Idealna hrana za ljeto

- Advertisement -

Ljeto, uz sve svoje blagodati, donosi i visoke temperature koje mogu iscrpiti naše tijelo, posebno ako se ne hranimo zdravo. Stručnjaci savjetuju da izbjegavamo obilne obroke, masnu, teško probavljivu hranu, preslanu ili prezačinjenu hranu.

Promjenu navika u ishrani tokom ljeta znatno olakšava činjenica da upravo tokom ovog godišnjeg doba dospijevaju vrste voća i povrća koje je ne samo zdravo za nas, već i jako ukusno.

Pored voća i povrća u svoj ljetni jelovnik trebali bismo uvrstiti i nemasno meso peradi i ribu, mahunarke, žitarice, sjemenke i nemasne fermentirane mliječne proizvode poput jogurta i kefira.

Ipak, neke namirnice se posebno izdvajaju kao idealne za naše tijelo tokom dugog vrelog ljeta. Preporuka nutricionista je da vam nijedan ljetni dan ne prođe bez konzumiranja barem jedne od ovih šest vrsta hrane (i pića):

Lubenica

Osvježavajuća, sočna lubenica jedna je od ljetnih namirnica koje nas najviše hidratiziraju. Ali, to joj nije jedina prednost. Njena jarko crvena nijansa znači da je koncentrirani izvor likopena, sastojka koji čuva naše srce (takođe ga ima u paradajzu). Likopen se bolje apsorbuje ako ga jedete sa mastima, zato probajte lubenicu namočenu maslinovim uljem u slatkoj i slanoj ljetnoj salati.

PROČITAJTE JOŠ:  Recept: Kinder kolač

Jagodičasto voće

Sve te sjemenke u jagodičastom voću znače da je ono bogato vlaknima. Jedna čaša maline ima 8 grama, dok jedna čaša borovnice sadrži 4 grama vlakana. Osim toga, sadrže malo šećera i kalorija, a opet uživamo u njima zahvaljujući njihovom božanskom ukusu. Uživajte u jagodama, malinama, borovnicama u smoothijima, s jogurtom ili ih jednostavno pojedite same.

Kukuruz

Pečeni kukuruz je zdraviji nego što mislite. Ovo škrobno povrće sadrži lutein i zeaksantin, dvije hranjive tvari koje su važne za zdravlje očiju. Jedan klip kukuruza sadrži 60 kalorija i 2 grama vlakana koja snižavaju povišene razine kolesterola. Takođe obiluje folnom kiselinom koja čuva kardiovaskularni sistem, vitaminom B1 važnim za dobar rad mozga te ugljikohidratima koji nam daju energiju.

Pržena riba

Roštilj nije sinonim za zdravu hranu, ali je jedan od najzdravijih načina za pripremu ribe. Bijela morska riba (halibut) odličan je izvor bjelančevina, dok masna riba (poput lososa i sardine) daje Omega-3 masti koje su izuzetno zdrave za srce. Riba se peče toliko brzo da je užitak roštiljati je, a za dodatnu raznovrsnost isprobajte je u ribljim tacosima, kebabima ili sendviču.

PROČITAJTE JOŠ:  Pileća prsa i zdrava ishrana

Salata

Naše tijelo ljeti moli za hranu koja se priprema bez šporeta, a salata je jedno od najlakših i najzdravijih jela koje možete napraviti bez kuhanja. Budite kreativni sa sastojcima: svo povrće se može kombinirati, voće je dobrodošlo, a proteini (tuna, tvrdo kuhana jaja, ostatak pečene piletine) i zdrave masti (avokado i orašasti plodovi) pretvaraju je u hranjiv obrok.

Ledeni čaj

Svima je  već poznato koliko je čaj dobar za zdravlje, a ni ledeni čaj nije iznimka. Zeleni i crni čaj sadrže velike količine antioksidanata koji se bore protiv bolesti, a ovaj prvi daje i dodatni bonus nudeći malu količinu zaštite od sunca vašoj koži. Za najzdraviju varijantu, napravite ga sami jer možete kontrolirati slatkoću i ukus.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Recept: Kinder kolač

Biskvit: 200 g čokolade za kuhanje 100 g mliječne čokolade 150 g...

Pileća prsa i zdrava ishrana

Pileća prsa odličan su izbor ako pokušavate povećati unos...

Recept: Ćufte u sosu

Recept je preuzet sa stranice recepti.com. Sastojci Ćufte: 500 g miješanog...