Fini kruh bez kvasca koji možete zamijesiti za manje od 5 minuta

- Advertisement -

Ako ste ostali bez kvasca, a želite napraviti kruh, rješenje pronađite u jednom vrlo popularnom receptu.

Isprobajte kruh sa sodom koji su popularizirali Irci, ali izmislili su ga sjevernoamerički Indijanci.

Oni su prvi za dizanje kruha koristili prirodni oblik sode koji se radio iz pepela drveta. Taj su proces izrade bez kvasca kasnije otkrili Irci i oko 1830. godine, s prvom pojavom sode bikarbone, počeli peći svoju verziju kruha. On se obično stavljao u željezne zdjele ili na posebne rešetke i pekao na otvorenoj vatri.

Njegova jedinstvena zbijena struktura s malim rupicama rezultat je kemijske reakcije koja se dogodi prilikom spajanja sode i mliječnih kiselina. Tada se u kruhu stvaraju maleni mjehurići ugljičnog dioksida. Mliječne kiseline ključne su za uspjeh kruha sa sodom jer bez njih nema dizanja tijesta.

Zato je važno da se prilikom njegove pripreme koristi mlaćenica koja u sebi ima visok postotak mliječnih kiselina, a zamijeniti je možete kiselim mlijekom koje se također koristilo za izradu ovog kruha.

SASTOJCI ZA IRSKI KRUH SA SODOM:

600 grama glatkog brašna

400 ml mlaćenice

1 čajna kašika sode za pečenje

1 čajna kašika soli

U duboku zdjelu prosijajte brašno, sodu i sol. Ulijte mlaćenicu i sve dobro promiješajte. Zatim rukom povežite sve sastojke i oblikujte tijesto u kuglu. Ovo tijesto ne trebate dugo mijesiti, tek onoliko koliko je potrebno da povežete suhe sastojke s tekućim i formirate kuglu. Malo spljoštite dlanovima i stavite u tepsiju. Kruh pecite oko 35 do 45 minuta na 200 Celzijevih stupnjeva. Kada ga izvadite iz rerne, možete ga dok je još topao premazati s malo maslaca i pustiti ga da se hladi na rešetki.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Recept: Kinder kolač

Biskvit: 200 g čokolade za kuhanje 100 g mliječne čokolade 150 g...

Pileća prsa i zdrava ishrana

Pileća prsa odličan su izbor ako pokušavate povećati unos...

Recept: Ćufte u sosu

Recept je preuzet sa stranice recepti.com. Sastojci Ćufte: 500 g miješanog...