Prirodne katastrofe: Uragan Sandy, dvije godine kasnije #fotogalerija

- Advertisement -

Dvije godine od uragana Sandy: Tragovi uništenja najprisutniji na otoku Staten

Uragan Sandy je u historiji SAD-a zabilježen kao jedna od največih prirodnih katastrofa zemlje, a i dvije godine kasnije njegove posljedice su i dalje vidljive na obali Staten Islanda u New Yorku, gdje su brojne kuće prazne i ulice najčešće puste, piše Anadolu Agency (AA).

U periodu od 22. oktobra do 05. novembra 2012. godine uragan Sandy je pogodio pojas od Kariba do Kanade i odnio više od 200 ljudskih života, a najteže posljedice izazvao u New Yorku i New Jarseyju. U New Yorku su u toj katastrofi poginule 53, a u New Jarseyju 34 osobe. U oba mjesta je uništeno više od 650.000 objekata.

PROČITAJTE JOŠ:  Nakon protesta Vlada FBiH pristala na dogovor: Rudarima će biti isplaćene dvije plate

Većina devastiranih objekata u Staten Islandu su već renovirani, ali tragovi uragana su i dalje vidnjivi na tamošnjem Father Capodanno bulevaru na istočnoj obali otoka, gdje je većina objekata prazna i na njima postavljena tabla “prodaje se”. U periodu uragana koji je pustošio sve pred sobom su sve vrste komunikacija u New Yorku i New Jarseyu blokirane, a otkazano je i više od 20.000 letova. Štete samo u New Yorku su procijenjene na 19 milijardi dolara, a Federalni ured za vansredne situacije (FEMA) je do sada ugroženom stanovništvu isplatila blizu 1,4 milijardi dolara.

PROČITAJTE JOŠ:  Tragedija u Banjaluci: Muškarac upao u šaht, beživotno tijelo izvukli vatrogasci

Iz američkog Centra za uragane navode da je prva decenija 21. stoljeća obilježena uraganima koji su odnijeli najviše ljudskih života i nanijeli materijalnih gubitaka u zemlji. Uragan Katrina je 2005. godine pogodio Meksički zaljev i New Orleans. Tada je život izgubilo 1.836 osoba, a materijalne štete procijenjene na 146 milijardi dolara.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Požar u sarajevskom naselju: Na terenu dva vatrogasna vozila

U večernjim satima došlo je do požara u sarajevskom...

Slučaj nestale djevojčice Danke Ilić: Ko su uhapšeni u akciji FUP-a u Hadžićima?

Od izvora bliskih istrazi saznali smo imena uhapšenih u...

U Beogradu preminuo učenik nakon incidenta u školi

U Srednjoj zanatskoj školi u Beogradu je 18. marta...

Dijaspora je u BiH prošle godine poslala 3,79 milijardi KM

Iz Centralne banke Bosne i Hercegovine su objavili podatke...