Event & ZabavaFilm

U Neumu svečano otvoreno 14. izdanje NAFF-a

0

Međunarodni festival animiranog filma NAFF 2019. na kojem će u natjecateljskom programu biti prikazano 58 filmova otvoren je u subotu navečer u Neumu.

Na svečanosti otvaranja kao i dosadašnjih godina bile su prisutne brojne ličnosti iz javnog, političkog i kulturnog života, a za glazbeni dio bile su zadužene Mostarske mažoretkinje i klapa Trebižat.

– Ovaj Festival je postao fenomen, ne samo fenomen Neuma nego kulturni fenomen ove zemlje i čast mi je što sam večeras ovdje na otvorenju njegovog 14. izdanja – kazao je u svom obraćanju Milan Trivić, član Upravnog odbora Fondacije za kinematografiju Sarajevo i dogradonačelnik Sarajeva.

Oduševljenje Festivalom nije krila ni Megan Duffy, predstavnica Veleposlanstva SAD u BiH, koja je naglasila kako to veleposlanstvo s ponosom podržava ovaj festival već deset godina.

– Dijeljenje priča filmom je divan i zabavan način za zbližavanje ljudi i podsjetnik svima nama na ono što nam je zajedničko, a posebno mi je drago što i ove godine ponovo imamo američkog autora u Neumu – istaknula je Duffy.

NAFF je još jednom oborio rekorde, a svake godine broj prijavljenih filmova se povećava, kao i zemalja iz kojih dolaze. Ove godine prijave su došle iz 61 zemlje svijeta.

LIFE:  Nova IN, nova lifestyle emisija na Novoj BH

Idejni tvorac i direktor Festivala Jurinko Rajič ponosan je na činjenicu da su zemlje poput Amerike, Engleske, Francuske, Španjolske, Rusije koje su centri animacije, ove godine poslale mnogo filmova na natječaj, što je, smatra, ogromna vrsta priznanja.

Nakon službenog otvorenja, gosti i prijatelji Festivala uživali su u tradicionalnom vatrometu i partiju na bazenu hotela Sunce.

Tijekom trajanja Festivala u natjecateljskom programu bit će prikazano 58 filmova, a u panorami 18 filmskih ostvarenja. Također bit će održana i tri stručna predavanja, te promocija knjige o animiranom filmu poznatog bh. autora Midhata Ajanovića koji trenutno živi i radi u Švedskoj. Festival će svečano biti zatvoren 4. srpnja dodjelom nagrada.

Osim u Neumu, filmovi će se usporedo prikazivati u Mostaru, i to u Pavarotti centru. Projekcije počinju u 21 sat, a ulaz je besplatan.

Festival se ove godine održava pod pokroviteljstvom Federalnog ministarstva kulture i sporta, Fondacije za kinematografiju Sarajevo, zatim Ministarstva civilnih poslova BiH, Turističke zajednice HNŽ-a, Veleposlanstva SAD-a u BiH, Općine Neum i Grada Mostara.

Facebook komentari

Završen Mostar Summer Fest, u tri dana nastupile najveće regionalne zvijezde

Previous article

Nenad Stojković: Sušić u Sarajevu nije pružio sve što je mogao

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *