Formula 1Life news

Testiranje mozga F1 vozača: ima li Pierre Gasly supermoći?

0
Testiranje mozga F1 vozača: ima li Pierre Gasly supermoći?, Life.ba

Imaju li vozači Formule 1 mentalne vještine koje ostali smrtnici nemaju? Prva epizoda video serijala „Brain Power“ traži odgovor na to pitanje, podvrgavajući zvijezdu tima Scuderia AlphaTauri testu sposobnosti pamćenja i „kognitivnog mapiranja“ u poređenju sa prosječnom osobom.

Dok se utrkuju pri brzinama od 370 km/h, vozači Formule 1 se suočavaju sa nevjerovatno kompleksnim zadatkom koji traži drugačije – ili bar poboljšane – mentalne vještine nego što ih ima prosječna osoba.

Premijerna epizoda serijala „Brain Power“ (Snaga uma) istražuje um Francuza Pierrea Gaslyja, ne bi li otkrili kako je razvio i kako koristi pojedine mentalne sposobnosti za navigiranje po F1 stazi, dok istovremeno izbjegava i pokušava prestići ostalih 19 brzih trkačkih automobila.

Testiranje mozga F1 vozača: ima li Pierre Gasly supermoći?, Life.ba

„Brain Power“ je kombinacija intervjua i objašnjenja, koja istražuje ljudske kognitivne sposobnosti (mentalni mehanizmi koji uključuju percepciju, pažnju, pamćenje, učenje, donošenje odluka i jezik) koristeći iskustva sportista i njihova zapažanja kao osnovu za donošenje zaključaka.

U tri prethodne F1 sezone, područje na koje se 25-godišnji Gasly koncentrisao bila je mentalna snaga, što se isplatilo u vidu pobjedničkih postolja i prvog trijumfa u Formuli 1, koji je ostvario na trci za Veliku nagradu Italije 2020. Pažnju je ponovo privukao na otvaranju sezone 2021 u Bahreinu, izvrsnom vožnjom u kvalifikacijama kojom je Scuderiji AlphaTauri osigurao treću startnu poziciju.

U prvoj epizodi, producentica Melissa Fernandes razgovara sa Gaslyjem kako bi saznala koji su specifični zahtjevi ovog sporta i koje mentalne strategije i tehnike koristi. Francuz opisuje kakav je osjećaj kad se startna svjetla ugase i on se prebaci u stanje pojačanog fokusa u „različitoj zoni, gdje doslovno nema nikakvih vanjskih misli.“

LIFE:  Vlada Kantona Sarajevo traži smjenu rukovodstva KCUS-a

Testiranje mozga F1 vozača: ima li Pierre Gasly supermoći?, Life.ba

Laički rečeno, video pojašnjava svakodnevne ljudske mentalne procese koje, u raznim sportovima, sportisti poput Gaslyja podižu na jedan sasvim novi nivo. To je pokazao i online test, u kojem je vozaču na ekranu jedan za drugim pokazivan niz predmeta čiji je redoslijed trebao zapamtiti.

Gasly je izgledao malo nervozno dok je čekao početak, ali potom se uključio i ‘proletio’ kroz test, pokazavši izoštren fokus, pamćenje i moć zapažanja, dok su se slike smjenjivale sve brže i brže.

„Svidio mi se izazov, dobar je“, izjavio je Gasly koji je, budući takmičarskog duha, rekao da želi „pobijediti“ u mentalnoj igri. „Pri brzini od 350 ili 370 km/h, morate obraditi mnogo informacija u vrlo kratkom vremenu. Trudim se da vježbam svoj fokus za izazovnije situacije, što mi omogućava da držim jednak intenzitet.“

Oni koji pogledaju video i sami mogu odigrati igru u kojoj je Gasly briljirao i testirati svoju moć zapažanja, pamćenje i koncentraciju. Link se nalazi u opisu ispod videa.

Comments

Leave a reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

You may also like