Gastro Life

3 deserta od samo 3 sastojka

0
3 deserta od samo 3 sastojka, Life.ba

Ponekad jednostavno želimo nešto lijepo i jednostavno da bismo utažili želju za slatkim, ali često deserti zahtijevaju mnogo truda i sastojaka. Zato vam donosimo tri slatke poslastice napravljene od samo tri sastojka.

Čokoladne kocke sa datuljom 

Tri sastojka ovog deserta su datulje, orasi i čokolada:

– 12 datulja, bez koštica, natopljene u vodi i osušene

– 1 i pol šalica oraha (ili badema, ili kombinancije orašastih plodova)

– 170 grama crne čokolade

U blenderu smrvite datulje i orahe, sve dok se samo mali dijelovi oraha mogu vidjeti. Smjesu, koja treba biti ljepljiva, prebacite u tepsiju obloženu papirom za pečenje. Smjesu ravnomjerno rasporedite po tepsiji. Otopljenu čokoladu prelijte preko smjese i također ravnomjerno rasporedite. Tepsiju stavite u zamrzivač na 10 minuta, kako bi se čokoladni sloj stvrdnuo, ili u frižider na 20 minuta. Izvadite iz zamrzivača i narežite na kockice.

Čokoladne kokosove kuglice

Tri ključna i jedina sastojka su kokos, mlijeko i čokolada:

– 4 i pol šalice kokosa

LIFE:  Ljetni desert: Pečeni ananas sa sladoledom od vanilije i preljevom od ruma

– 200 ml kondenziranog mlijeka

– 160 grama čokolade

Pomiješajte kokos i kondenzirano mlijeko i dobro promiješajte. Smjesu ostavite u frižideru 10 minuta, zatim od smjese oblikujte kuglice i vratite ih u frižider na dodatnih 10 minuta. U otopljenu čokoladu umočite kuglice i položite na papir za pečenje. Čokoladne kokosove kuglice stavite u frižider na 10 ili 15 minuta.

Nutella brownie 

Popularnu američku slastica – brownies – možete napraviti od Nutelle, jaja i brašna:

– 1 ¼ šalica Nutelle

– 2 jaja

– ½ šalica brašna

Zagrijte pećnicu na 180 stepeni. Sve sastojke dodajte u veliku zdjelu i miješajte dok tijesto ne postane glatko. Podmažite posudu za pečenje, te u nju izlijte sastojke. Pecite oko 15 minuta, te pomoću čačkalice provjerite da li je brownie gotov (dok umetnuta čačkalica ne bude čista). Pazite da se ne peku predugo, jer će se osušiti. Ostavite kolač da se ohladi prije rezanja i posluživanja.

Facebook komentari

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

You may also like