Film

U Zagrebu održana promocija jubilarnog 25. Sarajevo Film Festivala

0
U Zagrebu održana promocija jubilarnog 25. Sarajevo Film Festivala, Life.ba

Zagrebačka cafe galerija Velvet sinoć je bila mjesto susreta umjetnika, predstavnika medija, brojnih saradnika i prijatelja Sarajevo Film Festivala, ususret njegovom 25. izdanju.

U samom početku predstavljanja, direktor Sarajevo Film Festivala Mirsad Purivatra predstavio je žiri Takmičarskog programa – dokumentarni film.

Žiri koji će odlučivati o najboljim dokumentarnim filmovima čine: Emilie Bujès iz Švicarske, umjetnička direktorica međunarodnog filmskog festivala Visions du Réel u Nyonu, Orwa Nyrabia iz Sirije, umjetnički direktor Međunarodnog festivala dokumentarnog filma u Amsterdamu i Nenad Puhovski iz Hrvatske, ravnatelj Factuma i direktor ZagrebDoxa.

Purivatra je istakao da će se 25. Sarajevo Film Festival održati pod pokroviteljstvom UNESCO-a.

– Sretni smo da je i UNESCO prepoznao Sarajevo Film Festival kao čuvara kulturne baštine i raznolikosti. Od samih svojih početaka, umjetnošću smo čuvali duh, stvarali nove vrijednosti i pomjerali granice društva i kulture – istakao je Purivatra.

U pismu generalne direktorice UNESCO-a Audrey Azoulay navedeno je kako festival dijeli vrijednosti UNESCO-a kao događaj posvećen promoviranju dijaloga i tolerancije putem umjetnosti.

LIFE:  Pretpremijere serije na 26. Sarajevo Film Festivalu

– Uvjerena sam da će 25. Sarajevo Film Festival sa svojim programima pridonijeti dostupnosti filmske umjetnosti širem krugu publike i osnaživanju mira u Južnoj Europi – navodi Azoulay.

Predstavljanju Festivala je prisustvovao i predsjednik Turističke zajednice Kantona Sarajevo Nermin Muzur, koji je sve prisutne pozvao da posjete bh. prijestolnicu i prisustvuju jubilarnom Sarajevo Film Festivalu.

– Za vrijeme održavanja Festivala Turistička zajednica KS bilježi rekordan broj turista. Prošle godine smo registrirali 78.000 turista u augustu. Poređenja radi, prosječno mjesečno imamo oko 48.000 turista. Sarajevo za vrijeme Festivala promijeni svoj izgled i ritam. Pozivam vas da dođete, osjetite poseban ritam grada, uživate u filmovima i programima Sarajevo Film Festivala i da budete među gotovo 80.000 zadovoljnih gostiju grada filma – rekao je Muzur.

Sarajevo Film Festival ove godine obilježava 25. godišnjicu, a održava se od 16. do 23. augusta, saopćeno je iz Turističke zajednice KS, prenosi Fena.

Facebook komentari

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *