Žiri Takmičarskog programa – dokumentarni film 25. Sarajevo Film Festivala

- Advertisement -

Umjetnička direktorica međunarodnog filmskog festivala Visions du Réel u Nyonu Emilie Bujès iz Švicarske, umjetnički direktor Međunarodnog festivala dokumentarnog filma u Amsterdamu Orwa Nyrabia iz Sirije i ravnatelj Factuma i direktor ZagrebDoxa Nenad Puhovski iz Hrvatske, članovi su žirija Takmičarskog programa – dokumentarni film 25. Sarajevo Film Festivala (SFF).

Emilie Bujès od 2017. obavlja funkciju umjetničke direktorice međunarodnog festivala dokumentarnog filma Visions du Réel u Nyonu, za koji je prethodno, od 2012. radila kao programska selektorica. Angažirana je kao programska savjetnica programa Directors’ Fortnight filmskog festivala u Cannesu, te kao ekspertica Švajcarskog filmskog fonda visions sud est.

Radi kao predavačica u Školi za umjetnost i dizajn u Ženevi i na Univerzitetu za umjetnost u Bernu. Dobitnica je Švajcarske umjetničke nagrade za kuratore za 2014.

Orwa Nyrabia, rođen 1977.,  je umjetnički direktor Međunarodnog festivala dokumentarnog filma u Amsterdamu, IDFA.

Član je Američke akademije filmskih umjetnosti i znanosti (AMPAS), Međunarodnog udruženja dokumentarista (IDA) i Evropske dokumentarističke mreže (EDN). Filmovi na kojima je radio osvojili su niz prestižnih nagrada, uključujući Veliku nagradu žirija festivala Sundance i nagradu Grierson, a osvojio je i niz priznanja za svoj rad poput nagrada George Polk, Nestor Almendors i Katrin Cartlidge. Njegov rad privukao je pažnju brojnih medija, uključujući američki televizijski magazin 60 Minuta, New York Times, Washington Post, Le Monde i druge.

Nenad Puhovski, rođen 1949., je ravnatelj Factuma i direktor ZagrebDoxa.

Puhovski je jedna od ključnih osoba u razvoju suvremenog hrvatskog dokumentarca. Filmski autor nagrađivanih, ali i žestoko osporavanih filmova, producent više od 70 dokumentaraca, direktor najvećeg regionalnog dokumentarnog festivala, ZagrebDoxa te voditelj jedinog magistarskog studija dokumentaristike u jugoistočnoj Europi.

Godine 1997. osniva i vodi Factum, najznačajniju hrvatsku nezavisnu dokumentarnu produkciju. Godine 2005. osniva i kao direktor vodi ZagrebDox, najveći međunarodni festival dokumentarnog filma u regiji.

Dobitnik je Nagrade Grada Zagreba, ordena Reda Danice hrvatske s likom Marka Marulića, godišnje nagrade Albert Kapović koju dodjeljuje Hrvatska udruga producenata (HRUP) te Zlatne medalje za najboljeg producenta na Beogradskom festivalu dokumentarnog i kratkometražnog filma (BDKF). Za svoj rad na polju dokumentaristike, posebno za pokretanje i vođenje ZagrebDoxa, 2009. godine dobiva nagradu Europske mreže dokumentarnog filma (EDN) i Medalju Grada Zagreba. Član je Europske filmske akademije, saopćeno je iz SFF-a.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Turska serija po istinitoj prici “Zlatni kavez”

TV Nova svojim gledateljima od ponedjeljka, 22. januara donosi...

Nastavljen bizaran trend: Umro Džeki Čen?

​Džeki Čen, poznati hongkonški režiser, glumac i borilački majstor,...

Glumac Nenad Cvetko preminuo nakon borbe s teškom bolešću

Nakon borbe s teškom bolešću preminuo je glumac Nenad...

(FOTO) Sergej Trifunović pokazao svoju novu djevojku

Već godinama šira javnost nestrpljiva je da sazna ko...

Večeras se u Sarajevu otvara 14. izdanje Omladinskog Filmskog Festivala

Omladinski Film Festival Sarajevo - OFF svečano se otvara...