Spectre – James Bond napisao istoriju

- Advertisement -

U Velikoj Britaniji i u cijelom svijetu tajni agent 007 sa novim filmom “Spectre” ruši sve rekorde gledanosti, a i u BiH ga sa velikim nestrpljenjem iščekuju svi fanovi

Akcioni spektakl SPECTRE, dvadeset i četvrta avantura najdugovječnije filmske franšize u istoriji kinematografije nije ni krenuo u kino distribuciju u većini zemalja svijeta, a već obara rekorde! U gotovo svakoj državi u kojoj je prošle sedmice započeo s kino distribucijom, James Bond se nametnuo ne samo kao filmski događaj godine, već i kao apsolutni rekorder kada je zarada na kino blagajnama u pitanju. U Velikoj Britaniji SPECTRE je u prvih sedam dana prikazivanja u kinima zaradio vrtoglavih 63,8 miliona dolara čime je zasjeo na prvo mjesto najboljih kino otvaranja svih vremena. Ovim rezultatom s vrha je skinuo dosadašnje box-office gigante „Harry Potter i zatočenik Azkabana“ te svog prethodnika iz franšize „Skyfall“.

Međutim, Velika Britanija nije jedina u kojoj je James Bond ispisao novu stranicu istorije. U Holandiji je film SPECTRE zaradio 3,7 miliona dolara (3,3 miliona Eura) čime je prestigao rekord koji je do sada držao „Skyfall“. U skandinavskim zemljama film je u kino otvaranju zaradio impresivnih 12,7 miliona dolara od čega je u Finskoj i Norveškoj također postigao rekorde prestigavši „Skyfall“ sa zaradom od 2,63 miliona dolara (Finska) odnosno 2,88 miliona dolara (Norveška). Niti Danska nije ostala imuna na rekorde pa je tako SPECTRE zasjeo na prvo mjesto najboljih kino otvaranja u prva tri dana prikazivanja sa zaradom od 4,21 miliona dolara (također prestigavši „Skyfall“), a u Švedskoj se film otvorio s 2,97 miliona dolara što je za 30% bolji kino rezultat od njegovog filmskog prethodnika.

PROČITAJTE JOŠ:  Dokumentarni film "Žena hrabrost": Borba za goli život u braku

Nakon Seana  Connerya, Georgea Lazenbya, Rogera Moorea, Timothy Daltona i Pierse Brosnana, Daniel Craig je šesti britanski glumac koji na velikom ekranu oživljava tajnog agenta 007, inače nastalog iz pera velikog britanskog pisca Sir Iana Fleminga još davne 1953.godine. Sjajni Craig koga se sječamo i po rolama u klasicima “Layer Cake” i “The Girl with the dragon tatoo” po drugi put nakon predhodnika i dosadašnjeg rekordera serijala “Skyfall”,  a ukupno četvrti put, igra Jamesa Bonda pod rediteljskom palicom sjajnog britanskog autora Sama Mendesa, osvajača Oskara za klasik “American beauty”. Ovaj put glavnog negativca igra veliki austrijski glumac i osvajač dva Oskara Christoph Waltz dok se u  ulogama veličanstvenih Bond djevojaka pojavljuju mlada francuska ljepotica Lea Seydoux i po mnogima najljepša žena na svijetu, italijanska diva Monica Bellucci. Ekipu spektakla koji će sve ostaviti bez daha zaokružuju Ralph Fiennes kao M, Naomi Harris kao Miss Moneypenny i mladi Ben Whishaw kao Q.

Tajanstvena poruka iz njegove prošlosti poslat će tajnog agenta Jamesa Bonda u misiju u Mexico City te naposlijetku u Rim gdje će upoznati Luciju Sciarru (Monica Bellucci), prekrasnu i misterioznu udovicu poznatog kriminalca. Bond će se infiltrirati na tajni sastanak i otkriti postojanje zlokobne organizacije poznate pod imenom SPECTRE. U međuvremenu u Londonu, Max Denbigh (Andrew Scott) – novi direktor odjela za nacionalnu sigurnost, istražuje Bondove ranije zadatke i traži razloge zbog čega je MI6 kojeg vodi M uopšte potreban.

PROČITAJTE JOŠ:  Legendarni Mima Šiš iz kultne Audicije imao moždani udar

Bond potajno zatraži pomoć od Moneypenny i Q-a kako bi pronašli Madeleine Swann (Lea Seydoux), kćerku njegovog neprijatelja Mr. Whitea (Jesper Christensen) kod kojeg se nalazi trag koji vodi do otkrivanja SPECTRE. Kao kćerka ubojice, Madeleine shvaća Bonda više od bilo koga drugoga. Kako se Bond približava srcu SPECTRE uskoro saznaje za zastrašujuću povezanost između sebe i neprijatelja kojeg pokušava pronaći…

Nakon zaista fantastičnih rezultata u pretprodaji gdje se u svim kinima traži karta više, u BH dovranama akcioni spektakl SPECTRE započinje se prikazivati od ovoga četvrtka, 5. novembra i to u multiplexima Cinema City u Sarajevu, Palas u Banja Luci, Ekran u Zenici i Andrićgrad u Višegradu te kinima Meeting Point i Novi grad  u Sarajevu, Kaleidoskop u Tuzli, Prijedoru i Busovači. Putem pokretnih oprema nove avanture Jamesa Bonda u prvoj sedmici prikazivanja moći će pogledati  ljubitelji filma u Bijeljini, Bugojnu, Cazinu, Laktašima, Bužimu, Tesliću, Doboju, Jablanici, Kalesiji, Prnjavoru i Čapljini. “Spectre” će uskoro obići i sva ostala mjesta u BiH.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Legendarni Mima Šiš iz kultne Audicije imao moždani udar

Glumac Jasmin Geljo, iz legendarne predstave Audicija pretrpio je...

Dokumentarni film “Žena hrabrost”: Borba za goli život u braku

Od 18. aprila u program Federalne televizije vraća se...

Turska serija po istinitoj prici “Zlatni kavez”

TV Nova svojim gledateljima od ponedjeljka, 22. januara donosi...

Nastavljen bizaran trend: Umro Džeki Čen?

​Džeki Čen, poznati hongkonški režiser, glumac i borilački majstor,...

Glumac Nenad Cvetko preminuo nakon borbe s teškom bolešću

Nakon borbe s teškom bolešću preminuo je glumac Nenad...