Foto: Defile sarajevskih vatrogasaca

- Advertisement -

Pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo održali su danas defile vatrogasnih vozila ulicama glavnog bh. grada povodom obilježavanja oktobra, mjeseca zaštite od požara.

Vatrogasci su istakli da su zbog nedavnog ubistva sarajevskih policajaca Adisa Šehovića i Davora Vujinovića razmišljali ima li smisla održati defile, ali su odlučili da ga upriliče u znak podrške kolegama policajcima.

“Pripremili smo defile vozila Kantonalne uprave civilne zaštite sektora za vatrogastvo u skladu s odredbama Zakona o zaštiti od požara i vatrogastva, jer je mjesec oktobar jedan od dva mjeseca zaštite od požara. S obzirom da je danas završena sezona požara u Kantonu Sarajevu pripremili smo jedan dio efektiva, 30 posto naših snaga da prodefiluju kroz grad. Današnji defile nema svečarski karakter, biće uključena samo vizuelna signalizacija. Neće biti audio signalizacije, jer ovo je povorka saučešća za našu dvojicu kolega, pripadnika MUP-a Adisa i Davora. U vezi s tim smo se solidarisali s našim kolegama s kojima smo rame uz rame u svim situacijama prirodnih i drugih nesreća, kao asistencija jedni drugima”, kazao je Samir Džihić, direktor Kantonalne uprave civilne zaštite KS.

Dodao je da u defileu učestvuje 30 vozila mješovitog sastava, od navalnih, preko platformi do vozila za dostavu opreme i ljudstva. U defileu su bila i dva komandna vozila. Prvi put je prikazano i tehničko specijalno vozilo, koje je prema Džihićevim riječima možda i najopremljenije u regionu.

PROČITAJTE JOŠ:  Stravičan sudar kod Kalesije: Povrijeđene četiri osobe

“Građani Sarajeva imaće priliku da ga vide na ovom skraćenoj vožnji kroz dijelove našeg kantona”, naglasio je Džihić i nastavio:

“Oprema je trenutno zadovoljavajućeg stanja. Radimo na tome da poboljšamo naše kapacitete, da što spremnije možemo ući u svaki izazov, tipa vanrednih situacija ili nekih nepredviđenih okolnosti, jer to je naš poziv. Radićemo na tome još više i energičnije u 2019. godini. Trenutni problem nam je nedostatak ljudstva, jer nam nedostaje 90 ljudi. To je veliki problem, znači 30 posto ljudi nam nedostaje, ali nadljudskim snagama i naporima koje svi u Kantonalnoj upravi daju to smo uspjeli da prebrodimo u ovoj godini”, priča Džihić i nastavlja:

“Razmišljamo o tome da u saradnji s opštinskim službama civilne zaštite i s Federalnom upravom civilne zaštite, kao partnerom, probamo u idućem periodu nabaviti jednu letjelicu. To bi bio pun pogodak za Kanton Sarajevo, Federaciju, BiH i širi region, jer mi funkcionišemo na principu solidarnosti i humanizma”.

Džihić je naglasio da im je želja da nabave letjelicu za prevoz unesrećenih i za gašenje požara iz vazduha.

PROČITAJTE JOŠ:  (VIDEO) Tramvaj udario čovjeka na Ilidži, preminuo je na putu do bolnice

Danis Memagić, komandir Vatrogasne ispostave Alipašino Polje, istakao je da je povod defilea mjesec zaštite od požara, ali da su se ujedno htjeli solidarisati s MUP-om KS kako bi se istrajalo na pronalasku ubica njihovih kolega policajaca.

“Dogovorili smo se bez zvučne signalizacije, samo s svjetlosnom, da napravimo krug po našem grad, da pokažemo građanima da je sigurnost, što se tiče zaštite od požara na visokom nivou. Vatrogasci rade u jako dobrim uslovima. S tim što moram naglasiti da nam nedostaje ljudstva. Što se tiče opreme i tehnike, imamo jako kvalitetnu opremu, što će se danas i vidjeti”, kazao je Memagić.

On je naglasio da su u posljednjih pet godina izvršili prijem samo 16 vatrogasaca te je apelovao na nadležne institucije da im pomognu da pronađu sredstva i daju odobrenje da mogu zaposliti nove kadrove, javlja Anadolu Agency (AA).

Defile vozila pošao je iz ulice između hotela “Radon Plaza” i bivšeg Penzionerskog doma, a potom se kretao glavnim ulicama od Nedžarića do Baščaršije i nazad.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Požar u sarajevskom naselju: Na terenu dva vatrogasna vozila

U večernjim satima došlo je do požara u sarajevskom...

Slučaj nestale djevojčice Danke Ilić: Ko su uhapšeni u akciji FUP-a u Hadžićima?

Od izvora bliskih istrazi saznali smo imena uhapšenih u...

U Beogradu preminuo učenik nakon incidenta u školi

U Srednjoj zanatskoj školi u Beogradu je 18. marta...

Dijaspora je u BiH prošle godine poslala 3,79 milijardi KM

Iz Centralne banke Bosne i Hercegovine su objavili podatke...