„Ludi klinac“ – Sergio Perez je imao težak i zanimljiv put do Formule 1

- Advertisement -

Prva sezona Sergia Pereza u timu Red Bull Racing Honde pored Maxa Verstappena bila je veoma uspješna. Pred trku za Veliku nagradu Meksika idućeg vikenda, 31-godišnji meksički vozač se u novom videu iz serijala „For Real“ prisjetio svog uspona do mjesta vozača Formule 1.

U video serijalu „For Real“, vrhunski sportisti s gledaocima dijele najnevjerojatnije priče, uzbudljiva iskustva i presudne trenutke karijera. U novoj epizodi, Sergio „Checo“ Perez uz pomoć animirane verzije samog sebe otkriva više o svom usponu u Formuli 1, te dijeli detalje svog mladenačkog putovanja preko kontinenata i kultura.

Jedan „ludi klinac“ iz Meksika je 2005. godine napustio sve što je do tada poznavao kako bi se utrkivao u Evropi. Suočio se s neizvjesnošću, samoćom – i jednim vrlo nezadovoljnim kuharom – kako bi došao do Formule 1.

Kako epizoda otkriva, prešao je ogroman put od naivnog dječaka koji je u ranim jutarnjim časovima iz Guadalajare telefonom zvao evropske timove pokušavajući da unaprijedi svoju tek započetu karijeru.

PROČITAJTE JOŠ:  (VIDEO) Pogledajte kako je otpjevana Grbavica pred derbi Željezničara i Sarajeva

Perez se kroz smijeh sjeća kako je kupio kartu u jednom smjeru za Evropu i u Njemačkoj našao smještaj u jednom restoranu, gdje je spavao u sobi sa nervoznim kuharom i noću se iskradao da jede šnicle.

Pred trku za Veliku nagradu Meksika na njegovom domaćem terenu ovog vikenda, prisjetio se i ulaska na prestižna evropska trkališta i takmičenja na legendarnim stazama poput Hockenheima kao početnik, kao i zastrašujućih trenutaka sumnje.

„Izuzetno sam sretan što imam tako dobru karijeru u Formuli 1, a sve je počelo kao ludi projekat ludog klinca: zvao sam ljude telefonom u četiri ujutro, ne znajući engleski. Jako sam ponosan na tog klinca. Bez obzira koliko ludo vaš san zvuči, definitivno može biti moguć“, objasnio je.

Perez je prošle sezone s timom Racing Pointa došao do svoje prve pobjede u Formuli 1, a potom prešao u ekipu Red Bull Racing Honde. Meksikanac je pobijedio u trci za VN Azerbejdžana 2021, prije nego što je nanizao još tri mjesta na pobjedničkom postolju i trenutno drži četvrtu poziciju u poretku vozača.

PROČITAJTE JOŠ:  Željezničar i Sarajevo podijelili bodove: Derbi obilježila čak tri crvena kartona

Nakon što je dva puta uzastopno bio iza Verstappena na pobjedničkim postoljima u Turskoj i SAD-u, Perez želi pomoći svom timu da sustigne razliku od 23 boda, koliko zaostaju iza Mercedesa na vrhu poretka konstruktora u F1 šampionatu 2021.

„Trka za VN SAD-a bila je teška za Checa jer mu nije radio sistem za dotok vode za piće, ali ipak je odvezao fantastično. Vidi se da mu samopouzdanje raste sa dva uzastopna pobjednička postolja. Kreirao je fenomenalnu energiju i pronalazi pravu formu dok se bliži trka na njegovoj domaćoj stazi, što je za nas ključno u ovom trenutku u sezoni“, kaže Christian Horner, šef tima Red Bull Racing Honde.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Ismail Zulfić bh. rekordom do četvrtog mjesta na EP

Ismail Zulfić, paraplivački reprezentativac Bosne i Hercegovine osvojio je...

“Leptir bez krila” osvojio zlatnu medalju: Ismail Barlov je prvak Evrope

Ismail Barlov, paraplivački reprezentativac Bosne i Hercegovine osvojio je...

Željezničar i Sarajevo podijelili bodove: Derbi obilježila čak tri crvena kartona

Fudbaleri Željezničara i Sarajeva podijelili su bodove u 152....

(VIDEO) Pogledajte kako je otpjevana Grbavica pred derbi Željezničara i Sarajeva

Pred početak utakmice između Željezničara i Sarajeva, koja se...

Šta se dešavalo u Mostaru?

Mostarski derbi imao je vatren uvod, kada je prije...