Formula 1Life news

F1: Red Bull postigao dogovor s Hondom, osnovana i nova kompanija Red Bull Powertrains Limited

0
F1: Red Bull postigao dogovor s Hondom, osnovana i nova kompanija Red Bull Powertrains Limited, Life.ba
Max Verstappen - foto: Getty Images / Red Bull Content Pool

Nakon Hondine odluke da na kraju sezone 2021. napusti Formulu 1 kao proizvođač motora, Red Bull je postigao dogovor s Honda Motor Co Ltd da koristi tehnologiju pogonskih agregata Honda F1 od početka sezone 2022. godine. Red Bull i sestrinski AlphaTauri nastavit će se tako utrkivati s Hondinim pogonskim jedinicama od sljedeće sezone pa sve do kraja 2024. godine.

Također, osnovana je nova kompanija pod nazivom Red Bull Powertrains Limited koja će biti smještena i njome će upravljati iz baze F1 tima Red Bull Racinga u Red Bull Technology Campusu u Milton Keynesu, u Velikoj Britaniji.

Savjetnik u Red Bull Motorsportu, dr. Helmut Marko potvrdio je da se već neko vrijeme razgovaralo s Hondom o ovoj temi.

„Osnivanje Red Bull Powertrains Limited-a hrabar je potez Red Bulla. Svjesni smo ogromne obaveze, ali vjerujemo da je stvaranje ove nove kompanije najkonkurentnija opcija za oba tima”, kazao je Marko.

LIFE:  Danas je najsretniji dan u godini, maksimalno ga iskoristite

Direktor Red Bull Racing tima Christian Horner dodao je:

“Ovaj sporazum predstavlja važan korak za Red Bull na njegovom putu u Formuli 1. Razumljivo, bili smo razočarani kada je Honda donijela odluku da napusti ovaj sport kao proizvođač motora, jer je naša veza dala trenutni uspjeh, ali zahvalni smo na njihovoj podršci u olakšavanju ovog novog sporazuma. Honda je značajno uložila u hibridnu tehnologiju kako bi osigurala opskrbu konkurentnih pogonskih agregata za oba tima. Sada započinjemo rad na uvođenju tehnologije u kuću i integraciji novih objekata i osoblja u naš tehnološki kampus. U međuvremenu smo u potpunosti fokusirani na postizanje najboljih mogućih rezultata“.


Comments

Leave a reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

You may also like