[video] 10 najboljih horora na Netflixu

- Advertisement -

Protekla decenija donijela je pravi boom inteligentnih horor filmova pa ne treba da čudi što su neka od najuzbudljivijih ostvarenja u posljednjih nekoliko godina došla upravo iz ovog žanra kojeg često ignoriraju na dodjelama filmskih nagrada.

Režiseri poput Arija Astera, Jordana Peelea ili Jeniffer Kent su pokazali koliko horori mogu biti efektni kada treba poslati ozbiljne poruke.

Upravo takvi su i sljedeći naslovi koji dokazuju da stvaranje nečeg zastrašujućeg može biti mnogo inventivnije od oslanjanja na iznenadno pojavljivanje jezivih likova u kadru ili na sablasne stepenice koje vode u mračni podrum. Riječ je o osam filmova snimljenih u proteklih deset godina i dva klasika s početka 1990-ih, a među njima dominiraju filmske adaptacije knjiga Stephena Kinga. Svi naslovi s liste dostupni su na streaming platformi Netflix.

Hereditary (2018)

Debi film Arija Astera prozvan je „novim Egzorcistom“, što je možda bilo i pretjerano, ali sa vremenskom distancom od par godina sa sigurnošću se može tvrditi da se radi o odličnom horor filmu. Priča prati Annie i njezinu obitelj dok žale za svojom okrutnom majkom, a potom postupno otkrivaju kako je baka bila dio vrlo odabranog tajnog društva. Zaposjedanje, štovanje demona i alergije na kikiriki postaju zastrašujuća kombinacija u ovom filmu koji, uprkos nekim jeftinim dijelovima – naprimjer, junak pronalazi knjigu u kojoj je detaljno predstavljen zli plan – cijelo vrijeme drži pažnju gledatelja i zaključkom ih ostavlja u čudu.

The Cabin in the Woods (2011)

Scenarist Joss Whedon stoji iza ovog subverzivnog filma koji pametno dekonstruira svaki kliše u horor žanru. Ono što počinje kao klasična priča o ukletim tinejdžerima koji putuju u šumu, pretvara se u labirint različitih obrta punih referenci na određene autore, filmove i konvencije žanra, tako da cijela stvar predstavlja poslasticu za obožavatelje horora.

Annihilation (2018)

Čudno vanzemaljsko svjetlo koje se širi iz svetionika čini da biljke i životinje mutiraju jedna u drugu. Natalie Portman je u ekipi koja kreće da utvrdi o čemu se tačno radi nakon što se njen bivši, kojeg glumi Oscar Isaac, vratio jako čudan poslije posjete spornoj lokaciji. Scenarist filmova „Ex Machina“ i „Devs“ Alex Garland posudio je filozofske misli koje su obojile njegov prvijenac i koristi ih i ovdje, dotičući se tuge, samouništenja i onoga šta tačno znači biti čovjek.

Gerald’s Game (2017)

Ova Netflixova adaptacija istoimene knjige Stevena Kinga iz 1992. godine psihološki je triler u kojem jedna naoko bezopasna seksualna igra krene u vrlo lošem smjeru. Iako u filmu nema čudovišta, scenarij je itekako zastrašujuć i dodatno gurnut prema krajnosti pod palicom priznatog horor režisera Mikea Flanagana.

Insidious (2010)

Dvojac koji stoji iza horor franšize „Saw“, režiser James Wan i scenarist Leigh Whannell, smještaju radnju u ukletu kuću iz prvog dijela ovog serijala. Naslovne uloge tumače Patrick Wilson i Rose Byrne kao par čiji sin neobjašnjivo ulazi u komu nakon što je otkrio nešto na njihovom obiteljskom potkrovlju. Nakon što se dijete probudi, ispostavlja se da je opsjednuto mračnim duhom.

A Quiet Place (2018)

John Krasinski u svom rediteljskom debiju ujedno i glumi, zajedno sa suprugom Emily Blunt, u napetoj priči o porodici koja mora biti jako tiha kako bi preživjela. Uz uvjerljive uloge glavnih glumaca, film je obilježila i majstorska montaža zvuka koja pojedine trenutke čini nepodnošljivo glasnima nakon dugih perioda tišine.

It (2017)

Još jedna adaptacija knjige Stephena Kinga, ovog puta sa njegovim vjerovatno i najslavnijim negativcem – klaunom Pennywiseom. Radnja se odvija u mjestačcu Derry u Maineu, gdje djeca počinju nestajati u rukama zla koje se pojavljuje iz gradskih odvoda. Spajajući duh iz kultnih „Stranger Things“ sa užasom Kingove originalne priče, film više pripada avanturističkom žanru nego čistom hororu, ali ostaje zastrašujući zahvaljujući klaunovom luđačkom smijehu.

Annabelle: Creation(2017)

Ovaj film švedskog režisera Davida F. Sandberga je prequel odličnom filmu „Annabelle“ iz 2016. a koji je opet i sam prequel briljantnog „The Conjuringa“. Priča govori o tome kako je par usadio duh svoje mrtve kćerke u lutku koja postaje demon. Sandbergova režija donosi nesigurnost i strah u radnju, a američka gotička estetika iz 1940-ih i pozadina sirotišta pružaju sablasan osjećaj.

The Silence of the Lambs (1991)

Kultni „Kad jaganjci utihnu“ pomeo je konkurenciju na dodjeli nagrade Oscar 1992. godine, osvojivši zlatne kipiće za najbolji film, režiju, glavnog glumca, glavnu glumicu, scenarij… Snimljen prema istoimenom romanu Roberta Harrisa, film je donio neprevaziđene nastupe Anthonya Hopkinsa u ulozi hladnokrvnog ubice Hannibala Lectera i Jodie Foster kao Clarice Starling, mlade agentice FBI-a koja ispituje zatvorenog monstruma kako bi riješila drugi zločin. Ma koji put da ga gledate, uvijek je jednako strašan i napet.

Misery (1990)

Kathy Bates osvojila je Oscara za svoju ulogu u ovom hororu iz 1990. godine. U središtu radnje je pisac kojem nakon saobraćajne nesreće pomaže ljubazna medicinska sestra. Ispada da je njegov spasitelj zapravo poludjela obožavateljica koja mu lomi noge i drži ga zarobljenim. I ovaj film je zasnovan na istoimenom romanu Stevena Kinga, te donosi sličnu premisu i osjećaj klaustofobije  kao i „Gerald’s Game“.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Turska serija po istinitoj prici “Zlatni kavez”

TV Nova svojim gledateljima od ponedjeljka, 22. januara donosi...

Nastavljen bizaran trend: Umro Džeki Čen?

​Džeki Čen, poznati hongkonški režiser, glumac i borilački majstor,...

Glumac Nenad Cvetko preminuo nakon borbe s teškom bolešću

Nakon borbe s teškom bolešću preminuo je glumac Nenad...

(FOTO) Sergej Trifunović pokazao svoju novu djevojku

Već godinama šira javnost nestrpljiva je da sazna ko...

Večeras se u Sarajevu otvara 14. izdanje Omladinskog Filmskog Festivala

Omladinski Film Festival Sarajevo - OFF svečano se otvara...