SFF: Oskarovac Eugenio Caballero otvara Talents Sarajevo

- Advertisement -

Produkcijski dizajner Eugenio Caballero, dobitnik nagrade Oscar za rad na filmu Guillerma del Tora “Panov labirint”, otvorit će program Talents Sarajevo 25. Sarajevo Film Festivala, prenosi Anadolu Agency (AA).

Caballero će predavanjem o svom radu poželjeti dobrodošlicu 60 mladih glumaca, reditelja, scenarista, producenata, montažera, filmskih kritičara i direktora fotografije iz Jugoistočne Evrope i Južnog Kavkaza.

Radio je na oko 30 filmova, od čega je na 20 od njih radio kao produkcijski dizajner. Sarađivao je sa više istaknutih reditelja i rediteljica, uključujući Jima Jarmuscha (Granica kontrole), Baza Luhrmanna (Romeo i Julija), Sebastiana Cordera (Vijesti, Gnjev i Izvještaj sa Europe), Floriju Sigismondi (The Runaways), Claudiju Llosa (Glavu gore, ne plači), Fernanda Eimbckea (Klub sendvič) i Carlosa Cuarona (Rudo i Cursi).

PROČITAJTE JOŠ:  Dokumentarni film "Žena hrabrost": Borba za goli život u braku

Pored nagrade Oscar za najbolju scenografiju, za rad na filmu “Panov labirint” (2006) osvojio je i nagradu Ariel, nagradu Udruženja scenografa (najprestižniju nagradu u ovoj oblasti), nagradu Udruženja filmskih kritičara Los Angelesa, te je nominovan za nagradu BAFTA.

Za rad na Oscarom nagrađenom filmu Alfonsa Cuarona “Roma” (2018), nominovan je za brojne nagrade, uključujući Nagradu udruženja kritičara, Nagradu udruženja scenarista, te nagrade BAFTA i Oscar.

PROČITAJTE JOŠ:  Legendarni Mima Šiš iz kultne Audicije imao moždani udar

Caballero je sedam puta nominovan za najprestižniju filmsku nagradu u Mexicu, Ariel, a dva puta ju je i osvojio. Bio je član žirija na brojnim međunarodnim filmskim festivalima. Član je Akademije za filmsku umjetnost i nauke, AMPAS, te meksičke i španske Filmske akademije.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Legendarni Mima Šiš iz kultne Audicije imao moždani udar

Glumac Jasmin Geljo, iz legendarne predstave Audicija pretrpio je...

Dokumentarni film “Žena hrabrost”: Borba za goli život u braku

Od 18. aprila u program Federalne televizije vraća se...

Turska serija po istinitoj prici “Zlatni kavez”

TV Nova svojim gledateljima od ponedjeljka, 22. januara donosi...

Nastavljen bizaran trend: Umro Džeki Čen?

​Džeki Čen, poznati hongkonški režiser, glumac i borilački majstor,...

Glumac Nenad Cvetko preminuo nakon borbe s teškom bolešću

Nakon borbe s teškom bolešću preminuo je glumac Nenad...