Velika nagrada Austrije: Upoznajte Red Bull Ring #video

- Advertisement -
F1 Red Bull Ring
F1 Red Bull Ring

Red Bull Ring – Velika nagrada Austrije sljedeća je stanica Formula 1 šampionata. Utrka koja se vozi 22. juna će zbog položaja staze koja se nalazi u samom srcu prirode biti sasvim sigurno jedna od najatraktivnijih na svijetu. Staza je u potpunosti drugačija u odnosu na spektakularne staze koje su izgrađene u nekim azijskim i arapskim zemljama.

Brze i spore krivine

Red Bull Ring je staza koja ima sve, brze i spore krivine. Primjera radi, krivine 1, 2 i 3 nude sjajne mogućnosti za preticanje, tako da će trke sigurno biti vrlo uzbudljive. Što se navijača tiče, neke pozicije omogućavaju vam da sjedite vrlo blizu staze, a opet u prekrasnom prirodnom ambijentu.

Red Bull Ring/Red Bull Content Pool
Red Bull Ring/Red Bull Content Pool

Evo i nekoliko zanimljivosti koje bi vam mogle biti od koristi ukoliko se odlučite posjetiti Red Bull Ring. Otkako ju je kupio Red Bull, staza je pretrpjela brojne izmjene kako bi u skladu sa FIAstandardima ponovo mogla biti domaćin F1 takmičenja.

PROČITAJTE JOŠ:  Novak Đoković izgubio od 123. igrača svijeta

Izgled same staze jeste ostao isti od posljednje utrke koja je ovdje održana 2003. godine. Međutim, izgrađeni su novi pit kompleksi garaže i sva pripadajuća infrastruktura.

S dužinom od 4.326 kilometara, Red Bull Ring je vjerovatno najkraći krug godine. Rekord Michaela Schumachera iz 2003. iznosi 1:08.337.

Nekoliko kilometara dalje nalazi se Zeltweg Airfield, dom prve Velike nagrade Austrije koja je vožena 1964. Jochen Rindt tada je imao svoj debi i bio je to prvi austrijski vozač u Formula 1 šampionatu. Njegova statua danas je u središtu Red Bull Ringa kao podsjećanje na svjetskog prvaka iz 1970.

PROČITAJTE JOŠ:  Elvedina Muzaferija brusi formu pred finale Svjetskog kupa
Posvećeno Jochen Rindtu
Posvećeno Jochen Rindtu

Možete i vi voziti

Ima još jedna zabavna stvarčica za koju biste trebali znati. Ne morate samo sjediti i gledati Red Bull Ring. Možete se voziti vlastitim automobilom ili jednostavno isprobati sposobnosti u KTM X-Bow, NASCAR-u ili, ako ste superhrabri, Formula Renault 3.5. Da, ne morate biti vezani direktno za stazu. Možete još probati rallyvožnju, off-road, enduro, motocross, naravno, sve to uz lekcije pravih profesionalaca.

KTM X-Bow
KTM X-Bow

Mnogi već tvrde da je ova lokacija pravi mali raj motorsporta. A sada, predlažemo da virtuelno idete na stazu i pogledajte šta vam Sebastian Vettel i Daniel Ricciardo imaju reći.

[xyz-ihs snippet=”redbullring”]

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Lana Pudar i Nemanja Bilbija najbolji sportisti Mostara

Plivačica Lana Pudar i nogometaš Nemanja Bilbija proglašeni su...

Goran Ivanišević nije više trener Novaku Đokoviću

Skoro petogodišnja saradnja Novaka Đokovića i Gorana Ivaniševića završena...

Poljska nakon penala savladala Vels i postala posljednji učesnik Eura 2024

Nakon što su Gruzijci boljim izvođenjem penala savladali Grke...

Sjajan nastup plivačkih reprezentativaca BiH u Beogradu

U organizaciji Plivačkog savezu Srbije na bazenu "Milan gale...

Historijska vožnja Elvedine Muzaferije: Prva skijašica na završnom finalu spusta u Svjetskom kupu

Najbolja bosanskohercegovačka skijašica Elvedina Muzaferija okončala je fenomenalnu sezonu...