Foto: Prvi Kids Rugby Fest u Zenici

- Advertisement -

Rugby klub Čelik Zenica organizovao je danas Prvi Kids Rugby Fest u Zenici, za djecu uzrasta od 6 do 14 godina.

Na festivalu je učešće uzelo oko 150 djece iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Mirza Oruč, član UO Rugby kluba Čelik i jedan od voditelja škole ragbija rekao je kako je današnji festival prilika za djecu da se druže i zajedno igraju ragbi.

“Mi smo ovo nazvali Kids Rugby Festivalom, jer dosad je bilo nekih međunarodnih turnira, a ovo je prvi put da je festival napravljen gdje se djeca druže i gdje su i roditelji uključeni, kao i prijatelji kluba. Imamo klubove iz Makarske, Dubrovnika i Tešnja, pored domaćina Čelika. Između 150 i 200 djece danas ovdje igraju ragbi u kategorijama od U6 do U14. Ovo je praznik za djecu. Planirano je i druženje poslije festivala svakako, ali najbitnije je mnogo pozitivnih misli i druženja za djecu”, rekao je Oruč, javlja Anadolu Agency (AA).

Oruč je naglasio kako nije bitan postignuti rezultat nego razvoj i druženje djece.

PROČITAJTE JOŠ:  (VIDEO) Pogledajte kako je otpjevana Grbavica pred derbi Željezničara i Sarajeva

“U ragbiju, pogotovo u ovim uzrastima nije bitan rezultat koliko je bitno da se djeca druže, razvijaju i osjećaju prijateljstvo koje širimo. Svi naši učesnici će imati i medalje i pehare za učešće. Ragbi reprezentacija BiH je prva zvanična reprezentacija koja je odigrala međunarodnu utakmicu nakon nezavisnosti BiH. Ta utakmica se odigrala 1993. godine sa ekipom Nade iz Splita. Mi imamo izuzetno dobru saradnju sa cijelim regionom i naša djeca svaki vikend putuju negdje u države regiona i druže se”, rekao je Oruč.

Petra Drušković, trenerica i voditeljica škole ragbija u ragbi klubu Makarska Rivijera iz Makarske rekla je kako ovakvi festivali nedostaju u cijelom regionu.

PROČITAJTE JOŠ:  Šta se dešavalo u Mostaru?

“Meni je drago da su nas prijatelji iz Čelika pozvali na ovaj festival jer ovo je nešto što fali regiji i samom razvoju ragbija koji nažalost ne raste rapidnom brzinom posljednjih godina. Ragbiju fali posebno rad sa mlađim generacijama dok još možemo utjecati na odgoj i rast i razvoj i pružiti im kulturu sporta, a posebno ragbija”, rekla je Drušković.

Na “B” terenu na Kamberovića polju u Zenici odigrani su susreti za različite uzrasne skupine, a najmlađi su imali priliku i da nauče osnove ovog sporta. Pored domaćina Čelika, na ovom festivalu su učešće uzeli i Ragbi klub Invictus – Dubrovnik, Ragbi klub Makarska Rivijera – Makarska te Ragbi klub TRK – Tešanj.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Željezničar i Sarajevo podijelili bodove: Derbi obilježila čak tri crvena kartona

Fudbaleri Željezničara i Sarajeva podijelili su bodove u 152....

(VIDEO) Pogledajte kako je otpjevana Grbavica pred derbi Željezničara i Sarajeva

Pred početak utakmice između Željezničara i Sarajeva, koja se...

Šta se dešavalo u Mostaru?

Mostarski derbi imao je vatren uvod, kada je prije...