FEST Beograd: “Mater” Jure Pavlovića najbolji regionalni film

- Advertisement -

Bosanskohercegovačka koprodukcija „Mater“ reditelja Jure Pavlovića osvojila je nagradu „Nebojša Đukelić“ za najbolji regionalni film na 48. Međunarodnom filmskom festivalu – FEST u Beogradu.

Jure Pavlović je hrvatski reditelj i scenarist koji se 2015. godine proslavio osvajanjem nagrade Evropske filmske akademije za kratki film „Piknik“.

„Mater“ donosi priču o Jasni, koju je utjelovila Daria Lorenci-Flatz, koja nakon što dobije vijest o terminalnoj bolesti majke Anke, koju tumači Neva Rošić, koja živi sama u selu u dolini Neretve, ostavlja svoj užurbani porodični život u Njemačkoj i odlazi u posjetu majci kako bi, između ostalog, omogućila njenu prisilnu hospitalizaciju. Međutim, posjeta se produžava te na vidjelo počinju izlaziti stare porodične tajne koje će ih obje natjerati da preispitaju narušene porodične odnose.

PROČITAJTE JOŠ:  (VIDEO) Pjevačica Sabina Dodik: Zeničanka koja svira klavir i violinu oduševila obradom hita Šemse Suljaković

Bh. producent filma je Srđan Šarenac i Novi Film, a film je podržala i Fondacija za kinematografiju Sarajevo. Distributer filma je Syndicado Film Sales. Kino distribucija filma u Bosni i Hercegovini će biti u 2020. godini.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Mostar Sevdah Reunion dobitnik velikog priznanja u svijetu World Musica

Mostar Sevdah Reunion je dobitnik najznačajnijeg world music priznanja...

Gdje će Bosanci i Hercegovci dočekati prvomajske praznike i šta kažu o cijeni janjetine

Bosanci i Hercegovci vrše posljednje pripreme za prvomajske praznike....

Preminuo akademik Dževad Jahić

Dževad Jahić, bosanskohercegovački lingvist, pjesnik i akademik, preminuo je...

Na parkingu u Hrvatskoj snimio kukca jezivog izgleda: Zna li neko koja je ovo životinja?

Na popularnoj društvenoj mreži Reddit, često nailazimo na zanimljive...