U Sarajevu održana premijera dokumentarnog filma ”Posljednji Farukov penal”

- Advertisement -

Dokumentarni film „Posljednji Farukov penal“ autora Edina Isanovića i Armina Čolakovića, koji je rađen u produkciji Al Jazeere SportDoc, uz ekipu koju su još činili Sead Kreševljaković, Husein Nemer, Samir Šarenkapa, Almir Kozić i Sanel Preljević, premijerno je prikazan u četvrtak u sarajevskom Domu mladih.

Ovo je filmska priča o penalu koji je na Mundijalu u Italiji 1990. godine izveo bh. igrač Faruk Hadžibegić u petoj seriji četvrtfinalnog dvoboja protiv tadašnjeg aktuelnog prvaka svijeta – Argentine. Njegov udarac zaustavio je golman Goycochea i na taj način odveo je Gaučose u polufinale. Stariji ljubitelji nogometa i danas se sjećaju te ,zamrznuta u nekoliko sekundi, tužne slike kada se Hadžibegić uhvatio za glavu. Film govori o tome kako je penal možda mogao zaustaviti rat koji je kasnije zahvatio prostor bivše Jugoslavije i odnio brojne žrtve.

PROČITAJTE JOŠ:  Važna vijest za vozače: Tokom noći se zatvara dionica autoputa A-1 kod Sarajeva

No, ostaje zapisano kao jedan od najboljih rezultat Jugoslavije na Mundijalima.

Scene iz filma snimljene su u Sarajevu, Splitu, Zagrebu i Podgorici. U filmu ,između ostalog osim Hadžibegića, govore: Dejan Savičević, Refik Šabanadžović, Zlatko Vujović, Zoran Vulić, Tomislav Ivković, Milorad Đurković, Predrag Pašić, Mirza Kapetanović, Mehmed Janjoš, Nijaz Ferhatović, Safija Hadžibegić, te italijanski novinar Luigi Riva.

PROČITAJTE JOŠ:  Otvorena ASA bolnica: Prva privatna opća bolnica u Sarajevu

 

Na promociji je bio veliki broj zvanica među kojima su predsjesnik NSBiH Elvedin Begić, aktuelni treneri Željezničara Amar Osim i Sarajeva – Husref Musemić, kao i Luigi Riva, crnogorski novinar Milorad Đurković, Predrag Pašić, Zdenko Jelić, Adnan Džemidžić, Dino Đurbuzović, Almir Turković, Haris Đinović, Dino Merlin, Hari Mata Hari, Erko Jun…

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Legendarni Mima Šiš iz kultne Audicije imao moždani udar

Glumac Jasmin Geljo, iz legendarne predstave Audicija pretrpio je...

Dokumentarni film “Žena hrabrost”: Borba za goli život u braku

Od 18. aprila u program Federalne televizije vraća se...

Turska serija po istinitoj prici “Zlatni kavez”

TV Nova svojim gledateljima od ponedjeljka, 22. januara donosi...

Nastavljen bizaran trend: Umro Džeki Čen?

​Džeki Čen, poznati hongkonški režiser, glumac i borilački majstor,...

Glumac Nenad Cvetko preminuo nakon borbe s teškom bolešću

Nakon borbe s teškom bolešću preminuo je glumac Nenad...