Zandvoort: Niki Lauda 1985., Max Verstappen 2021.

- Advertisement -

Za Holanđanina Maxa Verstappena Velika Nagrada Holandije, održana nakon 36 godina, počinje sa dosta pritiska, ali se završava pobjedom kojom preuzima vodeću poziciju u šampionatu svijeta. Zadnji put u Zandvoortu trijumfovao je Niki Lauda davne 1985. godine.

Snovi mladog Maxa Verstappena su vjerovatno izgledali ovako: učestvuj u trci na domaćem terenu uz odličnu atmosferu s tribina, pobijedi trku u stilu, te sa novih 25 poena preuzmi vodeću poziciju u šampionatu svijeta. Zvuči sjajno, zar ne? Šta ako je realnost čak i bolja?

Dvadeset vozača stalo je na stazu u nedjelju u Zandvootru, ali je pažnja većine bila usmjerena na dvojac: Maxa Verstappena na pol poziciji i njegovog glavnog rivala, Lewisa Hamiltona odmah pored njega u prvom startnom redu. Kako smo imali priliku vidjeti tokom cijelog vikenda da je prestizanje u Zandvoortu gotovo nemoguće, start trke je bio presudan. Na sreću Max je to uradio rutinski postavljajući svoj bolid na pravo mjesto u prvoj krivini gdje je Hamilton bio primoran da se brani od svoj klubskog kolege, Valtteria Bottasa. Sjajan start i prvi krug Maxa mogao se zapaziti nakon nešto više od 4km započinjući drugi krug sa prednošću od 1.7 sekunde nasuprot svog rivala.

PROČITAJTE JOŠ:  Održana prva trka Blagaj 5K

U međuvremenu, loš početak vikenda za Red Bullovog drugog vozača Sergia Pereza primorao ga je na start iz pit lanea. Hitro je jurio vozače iz zadnjih redova i uspio doći do 18. mjesta međutim jedna greška ga je natjerala na raniju zamjenu guma i pad na posljednje mjesto u utrci. Uprkos svemu nije odustajao te je iskoristio svoje iskustvo i nama gledaocima pružio jednu jako zanimljivu trku u borbi za poene. Završio je trku na 8. mjestu, a zahvaljujući svojim sjajnim manevrima koje je pokazivao kroz cijelu trku, izglasan je za vozača dana.

Max je držao cijelu trku pod kontrolom oduprijevši se svim Mercedesovim taktikama od početka trke pa do samog kraja. Niste morali čak ni vidjeti gdje se nalazi Verstappen na stazi; mogli ste čuti urlik gomile koja ga je pratila kroz svaku krivinu staze od 4,3km.

PROČITAJTE JOŠ:  Skandal u Srbiji: Fudbalski sudija uhapšen zbog dilanja droge

Hamilton uspijeva doći do dodatnog boda za najbrži krug trke ali Maxova sedma pobjeda u sezoni vraća ga na vodeću poziciju u šampionatu svijeta sa 224.5 poena dok je Hamilton iza njega sa 221.5 poena. U šampionatu konstruktora Red Bullov tim i dalje drži drugu poziciju sa 332.5 poena, 12 poena iza Mercedesovog tima.

Vikend za pamćenje za više od 200.000 ljudi na tribinama od kojih je 99% nosilo narandžasto obilježje na sebi pružajući podršku Maxu tokom svakog kruga. Na kraju trke njihov favorit je stajao na najvišem postolju na stazi u Zandvoortu, opravdavši očekivanja domaćeg terena.

Kao što je Christian Horner rekao: „Ovo je bilo MEGA Max!“

Piše: Ena Vujović/RedBull.ba

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

I to je BiH: Himna Bosne i Hercegovine izviždana uoči finalne utakmice Zrinjskog i Borca

Himna Bosne i Hercegovine je izviždana uoči početka prve...

Almir Kapić u Abu Dhabiju želi novi trofej u brazilskoj jiu-jitsi

Naš najbolji profesionalni borac u brazilskoj jiu-jitsi (BJJ) Almir...

Skandal u Srbiji: Fudbalski sudija uhapšen zbog dilanja droge

Vijest dana u susjednoj Srbiji, tačnije u Zaječaru je...

Futsaleri Mostar SG deklasirali Hercegovinu

FC Mostar Stari Grad u prvoj utakmici polufinalne serije...