Testiranje mozga F1 vozača: ima li Pierre Gasly supermoći?

- Advertisement -

Imaju li vozači Formule 1 mentalne vještine koje ostali smrtnici nemaju? Prva epizoda video serijala „Brain Power“ traži odgovor na to pitanje, podvrgavajući zvijezdu tima Scuderia AlphaTauri testu sposobnosti pamćenja i „kognitivnog mapiranja“ u poređenju sa prosječnom osobom.

Dok se utrkuju pri brzinama od 370 km/h, vozači Formule 1 se suočavaju sa nevjerovatno kompleksnim zadatkom koji traži drugačije – ili bar poboljšane – mentalne vještine nego što ih ima prosječna osoba.

Premijerna epizoda serijala „Brain Power“ (Snaga uma) istražuje um Francuza Pierrea Gaslyja, ne bi li otkrili kako je razvio i kako koristi pojedine mentalne sposobnosti za navigiranje po F1 stazi, dok istovremeno izbjegava i pokušava prestići ostalih 19 brzih trkačkih automobila.

„Brain Power“ je kombinacija intervjua i objašnjenja, koja istražuje ljudske kognitivne sposobnosti (mentalni mehanizmi koji uključuju percepciju, pažnju, pamćenje, učenje, donošenje odluka i jezik) koristeći iskustva sportista i njihova zapažanja kao osnovu za donošenje zaključaka.

PROČITAJTE JOŠ:  Samira Hurem više nije selektorka ženske nogometne reprezentacije BiH

U tri prethodne F1 sezone, područje na koje se 25-godišnji Gasly koncentrisao bila je mentalna snaga, što se isplatilo u vidu pobjedničkih postolja i prvog trijumfa u Formuli 1, koji je ostvario na trci za Veliku nagradu Italije 2020. Pažnju je ponovo privukao na otvaranju sezone 2021 u Bahreinu, izvrsnom vožnjom u kvalifikacijama kojom je Scuderiji AlphaTauri osigurao treću startnu poziciju.

U prvoj epizodi, producentica Melissa Fernandes razgovara sa Gaslyjem kako bi saznala koji su specifični zahtjevi ovog sporta i koje mentalne strategije i tehnike koristi. Francuz opisuje kakav je osjećaj kad se startna svjetla ugase i on se prebaci u stanje pojačanog fokusa u „različitoj zoni, gdje doslovno nema nikakvih vanjskih misli.“

Laički rečeno, video pojašnjava svakodnevne ljudske mentalne procese koje, u raznim sportovima, sportisti poput Gaslyja podižu na jedan sasvim novi nivo. To je pokazao i online test, u kojem je vozaču na ekranu jedan za drugim pokazivan niz predmeta čiji je redoslijed trebao zapamtiti.

PROČITAJTE JOŠ:  Mesud Pezer osvojio bronzu na Evropskom bacačkom kupu u Portugalu

Gasly je izgledao malo nervozno dok je čekao početak, ali potom se uključio i ‘proletio’ kroz test, pokazavši izoštren fokus, pamćenje i moć zapažanja, dok su se slike smjenjivale sve brže i brže.

„Svidio mi se izazov, dobar je“, izjavio je Gasly koji je, budući takmičarskog duha, rekao da želi „pobijediti“ u mentalnoj igri. „Pri brzini od 350 ili 370 km/h, morate obraditi mnogo informacija u vrlo kratkom vremenu. Trudim se da vježbam svoj fokus za izazovnije situacije, što mi omogućava da držim jednak intenzitet.“

Oni koji pogledaju video i sami mogu odigrati igru u kojoj je Gasly briljirao i testirati svoju moć zapažanja, pamćenje i koncentraciju. Link se nalazi u opisu ispod videa.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Budi i ti vjetar u leđa -100 hiljada do Saalbacha

Nakon posljednjih, predfinalnih utrka u Kvitfjellu početkom marta, u...

Zeničanin Kenan Penjić novom pobjedom u Njemačkoj osvojio titulu evropskog prvaka

Profesionalni bokser Kenan Penjić iz Zenice nastavlja nizati uspjehe...

Samira Hurem više nije selektorka ženske nogometne reprezentacije BiH

Samira Hurem više nije selektorka ženske reprezentacije BiH, odluka...

Elvedina Muzaferija brusi formu pred finale Svjetskog kupa

Završnica Audi FIS Ski World Cupa, koja okuplja najbolje...

Počinje pretprodaja ulaznica za moguće finale baraža

Pretprodaja ulaznica za duel protiv Izraela ili Islanda na...