Specijalni otvoreni online program Pravo Ljudski Film Festivala-‘Naša staništa’

- Advertisement -

Pravo Ljudski Film Festival pokreće specijalni otvoreni online program “Naša staništa”.

Program “Naša staništa” nastao je kao rezultat saradnje, podrške i solidarnosti autora koji su tokom proteklih godina bili dio Pravo Ljudski Film Festivala. Kuratori programa su Diogo Pereira i Kumjana Novakova, a otvorenje je najavljeno za 15. april u 18h na zvaničnom video kanalu i Facebook stranici Festivala.

Program “Naša staništa” (Our Habitats) pokreće diskusiju o tome koliko je uopće poželjan povratak na prijašnju “normalnost”, jer globalna pandemija funkcionira poput hemijskog eksperimenta koji je iznenada osvijetlio sve skrivene manjkavosti sistema koji se raspada, navodi se u saopćenju Festivala.

Ističe se da naučnici predviđaju klimatske promjene destetljećima unazad. Upozoravali su na superoluje, masovna izumiranja, suše, poplave, prisilne migracije, glad i raširenu bijedu – što već jeste definicija “normalnosti” za milijarde. Slično kao i u slučaju klimatskih promjena, naučnici i zdravstveni stručnjaci mjesecima su upozoravali na razmjere epidemije COVID-19. Među najosjetljivijim na COVID-19 su oni koji su već najosjetljiviji. Nezaposleni ljudi, osobe u zatvorima, ljudi u migrantskim kampovima, siromašni i oni koji žive u izoliranim ruralnim sredinama, i pogotovo rezervatima, bit će među onima koji će najvjerovatnije biti najviše pogođeni, a vjerovatno će posljednji dobiti brzu, kompetentnu medicinsku pomoć, navodi se.

Kroz niz uglavnom kratkih filmova, program “Naša staništa” uvezuje materijalno, tehnološko, industrijsko i kulturno zagađenje, promatrajući svijet kao mrežu ekosistema sačinjenih od različito konfiguriranih, povijesno dinamičnih kontakt zona, a ne kao skup različitih i odvojenih ekosistema. “Naša staništa” fokusirana su na potrebu za većom političkom seizmičkom promjenom, koja odbacuje prijašnju “normalnost” odbacivanjem mogućnosti da se razgovara o pojedincima odvojenim od okoliša: oblik blagostanja modeliran prema idejama klase i rase.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Turska serija po istinitoj prici “Zlatni kavez”

TV Nova svojim gledateljima od ponedjeljka, 22. januara donosi...

Nastavljen bizaran trend: Umro Džeki Čen?

​Džeki Čen, poznati hongkonški režiser, glumac i borilački majstor,...

Glumac Nenad Cvetko preminuo nakon borbe s teškom bolešću

Nakon borbe s teškom bolešću preminuo je glumac Nenad...

(FOTO) Sergej Trifunović pokazao svoju novu djevojku

Već godinama šira javnost nestrpljiva je da sazna ko...

Večeras se u Sarajevu otvara 14. izdanje Omladinskog Filmskog Festivala

Omladinski Film Festival Sarajevo - OFF svečano se otvara...