Slonica u šetnji gradom

- Advertisement -

Slonica je zalutala u grad na istoku Idije, pa preplašena tumarala ulicama, rušeći ograde i oštećujući automobile, kuće i prodavnice, javlja Anadolu Agency (AA). Nesretna slonica je izašla iz šume Baikunthapur i prešavši preko rijeke ušla u centar grada Siligurija u Zapadnom Bengalu. Građane je zahvatila panika kada su vidjeli slona, što je dodatno preplašilo životinju koja je bezuspješno pokušavala da se vrati u džunglu.

Lokalni zvaničnik Basab Rai je izjavio da je riječ o ženki koja je odbačena od krda i koja se izgubila u potrazi za hranom. Ističući kako slonica nije napadala ljude, Rai je kazao da je nakon nekoliko sati drame bilo jasno da životinja neće moći sama da se vrati u džunglu.

PROČITAJTE JOŠ:  "Leptir bez krila" osvojio zlatnu medalju: Ismail Barlov je prvak Evrope

Specijalni tim iz lokalnog zoološkog vrta je hicima iz pištolja uspavao slonicu i pomoću dizalica prevezao u park, odakle će naknadno biti vraćena u džunglu iz koje je i došla.

Uporedo s tim, još jedan slon je jutros zalutao u naseljeno mjesto u istočnoj indijskoj pokrajini Tamil Nadu i usmrtio farmera koji je spavao na polju.

Slonovi sve češće dolaze u direktni kontakt sa ljudima u Indije, prije svega zbog brzog rasta indijske populacije i širenja gradskih i naseljenih sredina. Godišnje u Indiji i Šri Lanki u takvim incidentima pogine u prosjeku 250 ljudi i više od 400 slonova.

PROČITAJTE JOŠ:  Tragedija koja je potresla javnost: Tužilaštvo čeka nalaz obdukcije tijela majke i djeteta izvučenih iz rijeke Miljacke

U Indiji ima oko 30.000 slonova koji su ugroženi sve večom pojavom krivolovaca, ali i uznemireni širenjem željeznica i upotrebe brzih vozova kroz njihova staništa.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Tragedija u Hercegovini: Radnik pao sa električnog stuba i poginuo

Radnik firme "Ars Inžinjering" iz Banja Luke poginuo je...

U koritu rijeke Doljanke pronađeno tijelo 66-godišnjeg muškarca

Mrtvo tijelo 66-godišnjeg muškarca izvučeno je iz korita rijeke...

Umro je makedonski kralj nogometnih namještaljki Velibor Džarovski

U 75. godini nakon kratke bolesti preminuo je Velibor...

Ubica Farisa Pendeka se smijao danas u sudu, prijatelji ga snimali za mreže

Ademu Šumanu, ubici Farisa Pendeka, danas je produžen pritvor...

Legendarni golman Veleža Enver Marić doživio saobraćajnu nesreću

Do sudara dva automobila marki Golf i Ford došlo...