Foto: U Vijećnici dodijeljene Šestoaprilske nagrade

- Advertisement -

U sarajevskoj Vijećnici u srijedu navečer je održana svečana sjednica Gradskog vijeća Grada Sarajeva povodom 6. aprila Dana grada Sarajeva, a tom prilikom uručene su Šestoparilske nagrade Grada Sarajeva osobama koje su dale značajan doprinos bh. prijestolnici i zemlji, javlja Anadolu Agency (AA).

Gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić je prisutnima kazao da je Sarajevo uvijek bilo neodvojivi dio evropske historije, ali i dio evropske budućnosti.

“Ovaj dan je najvažniji datum za grad Sarajevo, za sve njegove narode i građane. Na nama je da ga izgradimo, podižemo, osnažimo”, rekao je Komšić, dodajući da je Sarajevo nepokoreni grad koji je tokom svoje historije, kako je kazao, prevladao sve oblike fašizma i terora.

“To nisu dozvolili naši hrabri borci tokom Drugog svjetskog rata, ali ni djeca ovoga grada koja su u proljeće 1992. godine preko noći izrasli u branitelje i večeras im se na tome zahvaljujem”, kazao je Komšić.

Komšić je nakon obraćanja proglasio i dodijelio priznanja i nagrade u 2016. godini.

PROČITAJTE JOŠ:  Tragedija koja je potresla javnost: Tužilaštvo čeka nalaz obdukcije tijela majke i djeteta izvučenih iz rijeke Miljacke

“Ključ Grada Sarajeva” pripao je visokom predstavniku međunarodne zajednice u BiH Valentinu Inzku.

Inzko je tom prilikom istakao da je u Sarajevo prvi put došao davne 1967. godine, te da je od tada na različite načine duboko vezan za ovaj grad.

“Svjedočio sam kako se ranjeni grad vraća sebi. Slike koje sam zatekao kada sam došao prvi put, spremljene su u mom sjećanju. Te slike su mi stalni motiv da posao koji mi je povjeren radim najbolje što mogu i da, kada jednog dana odem iz Sarajeva, to uradim znajući da sam doprinio da ovaj grad i zemlja budu tamo gdje sasvim sigurno pripadaju, u Evropskoj uniji”, kazao je Inzko.

Nagradu “Sarajevska pahuljica” dobili su Ilma Kazazić i učenici Osnovne škole “Osman Nakaš” koji su sa svojom učiteljicom Sanelom Ljumanović i mentoricom Anisom Šetkić-Sendić, dobitnicama “Zahvalnica Grada Sarajeva”, naučili znakovni jezik zbog druga u razredu Zejida koji je gluhonijem.

Na večerašnjoj svečanosti Šestoparilske nagrade Grada Sarajeva u 2016. godini dodijeljene su Udruženju “Obrazovanje gradi BiH”, Mirsadu Fazlagiću, Hadžanu Konji i Milomiru Kovačeviću Strašnom.

PROČITAJTE JOŠ:  Most na prelazu Karakaj zatvara se za vozila teža od pet tona

Predsjednik Udruženja “Obrazovanje gradi BiH” Jovan Divjak u svome obraćanju je istakao da je prethodnih godina preko 50.000 djece u BiH dobilo materijalnu pomoć koja im je pomogla prilikom školovanja.

“Zato Šestoaprilska nagrada Grada Sarajeva pripada svakome od vas koji ste na bilo koji način učestvovali u ostvarivanju ideje da je obrazovanje najjače oružje kojim se može mijenjati svijet”, kazao je Divjak.

Svečanost su na veoma poseban način uveličali učenici OŠ “Osman Nakaš” tako što su se zahvalili na znakovnom jeziku i obećali da će u budućnosti biti dobri ljudi.

Svečanu sjednicu zatvorili su predstavnici BiH na Eurosongu Fuad Backović Deen, Dalal, Ana Rucner i Jala s pjesmom “Ljubav je”.

Pored vijećnika, sjednici u sarajevskoj Vijećnici prisustvovali su i brojne diplomate u BiH, predstavnici svih nivoa vlasti u zemlji, dosadašnji dobitnici Šestoaprilske nagrade i gosti iz prijateljskih i bratskih gradova.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Umro je makedonski kralj nogometnih namještaljki Velibor Džarovski

U 75. godini nakon kratke bolesti preminuo je Velibor...

Ubica Farisa Pendeka se smijao danas u sudu, prijatelji ga snimali za mreže

Ademu Šumanu, ubici Farisa Pendeka, danas je produžen pritvor...

Legendarni golman Veleža Enver Marić doživio saobraćajnu nesreću

Do sudara dva automobila marki Golf i Ford došlo...

Ubici Farisa Pendeka produžen pritvor za još tri mjeseca

Osumnjičenom za ubistvo Farisa Pendeka, Ademu Šumanu, produžen je...