[video] Proslava povratka Formule 1 uz novu himnu auto-moto sporta

- Advertisement -

Staza Red Bull Ring u austrijskom Spielbergu našla se u središtu himne koja je snimljena u slavu skorog povratka Formule 1. Svjetski priznati perkusionista Martin Grubinger kombinirao je klasičnu muziku sa zvucima auto-moto sportova, stvorivši himnu kojom će biti otvorene dvije utrke u Spielbergu na početku nove sezone: 5. jula Rolex Velika nagrada Austrije te Pirelli Velika nagrada Štajerske koja je na rasporedu 12. jula.

Grubinger je okupio muzičare različitih pravaca i zbor od 150 ljudi kako bi svoju viziju pretvorio u stvarnost. U središtu muzičke instalacije nazvane „Drum the Bull“ bio je čelični bik Spielberg, kojeg su Grubinger i njegovi kolege perkusionisti oživjeli pomoću četkica, metalnih i drvenih bubnjeva, pa čak i čekića.

„Pozvan sam da vidim Bika i malo sam bubnjao po njemu. Otkrio sam da je akustika fantastična! Udario sam i odmah sam se zaljubio u zvuk”, objasnio je Grubinger. „Bilo mi je jasno da bi bilo sjajno stvoriti himnu povratku Formule 1.“

PROČITAJTE JOŠ:  DI SPID slavi rođendan: 30 godina uspjeha

U himnu kojom slavi auto-moto sport inkorporirana je Simfonija broj 2 Gustava Mahlera, poznata i kao Simfonija uskrsnuća, koja povezuje pažljivo smještene zvukove trkaćih vozila poput automobila Sauber F1 1995, NASCAR, motora klase Moto2 i borbenog aviona Lockheed P-38 Lightning.

„Bilo nam je jako važno ne samo da stvorimo muziku preko koje ćemo ubaciti zvukove auto-moto sporta, već je zapravo stvorena partitura i sve je bilo tempirano vrlo precizno“, kaže Grubinger i objašnjava da su vozači i piloti morali biti tačni poput muzičara kako bi se savršeno sinkronizirali u kompoziciju uz ansambl udaraljki i prateći hor.

„To je djelo koje predstavlja tradiciju, modernost, kreativnost, tehnologiju, prekrasan krajolik, ljubav prema umjetnosti i kulturi, ali i određeni nivo ludila“, dodaje autor himne.

Bivši vozač David Coulthard, koji je bio na Red Bull Ringu u vrijeme snimanja, kaže da je ova himna jedinstven način da se dočeka povratak Formule 1.

PROČITAJTE JOŠ:  Na Ilidži svečano otvoren Evropski kup u kickboxingu, učestvuje 1.000 boraca iz 20 zemalja

„Muzika koja je svirala preko padine brda ovdje u Spielbergu i buka motora s avionima koji su prelazili iznad bio je prekrasan orkestar buke koji je poželio dobrodošlicu Formuli 1 u 2020. godini. Nikad nismo imali dvije utrke zaredom na istoj stazi, tako da je ovo nešto jedinstveno. Doista će se biti poseban doživljaj vidjeti ko će biti pobjednik ovog odgođenog početka sezone“, rekao je Coulthard.

Bik Spielberg, po kojem je himna dobila ime, simbol je Red Bull Ringa od maja 2012. godine i napravljen je od čeličnih pločica Corten – koje vremenom razvijaju izgled hrđe – betona i aluminija, a ukupno je težak 1300 tona i visok 18 metara.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Ismail Zulfić bh. rekordom do četvrtog mjesta na EP

Ismail Zulfić, paraplivački reprezentativac Bosne i Hercegovine osvojio je...

“Leptir bez krila” osvojio zlatnu medalju: Ismail Barlov je prvak Evrope

Ismail Barlov, paraplivački reprezentativac Bosne i Hercegovine osvojio je...

Željezničar i Sarajevo podijelili bodove: Derbi obilježila čak tri crvena kartona

Fudbaleri Željezničara i Sarajeva podijelili su bodove u 152....

(VIDEO) Pogledajte kako je otpjevana Grbavica pred derbi Željezničara i Sarajeva

Pred početak utakmice između Željezničara i Sarajeva, koja se...

Šta se dešavalo u Mostaru?

Mostarski derbi imao je vatren uvod, kada je prije...