Šokantni dokumentarci o rasizmu u SAD-u koje bi svi trebali pogledati

- Advertisement -

Val protesta zbog ubojstva Afroamerikanca Georgea Floyda iz SAD-a se širi i na ostatak svijeta.

Hapšenje zbog navodnog korištenja krivotvorene novčanice od 20 dolara pretvorilo se u fatalni incident tijekom kojeg je policajac Derek Chauvin 8 minuta i 46 sekundi klečao na Floydovom vratu i tako uzrokovao njegovu smrt.

Waashington, SAD – 05. juni 2020: U SAD- u nastavljeni su protesti zbog smrti Georgea Floyda, nenaoružanog crnca koji je umro prilikom hapšenja, nakon što ga je bijeli policajac oborio i nekoliko minuta mu držao koljeno na vratu. ( Yasin Öztürk – Anadolu Agency )

Rekonstrukcija događaja napravljena uz pomoć snimki nadzornih kamera i prolaznika pokazala je da je Chauvin nastavio klečati na Floydu čak i kada je on izgubio svijest, a oglušio se i na zapomaganje svjedoka incidenta koji su ga upozoravali da Floyd ne može disati niti pružati otpor.

Afroamerička zajednica u SAD-u digla se na noge već početkom maja. Tada je u javnost dospjela snimka ubojstva Ahmauda Arberyja, 25-godišnjeg Afroamerikanca koji je mirno džogirao u blizini svog doma kada su ga dostigli umirovljeni policajac Gregory McMichael (bivši policajac) i njegov sin Travis te ga upucali. Tvrdili su da se radi o samoobrani, a za svoj zločin koji su počinili 11. februara uhićeni su tek u maju nakon pojavljivanja snimke.

Da institucionalizirani rasizam i dalje suvereno vlada SAD-om nepobitno dokazuju ova ubojstva, ali to su samo dva primjera u moru sličnih koji pokazuju do koje razine seže diskriminacija s kojom se Afroamerikanci svakodnevno susreću.

Ovim gorućim problemom bavili su se i mnogi filmaši koji su u posljednjih desetak godina snimili niz sjajnih dokumentarnih filmova s tematikom rasizma. Ovi naslovi razotkrivaju pravo lice takozvane demokracije i rasne nejednakosti u SAD-u.

„Time: The Kalief Browder Story“ (2017.)

Dokumentarni serijal u šest nastavaka obrađuje životnu priču Kaliefa Browdera. Kalief je imao samo 16 godina kad je optužen da je navodno ukrao – ruksak. Bez suđenja i mogućnosti da plati jamčevinu, poslan je u zloglasni zatvor Rikers. Dvije godine kazne proveo je u samici, izložen raznim oblicima psihičkog, fizičkog i seksualnog zlostavljanja. Naposljetku je pušten iz zatvora zbog nedostatka dokaza. Boravak u zatvoru ostavio je trajne posljedice na njegovo mentalno stanje – tijekom boravka u Rikersu tri puta je pokušao počiniti samoubojstvo, a život si je naposljetku oduzeo dvije godine nakon izlaska na slobodu.

 „The Central Park Five“ (2012.)

Amerikanka Trisha Meili provela je 12 dana u komi nakon što je 19. aprila 1989. godine silovana i pretučena u njujorškom Central Parku. Bio je to jedan od napada koje je te noći u Central Parku navodno počinila skupina od 30-tak tinejdžera. Nakon brojnih uhićenja, policija je za zločin optužila Kevina Richardsona, Antrona McCrayja, Yusefa Salaama, Raymonda Santanu i Koreyja Wisea. U želji da što prije riješe slučaj, policija je petoricu tinejdžera ispitivala bez prisustva odvjetnika i raznim metodama manipulacije prvo od njih iznudila lažna priznanja koja su kasnije povučena. Bez obzira na nedostatak dokaza, osuđeni su za zločin koji nisu počinili. Istina je na vidjelo izašla tek 2001. godine kada je osuđeni serijski silovatelj i ubojica Matias Reyes priznao da je on silovao Trishu Meili, a to su potvrdili i DNA tragovi s mjesta zločina. Ovaj slučaj tema je i hvaljene mini-serije „When They See Us“ iz 2019. godine.

https://www.youtube.com/watch?v=ekstlh_2lZw

„Stay Woke: The Black Lives Matter Movement“ (2016.)

Dokumentarac redateljice Laurens Grant obrađuje sve incidente i ubojstva koji su doveli do stvaranja „Black Lives Matter“ pokreta. Smatra se najvažnijim organiziranim djelovanjem Afroameričke zajednice od Pokreta za građanska prava pod vodstvom Martina Luthera Kinga. „Black Lives Matter“ prije svega se fokusira se na policijsku brutalnost i rasno profiliranje, a zatim i na rasnu nejednakost.

„16 shots“ (2018.)

Dokumentarac redatelja Ricka Rowleyja bavi se ubojstvom 17-godišnjeg Afroamerikanca Laquana McDonalda. Njega je sa 16 hitaca ubio policajac Jason Van Dyke. Prema prvoj policijskoj verziji priče kojom su pokušali zataškati incident, Laquan je nožem nasrnuo na njih. Snimka ubojstva naposljetku je pokazala da se Laquan odmicao od policijskog automobila iz kojeg je izašao Van Dyke. Prvi metak srušio je Laquana na tlo, ali Van Dyke je u njegovo nepomično tijelo ispalio još 15 metaka. Za ubojstvo je 2019. godine osuđen na 7 godina zatvora.

“Let It Fall: Los Angeles” (2017.)

Slučaj Afroamerikanca Rodneya Kinga kojeg je brutalno pretukla policija bio je glavni povod za proteste i nemire koji su 1992. godine dogodili u Los Angelesu, ali zapravo im je prethodilo čitavo desetljeće diskriminacije i policijskog nasilja u ovom gradu. Upravo se time bavi dokumentarac Johna Ridleyja.

“13th” (2016.)

Kroz priču od zatvorskom sustavu koji profitira na zatvorenicima, redateljica Ava DuVernay zapravo prikazuje povijest rasne nejednakosti u SAD-u. Dokumentarac je naziv dobio po 13. amandmanu američkog Ustava kojim je 1865. godine ukinuto ropstvo, ali jasno je da su 155 godina nakon te povijesne odluke Afroamerikanci i dalje građani drugog reda u vlastitoj zemlji. DuVernay preispituje ciljanu diskriminaciju Afroamerikanaca koju su desetljećima omogućavali državni i lokalni zakoni koji su poticali rasnu segregaciju.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Turska serija po istinitoj prici “Zlatni kavez”

TV Nova svojim gledateljima od ponedjeljka, 22. januara donosi...

Nastavljen bizaran trend: Umro Džeki Čen?

​Džeki Čen, poznati hongkonški režiser, glumac i borilački majstor,...

Glumac Nenad Cvetko preminuo nakon borbe s teškom bolešću

Nakon borbe s teškom bolešću preminuo je glumac Nenad...

(FOTO) Sergej Trifunović pokazao svoju novu djevojku

Već godinama šira javnost nestrpljiva je da sazna ko...

Večeras se u Sarajevu otvara 14. izdanje Omladinskog Filmskog Festivala

Omladinski Film Festival Sarajevo - OFF svečano se otvara...