Foto: Zeničani tradicionalnom „Čimburijadom“ obilježili dolazak proljeća

- Advertisement -

Stotine Zeničana već tradicionalno svakog 21. marta, na dolazak proljeća ovu promjenu godišnjih doba dočekuju tradicionalnom „Čimburijadom“ na obalama rijeke Bosne, u parku Kamberovića polje u Zenici, javlja Anadolu Agency (AA). Iako se ne zna tačno koliko je stara sama “Čimburijada”, stariji Zeničani smatraju da je to stari običaj koji vuče duboke korijene, a kao simbol početka novog ciklusa života nakon zime izabrano je jaje.

Zbog toga Zeničani, ali i svi gosti iz drugih gradova i država prave čimbur, jelo od jajeta koje se miješa u tavi. Ove godine su oni najuporniji Zeničani svoje šatore postavili u toku jučerašnjeg dana ili rano jutros, a čak ni kiša koja od jutros pada nije mogla da naruši njihovo veselje. Ipak, ove godine je posjeta “Čimburijadi” nešto manja, s obzirom na to da je radni dan, ali i da je u Zenici poprilično hladno i kišovito vrijeme.

Hazim Selmanović došao je sa prijateljima da proslavi dolazak proljeća.

„Ovdje smo od ranog jutra, od oko pet sati, a čimbur za nas znači izaći prije uranka i spremiti vatru i sve ostalo za čimbur. Ovo nam je već treći čimbur. Gosti nam pristižu, i kako pristižu, mi im spremamo čimbur. Danas imamo neke goste iz Sarajeva, baš“, rekao je Selmanović.

Rekao je kako smatra da je “Čimburijada” stara preko 100 godina.

„To je tradicija naših predaka, naših djedova. Bilo je ovdje nekoliko tih familija i društava koji su pravili čimbur. Danas je to više kao teferič, a mi dolazimo unazad 20-ak godina“, rekao je ovaj Zenučanin.

PROČITAJTE JOŠ:  U Sloveniji zaplijenjeno 260 kilograma kokaina

Objasnio je način pripreme pravog čimbura: „Pripreme se jaja, tava ili tepsija, jaja se izmute. Polako se to zalijeva, miješa se dok se ne dobije smjesa kao što smo je mi dobili. Na vatri treba to da stoji između minute i pet minuta i da se stalno miješa.“

Sanel Alihodžić, član Sportsko-rekreativnog kluba Bosna, danas je sa prijateljima i kolegama iz kluba na obilježavanju Čimburijade. Ovaj klub svake godine organizuje i regatu, a svi učesnici imaju priliku da od lokaliteta naselja Drivuša do Kamberovića polja vide Zenicu iz drugačije perspektive, odnosno iz čamaca na rijeci Bosni.

„Mi u SRK ‘Bosna’ dolazimo od 2008. godine i svake godine smo tu. Dolazak proljeća obilježavamo urankom, pravimo čimbur nakon čega slijedi naša regata od 2008. godine. Mi taj dan napravimo jednu eko-regatu kao obilježavanje dolaska proljeća, a tada nam počinje i rafting sezona“, rekao je Alihodžić.

Rekao je kako je recept za pravi čimbur naučio od starijih Zeničana. Objasnio je kako za čimbur trebaju maslac, ulje, mladi luk koji se proprži, a nakon toga slijede jaja koja se miješaju. Čimbur se ne smije prepeći niti biti nepečen, a za čimbur treba osjećaj, ispričao je Alihodžić.

Zenički ugostitelj Rasim Salčinović i ove godine je napravio najveći čimbur od oko 1.500 jaja.

„Vjerovatno ću nastaviti tradiciju. Moja djeca su se uključila u to i zavoljela to. Ovaj čimbur je interesantan i prvi dan proljeća je čimbur. To je nekada bila prva proljetna hrana za naš narod, skoro pa jedina, a to je postalo tradicijom, pogotovo u Zenici“, rekao je Salčinović.

PROČITAJTE JOŠ:  Čokolada sa plastikom pronađena i u Banjaluci

„Čimbur je kulinarska nauka, to je jako teško. Svako žumanjce je ostalo u istom obliku i nije se razlilo, a za to je potrebno umijeće. Treba i dosta ulja i tekućine, oko 70 ili 80 litara kako bi se sve isto ispeklo, a ne zagorilo. Ja sam taj recept usavršavao dva mjeseca“, objasnio je Salčinović.

Čimbur koji se napravi u kazanu, Rasim Salčinović podijeli ljudima koji posjete njegov štand.

Emilijan Knežević Zeničanin je koji se tradicionalno na prvi dan proljeća okupa u hladnoj rijeci Bosni.

„Ovo je naša tradicija, koju niko ne može ukinuti. Bilo je ljudi koji su me pokušali zamijeniti, ali ili ‘zaglave’ u bolnici ili se utope. Ovo je za mene znak mladosti i nije teško“, rekao je Knežević, dodavši kako već 43 godine skače u rijeku Bosnu.

Za vrijeme “Čimburijade” u Zenici organizuju se razni kulturno-umjetnički programi, a današnju “Čimburijadu” uljepšali su članovi duvačkog orkestra KUD „Željezara“ te mažoretkinje iz Mostara, a građani su imali priliku da učestvuju i na eko-regati u oranizaciji SRK „Bosna“ čiji su čamci prošli dionicu od naselja Drivuša pa rijekom Bosnom kroz sami centar grada do Kamberovića polja, gdje su ih pozdravili brojni građani.

Zeničkim parkom Kamberovića polje će se tokom dana širiti miris čibmura i roštilja, a sve do kasnih večernjih sati čut će se i muzika iz desetina šatora postavljenih u ovom parku.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

U Ustikolini prilikom sječe šume smrtno stradao 65-godišnjak

Policiji u Goraždu prijavljeno je da je jedna osoba...

Pekare “Manja” reagovale na izvještaj inspekcije o svinjetini u bureku koji se prodavao u Sarajevu

Povodom informacija Federalne uprave za inspekcijske poslove o prisustvu...

Nakon protesta Vlada FBiH pristala na dogovor: Rudarima će biti isplaćene dvije plate

Rudari i predstavnici Vlade FBiH postigli su dogovor na...

Posljednji pozdrav Abdulahu Sidranu: Zbogom Avduka, tvoj duh je ostao s nama i lebdi kao čuvar nad Sarajevom

Bosanskohercegovački pjesnik, pisac i scenarist Abdulah Sidran preminuo je...