu. Po završetku srednje škole upisuje dramske studije u Londonu.

LIFE:  Almodóvarova drama „Bol i slava“ dobitnik nagrade Goya

Glumački talent Tima Rotha prepoznao je Quentin Tarantino, te mu povjerio uloge u nekoliko svojih filmova.

Za ulogu u filmu Rob Roy 1996. godine bio je nominiran za Zlatni globus i Oscar u kategoriji najbolji sporedni glumac.

Prethodno je “Počasno srce Sarajeva” dodijeljeno i i francuskoj glumici Isabelle Huppert, meksičkom reditelju Alejandru Gonzalezu Inarrituu i njegovom poljskom kolegi Pawelu Pawlikowskom, također za izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti.

Facebook komentari


Bjelica i Ademi poručili: Dinamo očekuje pobjedu sutra protiv Rosenberga na Maksimiru

Previous article

Foto: Holivudskom glumcu Timu Rothu uručeno Počasno Srce Sarajeva

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

More in Film