5 namirnica koje podižu raspoloženje i daju energiju

- Advertisement -

Ono ste što jedete, poznata je izreka. I postoji mnogo istine u njoj: ono što jedemo direktno utječe na na naše raspoloženje i razinu energije. Stoga, ako se bolje osjećate nakon porcije povrća s roštilja, a umorno i bezvoljno nakon porcije pomfrita – ne treba čuditi jer dobra i raznovrsna prehrana osigurava dovoljno energije i podiže raspoloženje, dok ona loša ne samo da ne opskrbljuje organizam energijom nego ga i dodatno iscrpljuje.

Neke od namirnica koje zbog svojih kemijskih sastojaka djeluju na hormone sreće u organizmu i poravljaju raspoloženje su:

Tamna čokolada

Čokolada s visokim udjelom kakaaa sadrži aminokiselinu triptofan koja umirujuće djeluje na naš organizam, smanjuje napetost i negativne efekte koje stres uzrokuje našem tijelu. Osim toga, najnovije studije su pokazale da tamna čokolada umanjuje lučenje kortizola i kateholamina, hormona koji se luče u stresnim situacijama. Stručnjaci preporučuju dnevnu konzumaciju od 30 do 50 grama čokolade koja sadrži minimalno 60% kakaa.

Zeleni čaj

Čajevi blagotvorno djeluju na živčani sustav, a u tome je posebno uspješan zeleni čaj, bogat teinom, supstancom koja smiruje i podiže koncentraciju. Nekoliko šalica zelenog čaja dnevno snižava nivo stresa i do 20% – pokazali su rezultati istraživanja provedenog u Japanu. Osim toga, zeleni čaj jača imunitet i štiti organizam od infekcija i brojnih bolesti.

Cjelovite žitarice

Vitamin D u tijelu uzrokuje dobro raspoloženje i smanjuje depresiju. Ako osjećate nagle promjene raspoloženja i depresiju, moguće je da vam nedostaje vitamina D. Među namirnicama koje sadrže velike količine spomenutog vitamina te magnezij i tiamin koji popravljaju raspoloženje su cjelovite žitarice, mekinje i zobena.

Banana

Banana sadrži triptofan – aminokiselinu koju tijelo pretvara u serotonin, poznat po tome što opušta, poboljšava raspoloženje i daje osjećaj sreće. Banana sadrži i magnezij, čiji je manjak usko povezan uz pojavu depresije, tjeskobe, iritabilnosti i drugih poremećaja raspoloženja.

Čili papričice

Čili papričice sadrže velike količine kapsaicina koji potiče lučenje endorfina, hormona sreće. No, važno je biti umjeren jer svatko ima svoj prag tolerancije ljute hrane.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Recept: Kinder kolač

Biskvit: 200 g čokolade za kuhanje 100 g mliječne čokolade 150 g...

Pileća prsa i zdrava ishrana

Pileća prsa odličan su izbor ako pokušavate povećati unos...

Recept: Ćufte u sosu

Recept je preuzet sa stranice recepti.com. Sastojci Ćufte: 500 g miješanog...