AutomotoFormula 1

Formula 1 ima novo pravilo

0

Međunarodna automobilistička federacija (FIA) pred sami početak nove sezone Svjetskog prvenstva Formule 1 promijenila je pravilo po kojem će od sada jedan bod dobiti vozač koji na utrci postigne najbrži krug.

Predlog je nedavno uputio savjet za motosport u FIA-i, a danas ga je potvrdila strateška grupa Formule 1 u kojoj su  pored članova krovne  federacije još predstavnici vodstva takmičenja i ekipa, prenosi Fena.

Novo pravilo ima dva ograničenja. Prvo je da vozač koji postigne najbrži krug na utrci na kraju bude plasiran među prvom desetoricom, a drugo da njegova konstruktorska ekipa i sam vozač na kraju ne dobiju nikakve kazne.

LIFE:  Velika nagrada Kine: Formula 1 - Vettel najbrži na prvom treningu pred utrku za VN Kine

To znači da će na raspolaganju biti 21 dodatni bod u sezoni. Ta novost će  nedvojbeno promijeniti strategiju planiranja taktike za vozače, koji budu među deset najboljih, saopćeno je iz FIA-e.

Da je ovo pravilo uvedeno prošle sezone najveću korist bi imao drugi Mercedesov vozač Valtteri Bottas, koji je lani  imao najviše najbržih krugova – sedam. Sa sedam dodatnih bodova Finac bi sezonu SP-a umjesto na petom završio na trećem mjestu, ispred Holanđanina Maxa Verstappena i sunarodnika Kimija Räikkönena.

Nova sezona elitnog automobilističkog takmičenja počinje 17. marta utrkom za Veliku nagradu Australije u  Melbournu.

Facebook komentari

Umjesto analize: Odlazak Di Francesca i povratak Zizoua!

Prethodni članak

Dinamo do sada zaradio oko 17 miliona eura

Sljedeći članak

Možda će vam se svidjeti

Komentari

Odgovori

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Još u rubrici Automoto