Film

U Sarajevu održana premijera dokumentarnog filma ”Posljednji Farukov penal”

0

Dokumentarni film „Posljednji Farukov penal“ autora Edina Isanovića i Armina Čolakovića, koji je rađen u produkciji Al Jazeere SportDoc, uz ekipu koju su još činili Sead Kreševljaković, Husein Nemer, Samir Šarenkapa, Almir Kozić i Sanel Preljević, premijerno je prikazan u četvrtak u sarajevskom Domu mladih.

Ovo je filmska priča o penalu koji je na Mundijalu u Italiji 1990. godine izveo bh. igrač Faruk Hadžibegić u petoj seriji četvrtfinalnog dvoboja protiv tadašnjeg aktuelnog prvaka svijeta – Argentine. Njegov udarac zaustavio je golman Goycochea i na taj način odveo je Gaučose u polufinale. Stariji ljubitelji nogometa i danas se sjećaju te ,zamrznuta u nekoliko sekundi, tužne slike kada se Hadžibegić uhvatio za glavu. Film govori o tome kako je penal možda mogao zaustaviti rat koji je kasnije zahvatio prostor bivše Jugoslavije i odnio brojne žrtve.

LIFE:  Počinje 70. Berlinale

No, ostaje zapisano kao jedan od najboljih rezultat Jugoslavije na Mundijalima.

Scene iz filma snimljene su u Sarajevu, Splitu, Zagrebu i Podgorici. U filmu ,između ostalog osim Hadžibegića, govore: Dejan Savičević, Refik Šabanadžović, Zlatko Vujović, Zoran Vulić, Tomislav Ivković, Milorad Đurković, Predrag Pašić, Mirza Kapetanović, Mehmed Janjoš, Nijaz Ferhatović, Safija Hadžibegić, te italijanski novinar Luigi Riva.

 

Na promociji je bio veliki broj zvanica među kojima su predsjesnik NSBiH Elvedin Begić, aktuelni treneri Željezničara Amar Osim i Sarajeva – Husref Musemić, kao i Luigi Riva, crnogorski novinar Milorad Đurković, Predrag Pašić, Zdenko Jelić, Adnan Džemidžić, Dino Đurbuzović, Almir Turković, Haris Đinović, Dino Merlin, Hari Mata Hari, Erko Jun…

Facebook komentari


Riad Bajić se vratio u Konyaspor

Previous article

Džumhur najavio povratak na teren, trebao bi nastupiti u Antalyi i Wimbledonu

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

More in Film