[video] Godina dokumentaraca: Ovo je 10 ponajboljih

- Advertisement -

Dokumentarni filmovi doživljavaju veliki bum u svijetu u posljednjih nekoliko godina, a od početka 2020. čini se da svakog mjeseca izlazi najmanje jedan vrhunski dokumentarac.

Ako već niste gledali, sigurno ste barem čuli za Netflixov dokumentarni serijal „Tiger King“, koji govori o sasvim suludom, gotovo nadrealnom svijetu američkih vlasnika privatnih zooloških vrtova.

„Tiger King“ je trenutno najgledanija serija u svijetu i to ne samo kada je u pitanju dokumentarni žanr.

Pored ove serije koja nas zabavlja i začuđuje pričom sa margine američkog društva, 2020. nam nudi i niz iznimno edukativnih i važnih dokumentaraca o politici, dezinformacijama, biznisu, prevarama i raznim borbama u svijetu oko nas. Evo liste od desetak ponajboljih:

McMillions

McDonaldsova igra Monopoly bila je jako popularna u Americi devedesetih godina prošlog stoljeća. Ali ono što je manje poznato je činjenica da je igra ugašena i to nakon otkrića da je većina glavnih nagrada osvojena kroz prevare. Matt Damon će glumiti u igranom filmu koji dramatizira ovu priču, ali dok on ne bude objavljen, mnogo toga možemo naučiti iz novih HBO dokumentaraca.

The Pharmacist

U ovom dokumentarcu pratimo „privatni rat“ kojeg vodi farmaceut Dan Schneidera nakon što izgubi sina u pucnjavi povezanoj sa drogom u New Orleansu. Kad primijeti mlade, zdrave ljude koji posjećuju njegovu ljekarnu kako bi uzeli recepte za oksikontin, Schneider otkriva veliki problem koji ga vodi u borbu protiv kompanije Bog Pharma.

Tiger King

Čak i usred procvata dokumentarnog filma, ovaj projekt se izdvaja kao rijetko koji drugi. Kako smo već naveli, priča prati malo poznatu zajednicu američkih entuzijasta koji vole velike mačke. Divlje mačke. Film prikazuje rivalstvo između vlasnika privatnog zoološkog vrta Joea Exoticsa, koji uzgaja tigrove, i vlasnice utočišta za životinje Carole Baskin. Rivalstvo koja eskalira do pokušaja ubojstva. Serija je na Netflixu označena sa „ubistvo, ludilo i haos“, što Tiger King definitivno donosi.

Ali and Cavett: The Tale of the Tapes

HBO je poznat po sportskim dokumentarcima koji na fantastičan način portretiraju legende boksa, no ovaj film donosi jedan potpuno novi pogled na život legendarnog Muhammeda Alija. Pod  režiserskom palicom Roberta S. Badera, ovaj dokumentarac je ovjekovječio prijateljstvo između Alija i tv voditelja Dicka Cavetta, kao i njihove televizijske debate o rasnoj pravdi.

Killer Inside: The Mind of Aaron Hernandez

Presuda za ubistvo NFL zvijezde Aarona Hernandeza, a kasnije i njegovo samoubistvo, bile su jedne od najpraćenijih vijesti 2010. godine. Početkom ove godine Netflix je objavio trodijelni dokumentarac koji istražuje život i zločine igrača američkog nogometa, od djetinjstva obilježenog porodičnim zlostavljanjem, navodnom umiješanošću u više ubistava, do njegove dijagnoze nakon smrti.

Babies

Bebe možda ne mogu puno toga uraditi, ali prilično je impresivno da mogu bilo šta. Rođeni kao malo veći krompiri koji većinu svog vremena provode spavajući, 12 mjeseci kasnije one počinju hodati i pričati. Ako ste se ikada pitali kako to mališani uspijevaju, pogledajte ovu Netflix seriju koja prati 15 novorođenčadi, uz opsežne intervjue sa istraživačima koji objašnjavaju njihov razvoj.

Crip Camp: A Disability Revolution

Crip Camp je najnoviji dokumentarni film produkcijske kompanije Baracka i Michelle Obama. Dobio je gotovo jedinstvene pohvale kritičara i gledatelja. Dokumentarni film govori o kampu Jened, ljetnom kampu za mlade s invaliditetom, koji je postao žarište aktivizma 1970-ih i pomogao formiranju pokreta za prava osoba sa invaliditetom. Film uvelike koristi arhivske snimke, a za režiju i naraciju je zaslužan James Lebrecht, koji je i bio učesnik kampa.

After Truth: Disinformation and the Cost of Fake News

Dok se približavaju novi predsjednički izbori u SAD-u, pravo je vrijeme da pogledate ovaj dokumentarac HBO-a. Film kojeg režira Andrew Rossi osvrće se na rast lažnih vijesti u Americi, kao i na dezinformacijske kampanje koje su bile aktivne u vrijeme izbora 2016. godine. Prava uvertira za ono što nas čeka ove godine u Americi, ali i Bosni i Hercegovini gdje bi se trebali održati lokalni izbori.

Hillary

Još jedan film kojeg treba pogledati ususret američkim predsjedničkim izborima. Ovog proljeća kuća Hulu premijerno je prikazala četiri nastavka dokumentarca koji istražuje život i karijeru bivše predsjedničke kandidatkinje i prve dame SAD-a, uključujući i njenu noćnu moru – izbore 2016. godine.

Miss Americana

Taylor Swift jedna je od najprodavanijih muzičarki 21. stoljeća, ali i osoba koja strogo kontrolira svoj javni imidž još od tinejdžerskog doba. To čini Netflixov dokumentarac o ovoj zvijezdi još privlačnijim. U filmu se Swift potpuno otvoreno govori o svom procesu pisanja pjesme, borbi protiv poremećaja u ishrani i odluci da svoje stavove iznese u javnosti.

 

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Turska serija po istinitoj prici “Zlatni kavez”

TV Nova svojim gledateljima od ponedjeljka, 22. januara donosi...

Nastavljen bizaran trend: Umro Džeki Čen?

​Džeki Čen, poznati hongkonški režiser, glumac i borilački majstor,...

Glumac Nenad Cvetko preminuo nakon borbe s teškom bolešću

Nakon borbe s teškom bolešću preminuo je glumac Nenad...

(FOTO) Sergej Trifunović pokazao svoju novu djevojku

Već godinama šira javnost nestrpljiva je da sazna ko...

Večeras se u Sarajevu otvara 14. izdanje Omladinskog Filmskog Festivala

Omladinski Film Festival Sarajevo - OFF svečano se otvara...