Formula 1 gume za 2013. godinu: Pirelli obećava puno više zabave

- Advertisement -

Pirelli je najavio da će gume koje će se koristiti ove godine u Formula 1 šampionatu, starati dodatni faktor neizvjesnosti i uzbuđenja. Početak prošle godine bio je umnogome zanimljiv i neizvjestan upravo zbog toga što vozači nisu znali iskoristiti gume, no kako je odmicala sezona, pred sami kraj sezone, stekao se utisak da su se vozači i timovi toliko prilagodili gumama da je bilo moguće odvesti cijelu utrku faktički sa samo jednom zamjenom.

Upravo to žele izbjeći u Formuli 1, pa su od Pirelli kompanije tražili nova rješenja, te nove gume koje će stvoriti dodatno uzbuđenje u Formula 1 šampionat za 2013. godinu. Pirelli je siguran da će nove gume ispuniti zahtjeve, a nove vrste guma, F1 vozači su imali prilike na kratko probati pred posljednju utrku prošle sezone.

PROČITAJTE JOŠ:  Željezničar i Sarajevo podijelili bodove: Derbi obilježila čak tri crvena kartona

Pirelli je objavio da su načinili bokove guma mekšim, ali su dio gume načinili tvrđim, što će dovesti u konačnici do toga da će gume biti osjetljivije na temperaturne razlike, te da će se brzo trošiti u zavisnosti od temperature staze. Puno brže nego ranije.

Pirelli je također objavio da će razlika u perfomansama biti znatno veća nego prošle godine, te su spomenuli da će ona iznositi i preko 0.5 sekunde po krugu. Stoga će pravi odabir gume, te način korištenja gume tokom utrke biti jedan od najbitnijih faktora utrke.

PROČITAJTE JOŠ:  DI SPID slavi rođendan: 30 godina uspjeha

Da bi gledaocima pružili još i bolji uvid u taktike timova, promijenjene su i oznake na gumama, pa umjesto dosadašnje srebrne oznake, ove godine će se koristiti puno uočljivija narandžasta oznaka.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Ismail Zulfić bh. rekordom do četvrtog mjesta na EP

Ismail Zulfić, paraplivački reprezentativac Bosne i Hercegovine osvojio je...

“Leptir bez krila” osvojio zlatnu medalju: Ismail Barlov je prvak Evrope

Ismail Barlov, paraplivački reprezentativac Bosne i Hercegovine osvojio je...

Željezničar i Sarajevo podijelili bodove: Derbi obilježila čak tri crvena kartona

Fudbaleri Željezničara i Sarajeva podijelili su bodove u 152....

(VIDEO) Pogledajte kako je otpjevana Grbavica pred derbi Željezničara i Sarajeva

Pred početak utakmice između Željezničara i Sarajeva, koja se...

Šta se dešavalo u Mostaru?

Mostarski derbi imao je vatren uvod, kada je prije...