Pobjednici Neymar turnira: Nismo bili na Trebevičkoj žičari, a opet idemo u Brazil

- Advertisement -

Nakon što su u Sarajevu, Mostaru, Tuzli i Žepču odigrane kvalifikacije, 16 ekipa plasiralo se u završnicu Neymar Jr’s Five turnira, a veliko finale održano je u subotu na malim terenima kultne Zetre.

Na trećem nadmetanju koje je organizovano u BiH pobijedila je ekipa ”Vijesti.ba”, isti tim koji je i 2017. godine trijumfovao, ali su tada nosili drugi naziv. Ekipu koja je dotakla vrh u velikom sarajevskom finalu činili su: Emir Omerhodžić (kapiten), Kerim Iriškić, Emir Kustura, Bekir Kustura, Sead Kapetanović, Senad Džidić i Renato Čilić.

Pomenuta ekipa predstavljat će našu zemlju na Svjetskom prvenstvu koje se igra 21. jula u Brazilu. Prošle godine ovaj tim je dobacio do četvrtfinala gdje su zaustavljeni od ekipe iz Angole, a taj dan lopta je bila protiv njih.

Bitka za odlazak na SP

Na početku takmičenja ekipe su bile podijeljene u četiri grupe. Najbolji su se plasirali u četvrtfinale, a od tada se igrao nokaut sistem. U prvom meču ekipa ”Hjumanga Danga”  bila je bolja od tima ”Medicus”. Nogometaši iz Tuzle koji su BiH predstavljali u Brazilu 2016. godine  izborili su plasman u polufinale. U drugom dvoboju tim ”Vijesti.ba” bez većih problema savladao je ”Tutti frutti”. Tada je bilo jasno kako će polufinalni okršaj ponuditi pobjednike iz 2016. i 2017. godine.

U druga dva para četvrtfinala ekipa iz Žepča ”Bex”  deklasirala je ”Šareni mekteb”, dok je ”Bella Vita UNTZ” pobijedila ekipu ”Gladijatori”.

PROČITAJTE JOŠ:  Poljska nakon penala savladala Vels i postala posljednji učesnik Eura 2024

U prvom polufinalnom dvoboju između šampiona prethodna dva takmičenja koju su mnogi nazvali ”finale prije finala” viđena je velika borba. Obje ekipe igrali su disciplinovano, a igrači su se borili do krajnjih granica svojih mogućnosti. Uvodne minute nisu mogle dati ideju kako bi se stvari mogle odvijati. Čekala se jedna greška koja bi presudila. Dugo je bio rezultat 0:0 i činilo se da će tako i ostati. Ipak, pred sami kraj meča ,nakon kontranapada, tim ”Vijesti.ba” postiže pogodak koji im je omogućio plasman u finale. U drugom dvoboju polufinala tim ”Bella Vita UNTZ” slomio je otpor pobjednika kvalifikacija iz Žepča – tim ”Bex” koji je do polufinala imao sve pobjede.

U finalnom susretu vodila se bitka za plasman na planetarni izlog nogometa. Lakše od očekivanog ekipa ”Vijesti.ba” stigla je do pobjede od 5:0 i potvrdila je dominaciju. Već nakon prvog gola bila je jasno ko će letjeti u Brazil. No, treba istaći kako je tokom utakmica u grupi pobjednički tim poraženi od ekipe ”Gladiajtori”. Međutim, predvođeni sjajnim igrama kapitena Emira Omerhodžića kasnije su uhvatili ritam i zasluženo su osvojili prvo mjesto. Svakako, bilo je vidiljivo kako je iskustvo koje su stekli na Svjetskom prvenstvu bilo ključno u presudnoj utakmici. Također, stiče se dojam kako su momci koji su igrali protiv njih imali i previše respekta prema aktuelnim prvacima koji su pokazali da imaju ”ono nešto” –  pobjednički mentalitet. Uz poklič ”Možemo” hrabrili su jedan drugog prije svakog meča i na taj način podizali su tempereturu i motiv. Sve je na kraju dobilo istinski smisao.

Nismo bili na Trebevičkoj žičari, a drugi put idemo u Brazil

PROČITAJTE JOŠ:  Mesud Pezer osvojio bronzu na Evropskom bacačkom kupu u Portugalu

Nakon završetka utakmice  igrači iz pobjedničke ekipe počeli su veliko slavlje. Njihova radost bila je opipljiva u zraku. Dakako, ovo je za njih bio poseban dan.

”Osvojili smo još jedan turnir. Opet idemo u Brazil i radujemo se tome. Prošle godine smo mislili da smo imali sreće, ali nije do sreće. Nego do znanja”, istakao je nakon velikog trijumfa Emir Omerhodžić, kapiten pobjedničkog tima. A u euforičnoj izjavi pridružili su mu se i ostali saigrači.

Dodao je kako su prošle godine obećali Brazilkama da će se vratiti.

”Obećanje je dug i ispunili smo ga. Također, tokom cijelog turnira smo se zezali kako još uvijek nismo bili na Trebevičkoj žičari, ali drugi put idemo u Brazil. Ove godine je konkurencija bila mnogo jača nego 2017. Samim tim što se prijavilo vjerovatno duplo više ekipa. Opet smo izgubili u grupi i provukli smo se. Ja mislim da je najviše krivo toj ekipi. Pozdrav za tim Gladijatori”, zaključio je Omerhodžić koji je podvukao kako će se dobro pripremiti za put na Svjetsko prvenstvo gdje će težiti da pokušaju popraviti prošlogodišnji rezultat.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Lana Pudar i Nemanja Bilbija najbolji sportisti Mostara

Plivačica Lana Pudar i nogometaš Nemanja Bilbija proglašeni su...

Goran Ivanišević nije više trener Novaku Đokoviću

Skoro petogodišnja saradnja Novaka Đokovića i Gorana Ivaniševića završena...

Poljska nakon penala savladala Vels i postala posljednji učesnik Eura 2024

Nakon što su Gruzijci boljim izvođenjem penala savladali Grke...

Sjajan nastup plivačkih reprezentativaca BiH u Beogradu

U organizaciji Plivačkog savezu Srbije na bazenu "Milan gale...

Historijska vožnja Elvedine Muzaferije: Prva skijašica na završnom finalu spusta u Svjetskom kupu

Najbolja bosanskohercegovačka skijašica Elvedina Muzaferija okončala je fenomenalnu sezonu...