[jedite sezonsko] Proljetne namirnice koje su sad najfinije i najzdravije

- Advertisement -

Stručnjaci ističu kako je najbolja prehrana ona sezonska. U vrijeme svog prirodnog dozrijevanja, namirnice su najfinije i najzdravije.

Zbog veće ponude također su i jeftinije pa se isplati voditi računa o sezoni pojedinih namirnica kako biste uštedjeli na njima. Provjerite koje su proljetne namirnice među najzdravijima i iskoristite njihovu sezonu.

Trešnje

U trešnjama se nalazi velika količina kalija, minerala koji pomaže u regulaciji krvnog tlaka. Kalij također iz organizma uklanja višak natrija koji osobe s visokim tlakom ionako moraju izbjegavati. Trešnje sadrže i tvari koje pomažu u prevenciji kardiovaskularnih bolesti te snižavanju lošeg kolesterola. Ublažavaju i simptome upalnih bolesti poput artritisa. Odlične su za ljude koji prakticiraju redovitu tjelovježbu jer općenito smanjuju upalne procese u tijelu i pomažu mišićima da se oporave nakon vježbanja.

https://www.instagram.com/p/CAgD5AGIdWE/

Cikla

Poznata je kao jedna od najzdravijih namirnica koje postoje na svijetu. Prije svega je korisna za osobe koje imaju problema s anemijom. Sadrži jako malo kalorija, a pritom je prepuna vlakana i dobrih proteina koji nam daju osjećaj sitosti te je zato poželjna namirnica na dijetalnom jelovniku. U sebi ima i tvari koje čiste jetru od toksina i stimuliraju njezin rad.

PROČITAJTE JOŠ:  Recept: Kinder kolač

https://www.instagram.com/p/CAaMbg4H5vV/

Grašak

Ova zelena zrna toliko su malena, a toliko moćna. Grašak sadrži vitamin iz gotovo svih većih skupina poput vitamina A, B, C i K. Bogat je kalijem, magnezijem, željezom i manganom, a sadrži i znatno više proteina od drugog povrća pa je vrlo hranjiv. Zahvaljujući visokoj razini vlakana, grašak sprječava apsorpciju ugljikohidrata te regulira šećer u krvi.

https://www.instagram.com/p/CAXVSSJA_ES/

Šparoge

U šparogama možete uživati bez zadrške jer sadrže vrlo malo kalorija. Bogate su prehrambenim vlaknima pa potiču rad probavnog sustava. Djeluju i kao diuretik zbog kombinacije aminokiselina i ostalih nutrijenata koje sadrže. Preporučuju se ljudima koji boluju od reumatskih bolesti jer olakšavaju probleme s oticanjem te sprječavaju zadržavanje vode u organizmu.

https://www.instagram.com/p/CAh3ryiABH5/

Kopriva

Za neke je ova biljka samo korov, a za one koji su upoznati s njezinim blagotvornim djelovanjem na organizam kopriva je pravo blago. Ona je odavno narodni lijek za razne zdravstvene probleme, a njezinu djelotvornost dokazali su i znanstvenici. Čaj od koprive poznati je diuretik i koristi se za probleme s urinarnim traktom. Kopriva pomaže kod anemije, a koristi se i za zaustavljanje krvarenja. Ima snažno antiupalno djelovanje. Prepuna je važnih nutrijenata, od minerala i vitamina do flavonoida i ostalih korisnih tvari. Prije konzumiranja potrebno ju je samo prokuhati kako bi se neutraliziralo djelovanje kiselina koje se nalaze u njoj.

PROČITAJTE JOŠ:  Savjeti poznatog nutricioniste o ishrani tokom ramazana: Ne preskačite sehur, iftar podijelite na dva dijela

https://www.instagram.com/p/B-M2jXkHFNa/

Bob

Ako volite grašak, nema sumnje da će vam se svidjeti i bob. Ova biljka iz porodice grahorica danas je slabo iskorištena u regionalnoj kuhinji, a to je prava šteta s obzirom na to koliko je fina i zdrava. Bob je bogat bjelančevinama, zdravim ugljikohidratima, mineralima i vlaknima pa zato ima visoku energetsku vrijednost te je vrlo zasitan. Sadrži i aminokiselinu koja sudjeluje u razvoju dopamina. Zato se preporučuje oboljelima od Parkinsonove bolesti jer je proizvodnja tog hormona u njihovom tijelu znatno smanjena.

https://www.instagram.com/p/B-u9XybJ4Tp/

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Recept: Kinder kolač

Biskvit: 200 g čokolade za kuhanje 100 g mliječne čokolade 150 g...

Pileća prsa i zdrava ishrana

Pileća prsa odličan su izbor ako pokušavate povećati unos...

Recept: Ćufte u sosu

Recept je preuzet sa stranice recepti.com. Sastojci Ćufte: 500 g miješanog...