Jesenska poslastica: Kad zamiriše kesten…

- Advertisement -

S prvim danima jeseni šetajući ulicama možete osjetiti miris prženih kestena, koji su gotovo zaštitni znak rane jeseni. Osim što su ukusni, ovo orašasti plodovi su i zdravi jer sadrže malo proteina i masnoća, te nude i složene ugljikohidrate. Kesteni su također ouni vitamina i minerala koji su višestruko korisni.

Poboljšavaju probavu

Samo 10 pečenih kestena uključuje 17% vlakana koji su vam potrebni za jedan dan. Vlakna u biljnoj hrani, poput orašastih plodova, mogu biti korisna u održavanju zdravlja i smanjenju razine lošeg holesterola. Osim toga, vlakna koja se nalaze u kestenu mogu vas zasititi i poboljšati probavni proces. 

PROČITAJTE JOŠ:  Recept: Kinder kolač

Sadrže vitamin C

Kesten je jedini orašasti plod koji sadrži vitamin C, poznat po pozitivnom utjecaju na imunološki sistem, a tokom hladnih jesenjih dana, upravo vaša ishrana vas može zaštititi od prehlade i gripe 

Složeni ugljikohidrati dat će vam više energije

Dok su bademi i kikiriki poznati po visokom sadržaju proteina, kesten je uglavnom poznat po sadržaju složenih ugljikohidrata. Tijelo probavlja složene ugljikohidrate, te ih koristi kao stabilan izvor energije.

PROČITAJTE JOŠ:  Savjeti poznatog nutricioniste o ishrani tokom ramazana: Ne preskačite sehur, iftar podijelite na dva dijela

Jačaju kosti

Kesten je bogat bakrom – mineralom koji jača kosti, te pomaže u proizvodnji crvenih krvnih zrnaca. Osim bakra, u kestenima se nalazi i kalij koji je također važan za razvoj i zdravlje kostiju.

Smanjuje rizik od srčanih oboljenja

Kesten povećava protok krvi što rezultira smanjenjem krvnog pritiska. Oslobađanjem napetosti stisnutih krvnih žila smanjuje se rizik od srčanog i moždanog udara.

Za kraj jedan savjet, najveće prednosti imat ćete od pečenog kestena, tako da kupovinu zaslađenih kesten pirea nutricionisti baš i ne preporučuju.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Recept: Kinder kolač

Biskvit: 200 g čokolade za kuhanje 100 g mliječne čokolade 150 g...

Pileća prsa i zdrava ishrana

Pileća prsa odličan su izbor ako pokušavate povećati unos...

Recept: Ćufte u sosu

Recept je preuzet sa stranice recepti.com. Sastojci Ćufte: 500 g miješanog...