Film

U kinima: Smrt čovjeka na Balkanu

0
U kinima: Smrt čovjeka na Balkanu, Life.ba

Tropik i Ekran najavljuju bh. distribuciju filma Smrt čovjeka na Balkanu koja započinje 6.decembra sa redovnim filmskim projekcijama u multipleksima Cinema City i Ekran Zenica. 

Scenario i režija: MIROSLAV MOMČILOVIĆ

Direktor fotografije: MILADIN ČOLAKOVIĆ

Uloge: Emir Hadžihafizbegović, Radoslav Milenković, Bojan Žirović, Nataša Ninković, Anita Mančić, Ljubomir Bandović, Branislav Trifunović, Milica Mihajlović, Bojan Lazarov, Nikola Đuričko, Miloš Samolov, Aleksandar Đurica, Mirjana Karanović i Nikola Kojo

Producent: MIROSLAV MOMČILOVIĆ

Koproducent: BRANISLAV TRIFUNOVIĆ

Izvršni producenti: GORANA GROZDANIĆ i PREDRAG ŠAROVIĆ

Trajanje: 80 min

Početak prikazivanja:

SARAJEVO, ZENICA – 06. Decembar

BIHAĆ, TUZLA –  13. Decembar

„Smrt čovjeka na Balkanu“ je crna je komedija o balkanskom mentalitetu. Povod za tragikomični razvoj događaja u filmu je samoubistvo usamljenog kompozitora pred web kamerom svog računara. Privučeni zvukom pucnja u stan dolaze njegove komšije, koje provode vrijeme u stanu, čekujući da stignu hitna pomoć i policija. Sve vrijeme ih snima web kamera, a da oni toga nisu ni svjesni. Dok čekaju prekraćuju vreme tako što piju, jedu i igraju šah. Evociraju uspomene na pokojnika, sažaljevaju ga, dižu u nebesa njegovu muziku, iako sve vrijeme ne mogu da se sjete njegovog imena. Događaji poprimaju drugi tok nakon što shvate da je kamera na računaru uključena i da ih sve vrijeme snima. Polako otkrivamo ličnost pokojnika, kao i jednu širu, satiričnu sliku našeg društva.

LIFE:  Večeras se u Sarajevu otvara 14. izdanje Omladinskog Filmskog Festivala

U kinima: Smrt čovjeka na Balkanu, Life.ba

REDITELJSKA EKSPLIKACIJA

U ovom filmu sve se dešava u jednom stanu, u jednom danu. U jednom kadru. Čitava priča je snimljena iz perspektive web kamere. Filmsko i životno vrijeme se poklapaju – traju 80 minuta. Kao autora zanimale su me svi događaji u jednom stanu nakon nečijeg samoubistva. Pošto svaki rez u filmskom jeziku označava neki protok vremena, ja sam ovu priču snimio u jednom kadru u namjeri da napravim jednu hiperrealističku sliku okruženja i vremena u kojem živim.

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=6YB9kZFPEzI]


Comments

Leave a reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

You may also like