Život nakon zemljotresa u Nepalu: Sigurnost traže pod vedrim nebom

- Advertisement -

Stanovnici Bhaktapura, gradića osam kilometara udaljenog od nepalske prijestolnice Katmandua, iz ruševina svojih domova pokušavaju iskopati nešto stvari, prije svega, pokrivača, kako bi preživjeli dane nakon zemljotresa proteklog vikenda koji im je razorio domove i odnio živote članova porodica i brojnih sugrađana, javlja reporter Anadolu Agency (AA) iz Nepala.

Među humanitarcima koji su pristigli u Nepal nalaze se i članovi turske humanitarne organizacije IHH, a stanovnici Bhaktapura nakon razornog potresa koji je pogodio njihovu zemlju uz pomoć humanitarnih organizacija život nastavljaju pod vedrim nebom, bez krova nad glavom. U potragu za stotinama nestalih uključeni su dobrovoljci iz cijelog svijeta, koji sa preživjelima, vojnicima i vatrogascima prekopavaju ruševine i uklanjaju krhotine, jedine ostatke stotina nestalih domova.

Broj smrtno stradalih u snažom zemljotresu koji je u subotu pogodio Nepal, povećan je na 3.300, a među stradalim je 3.218 stanovnika Nepala, zatim u Indiji 61 i na Tibetu 20, saopćili su nepalski zvaničnici.

Epicentar zemljotresa jačine 7,9 Rihtera bio je 80 kilometara sjeverozapadno od glavnog grada Katmandua, ali se zemljotres osjetio i u susjednoj Inidiji u New Delhiju, Daki i regiji Pendžab u Pakistanu.

Najviše je pogođena Dolina Katmandu u blizini glavnog grada Nepala. Razoreni Nepal u nedjelju je pogodio i drugi zemljotres jačine 6,7 stepeni, što je izazvalo dodatnu paniku među stanovnicima.

Ceste koje vode do naselja u blizini epicentra zemljotresa zbog pukotina i klizišta zatvorene su za saobraćaj što onemogućava pristup ovom terenu, a postoji bojazan da bi broj žrtava mogao biti i veći. Nepal je 1934. godine pogodio zemljotres jačine 7,8 Richtera pri čemu je poginulo više od deset hiljada ljudi.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

VSTV BiH imenovao nosioce pravosudnih funkcija

Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTV...

Lijepa vijest: Za samo 19 sati prikupljena sredstva za liječenje djevojčice Amine iz Bugojna

Zbog bolesti, 19-godišnja Amina Zjakić iz Bugojna potpuno je...

Podignuta optužnica protiv advokatice Vasvije Vidović

Tužiteljica iz Odsjeka za korupciju Tužiteljstva BiH, podigla je...

U Gornjim Živinicama pronađeno tijelo 50-godišnjeg muškarca

Policijskoj stanici Živinice, prijavljeno je da je u mjestu...

Otišao je veliki čovjek i humanista: Zbogom legendo

Sarajevo je izgubilo velikog humanistu. Svi oni koji nisu...